a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Internetbankieren Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u een actueel overzicht verwachten van de meest recente statistieken en trends op het gebied van internetbankieren, gebaseerd op nieuwe, nauwkeurige en relevante gegevens.

  • In 2019 gebruikte 90% van de Nederlandse bevolking ouder dan 12 jaar het internet voor bankieren.
  • In 2020 was Nederland het Europese land met het hoogste percentage (86%) van internetbankiergebruikers.
  • Van de Nederlanders die in 2019 gebruik maakten van internetbankieren, deed 54% dit via een mobiele app.
  • 94% van de 25- tot 45-jarigen in Nederland maakten in 2019 gebruik van internetbankieren.
  • Het aandeel personen dat gebruikt maakt van internetbankieren is sinds 2012 met 21% gestegen.
  • In 2019 gebruikten meer mannen (92%) dan vrouwen (88%) het internet voor bankieren.
  • Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking ouder dan 12 jaar die in 2017 toegang hadden tot het internet, bankieren niet online.
  • Het aandeel ouderen (65-75 jaar) dat in 2019 online bankierde was 80%.
  • Onder de 75-plussers online zeggen zeven op tien ook via het internet te bankieren.
  • Rond 2012 gebruikte maar 21% van de Nederlandse bevolking ouder dan 75 jaar die toegang tot internet had online bankieren.
  • Van de mensen met een niet-westerse achtergrond maakte in 2019 83% gebruik van internetbankieren.
  • Digitale fraude, waaronder bankfraude, heeft in 2019 voor een totaal schadebedrag van 26,7 miljoen euro gezorgd.
  • In 2020 waren er bijna 10.000 meldingen van cybercriminelen die via phishing probeerden toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens en internetbankrekeningen.
  • In 2019 waren er meer dan 6500 meldingen van fraude via internetbankieren.

Actuele Internetbankieren Statistieken

In 2019 gebruikte 90% van de Nederlandse bevolking ouder dan 12 jaar het internet voor bankieren.

Deze statistiek geeft aan dat in het jaar 2019, maar liefst 90% van de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder het internet voor bankieren heeft gebruikt. Dit betekent dat bijna alle Nederlanders boven deze leeftijdsgroep van de voordelen van online bankieren genieten. De gegevens geven ook aan dat de digitalisering van ons bankwezen erg populair is in Nederland. Het biedt een eenvoudige, handige en tijdsefficiënte manier om bancaire transacties zoals het overmaken van geld, het controleren van saldi, het betalen van facturen en het beheren van spaar- en investeringsrekeningen uit te voeren. U, als onderdeel van deze statistiek, bent deel van de overgrote meerderheid die gebruik maakt van online bankdiensten, waardoor traditioneel bezoek aan de bank bijna verleden tijd is.

In 2020 was Nederland het Europese land met het hoogste percentage (86%) van internetbankiergebruikers.

De statistiek geeft aan dat Nederland in 2020 het Europese land was met het hoogste percentage internetbankiergebruikers, namelijk 86%. Dit betekent dat bijna negen van de tien mensen in Nederland gebruik maakten van internetbankieren, iets wat het gemak van financiële transacties aanzienlijk verhoogt. Het illustreert verder de sterke digitale infrastructuur die Nederland kenmerkt, evenals de bereidheid van de bevolking om digitale technologieën te omarmen. Voor u, als gebruiker, biedt dit vele voordelen, zoals toegang tot uw bankzaken waar en wanneer u maar wilt. Nederland staat hierin bovenaan in vergelijking met andere Europese landen, wat aantoont dat we op het gebied van digitale bankdiensten voorop lopen in Europa.

Van de Nederlanders die in 2019 gebruik maakten van internetbankieren, deed 54% dit via een mobiele app.

Deze statistiek geeft aan dat van alle Nederlanders die in 2019 internetbankieren gebruikten, meer dan de helft, precies 54%, dit deed via een mobiele app. Dus als u in 2019 tot deze groep behoorde, dan is er een kans van meer dan 50% dat u het bankieren via een app op uw mobiele telefoon of tablet deed. Dit is een indicatie van hoe technologie en digitalisering invloed hebben gehad op onze alledaagse taken zoals bankieren, waarbij steeds meer mensen kiezen voor het gemak en de draagbaarheid van mobiele apps.

94% van de 25- tot 45-jarigen in Nederland maakten in 2019 gebruik van internetbankieren.

Uit de statistiek blijkt dat in 2019 bijna alle Nederlanders tussen de 25 en 45 jaar internetbankieren gebruikten. Om precies te zijn heeft 94% van de mensen in deze leeftijdsgroep de mogelijkheden van internetbankieren benut. Dit betekent dat ze hun financiële zaken, zoals het overmaken van geld en het controleren van hun rekeningsaldo, regelden via de website of app van hun bank op een computer, tablet of smartphone. Deze hoge percentage toont de populariteit en algemene acceptatie van internetbankieren aan in deze leeftijdsgroep in Nederland, en het gemak en de efficiëntie die het biedt bij het beheren van persoonlijke financiën.

Het aandeel personen dat gebruikt maakt van internetbankieren is sinds 2012 met 21% gestegen.

Deze statistiek betekent dat het gebruik van internetbankieren sinds 2012 aanzienlijk is toegenomen. Het is met maar liefst 21% gestegen. Voor u om dit in perspectief te zetten, stel u een groep van 100 mensen voor die in 2012 gebruik maakten van internetbankieren. In die groep zijn er sindsdien 21 meer mensen bijgekomen die ook internetbankieren zijn gaan gebruiken. Dit kan het gevolg zijn van veel factoren: de toegenomen beschikbaarheid en toegankelijkheid van internet, verbeteringen in de online bankdiensten, of eenvoudigweg een veranderend consumentengedrag. Het geeft aan dat technologisch gemak steeds meer wordt geadopteerd door het publiek voor alledaagse taken zoals bankieren.

In 2019 gebruikten meer mannen (92%) dan vrouwen (88%) het internet voor bankieren.

De statistiek die u ziet, geeft de verdeling weer van internetbankieren onder mannen en vrouwen in het jaar 2019. De percentages geven aan welk deel van elke demografische groep toegang heeft gehad tot bankdiensten via het internet. Het hogere percentage bij mannen (92%) betekent dat bijna alle mannen die werden onderzocht in dat jaar online bankierdiensten gebruikten, terwijl bij vrouwen het percentage iets lager was op 88%. Dit betekent dat, hoewel het aanzienlijke deel van zowel mannen als vrouwen internetbankieren gebruikt, mannen in 2019 in een licht hogere mate geneigd waren om het internet te gebruiken voor bankactiviteiten dan vrouwen.

Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking ouder dan 12 jaar die in 2017 toegang hadden tot het internet, bankieren niet online.

Dit statistiek geeft aan dat er een klein percentage van de Nederlandse bevolking, concreet ongeveer 5%, in 2017 niet online bankierde, ondanks dat zij wel toegang tot het internet hadden. Hierbij gaat het specifiek om individuen die ouder zijn dan 12 jaar. Het cijfer impliceert dat ondanks de toenemende digitalisering en de grote toegankelijkheid van internet, er nog steeds een deel van de bevolking is dat kiest om niet mee te doen aan online bankieren. De redenen kunnen divers zijn, variërend van een gebrek aan vertrouwen in de veiligheid van online bankieren tot simpelweg een voorkeur voor traditionele methoden van bankieren.

Het aandeel ouderen (65-75 jaar) dat in 2019 online bankierde was 80%.

Het statisticus wijst naar een specifieke trend over internetbankieren bij de oudere generatie. In 2019 was er namelijk een hoog percentage, precies 80%, van de ouderen tussen de leeftijden van 65 tot 75 jaar die gebruik maakten van online bankierdiensten. Dit betekent dat 4 van elke 5 ouderen in deze leeftijdscategorie hun bankzaken digitaal regelden, hetzij via een computer, een tablet of een smartphone. Dit statistische cijfer is positief en verrassend, omdat het vaak wordt aangenomen dat oudere generaties minder geneigd zijn om technologie in hun dagelijks leven te integreren. Dit laat ook zien hoe wijdverspreid en universeel online bankieren is geworden. Voor u als lezer is het belangrijk om te erkennen dat leeftijd geen belemmering is voor het aanpassen aan technologische vooruitgang, in dit geval online bankieren.

Onder de 75-plussers online zeggen zeven op tien ook via het internet te bankieren.

Deze statistiek geeft aan dat onder de groep van 75-plussers die internet gebruiken, 70% ook online bankieren. Dit betekent dat ze het internet gebruiken om bankactiviteiten uit te voeren, zoals het controleren van hun rekeningsaldo, het overmaken van geld, het betalen van rekeningen enzovoort. Wees er echter op bedacht dat deze statistiek alleen van toepassing is op 75-plussers die reeds online zijn. Dat betekent niet dat 70% van alle 75-plussers online bankiert, maar alleen diegenen die reeds het internet gebruiken. Dus als u tot deze leeftijdsgroep behoort en al online bent, is de kans groot dat u inderdaad al gebruik maakt van online bankieren.

Rond 2012 gebruikte maar 21% van de Nederlandse bevolking ouder dan 75 jaar die toegang tot internet had online bankieren.

Deze statistiek geeft informatie over het gedrag van de Nederlandse bevolking ouder dan 75 jaar met betrekking tot online bankieren rond 2012. Uit de gegevens blijkt dat slechts 21% van deze groep ouderen die toegang had tot internet, ook gebruik maakte van online bankieren. Dit betekent dat ondanks dat de mogelijkheid tot internettoegang er was, verreweg de meerderheid van de 75-plussers ervoor koos om geen gebruik te maken van online bankieren. Dit kan komen door een gebrek aan technologische vaardigheden, vertrouwen in online diensten of gewoon een voorkeur voor traditionele methoden. Het is belangrijk om te begrijpen dat deze informatie een momentopname is van een specifieke periode (rond 2012) en dat de huidige trends en percentages anders kunnen zijn.

Van de mensen met een niet-westerse achtergrond maakte in 2019 83% gebruik van internetbankieren.

De statistiek die u aanhaalt, stelt dat in 2019, 83% van de mensen met een niet-westerse achtergrond gebruik maakte van internetbankieren. Dit betekent dat bijna 8 op de 10 personen uit deze demografie de mogelijkheid hebben om hun banktransacties online te beheren, in plaats van fysieke bezoeken aan een bankfiliaal. Het gaat hier zowel om het controleren van hun saldo, het overmaken van geld, tot complexere acties zoals het aanvragen van leningen of openen van deposito’s. Het is een indicatie van hoe technologie geïntegreerd is geraakt in het dagelijkse leven van deze groep, ongeacht hun culturele of geografische oorsprong. Houd er echter rekening mee dat deze cijfers kunnen variëren, afhankelijk van factoren als leeftijd, geslacht, opleidingsniveau en inkomen binnen de doelgroep.

Digitale fraude, waaronder bankfraude, heeft in 2019 voor een totaal schadebedrag van 26,7 miljoen euro gezorgd.

U moet weten dat de genoemde statistiek ‘Digitale fraude, waaronder bankfraude, heeft in 2019 voor een totaal schadebedrag van 26,7 miljoen euro gezorgd’ wijst op de financiële impact van illegale activiteiten die online plaatsvinden, zoals bankfraude. Dit betekent dat in het jaar 2019, het totale bedrag dat verloren is gegaan door zulke frauduleuze praktijken op het internet, opgelopen is tot een aanzienlijk bedrag van 26,7 miljoen euro. Het kan gaan om verschillende digitale frauduleuze handelingen, waaronder, maar niet beperkt tot, identiteitsdiefstal, phishing, creditcard fraude en andere vormen van oplichting. Bankfraude, een specifieke vorm van digitale fraude, is hier ook in opgenomen. Het is belangrijk voor u om op de hoogte te zijn van dit soort statistieken, zodat u de reële risico’s van digitale fraude kunt onderkennen en daardoor adequate veiligheidsmaatregelen kunt nemen tijdens uw online activiteiten.

In 2020 waren er bijna 10.000 meldingen van cybercriminelen die via phishing probeerden toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens en internetbankrekeningen.

Uit de statistieken van 2020 blijkt dat er bijna 10.000 meldingen waren van cybercriminaliteit, specifiek van criminelen die via ‘phishing’ probeerden toegang te krijgen tot persoonlijke gegevens en internetbankrekeningen. Phishing is een methode die cybercriminelen toepassen om mensen te misleiden en hierbij gevoelige informatie, zoals gebruikersnamen, wachtwoorden en creditcardgegevens, ontfutselen door zich voor te doen als een betrouwbare partij. In dit geval, uit de meldingen blijkt dat de daders vaak doen alsof ze de bank van het slachtoffer zijn in een poging hen te bedriegen en toegang te krijgen tot hun rekeningen. Als u dergelijke vreemde e-mails of berichten krijgt, is het raadzaam deze niet te openen, niet op links te klikken en zeker geen gegevens te verstrekken. Meld het meteen bij uw bank en de politie om verdere actie te ondernemen. Veiligheid begint bij uzelf, dus wees altijd alert en voorzichtig met uw persoonlijke informatie.

In 2019 waren er meer dan 6500 meldingen van fraude via internetbankieren.

Uit de statistiek blijkt dat er in 2019 meer dan 6500 meldingen waren van fraude via internetbankieren. Dit betekent dat meer dan 6500 keer mensen hebben gemeld dat ze het slachtoffer zijn geworden van fraude tijdens transacties of activiteiten via hun internetbankieren. Fraude via internetbankieren kan vele vormen aannemen, inclusief het stelen van bankgegevens, phishing-pogingen of andere frauduleuze handelingen. De hoge aantallen in deze statistiek benadrukken het belang van het nemen van adequate beveiligingsmaatregelen bij het bankieren online om uzelf te beschermen tegen potentieel frauduleuze activiteiten.

Referenties

0. – https://www.politie.nl

1. – https://www.cbs.nl

2. – https://www.fraudehelpdesk.nl

Originally posted 2023-11-14 12:13:46.

Lees meer over ons beoordelingsproces →

Heb je feedback of ben je niet tevreden met onze beoordelingen? Neem hier contact met ons op

Inhoudsopgave