a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Aardgas Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost krijgt u een actueel overzicht van de nieuwste aardgas statistieken, inclusief de meest recente gegevens en ontwikkelingen in de sector.

  • Volgens het CBS werd in 2020 in Nederland 20,5 miljard kubieke meter aardgas gewonnen.
  • Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2020 32,5 procent van de elektriciteit in Nederland werd opgewekt uit aardgas.
  • In 2020 importeerde Nederland 44,7 miljard kubieke meter aan aardgas, een stijging van 2,6% ten opzichte van 2019.
  • Zo’n 96% van de Nederlandse huishoudens maakte in 2020 gebruik van aardgas voor verwarming.
  • Nog maar 35% van de totale Nederlandse gaswinning kwam in 2020 uit het Groningenveld.
  • In 2019 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen door aardgasgebruik in Nederland 47,1 megaton CO2.
  • In 2020 is de aardgaswinning in Nederland ten opzichte van 2019 met bijna een kwart afgenomen.
  • De gemiddelde aardgasprijs voor consumenten in Nederland was in 2019 ongeveer 0,65 euro per kubieke meter.

Actuele Aardgas Statistieken

Volgens het CBS werd in 2020 in Nederland 20,5 miljard kubieke meter aardgas gewonnen.

Het Nederlandse Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft gemeld dat in 2020 in Nederland 20,5 miljard kubieke meter aardgas is gewonnen. Dit betekent dat gedurende het jaar 2020, de totale hoeveelheid aardgas die uit de grond is gehaald door alle gaswinning operaties in Nederland, gelijk was aan 20,5 miljard kubieke meter. Een kubieke meter is een maateenheid voor volume, dus de statistiek geeft een maat voor het volume aan aardgas dat is gewonnen. Dat is vrij veel gas, en het kan worden gebruikt voor allerlei doeleinden, zoals verwarming van woningen, elektriciteitsopwekking en industrie. Het helpt u een beeld te vormen van de omvang van de gassector in Nederland.

Uit cijfers van het CBS blijkt dat in 2020 32,5 procent van de elektriciteit in Nederland werd opgewekt uit aardgas.

Het CBS, of Centraal Bureau voor de Statistiek, verzamelt en interpreteert statistieken van verschillende aspecten binnen Nederlands gebied, waaronder energieproductie. Wanneer het CBS meldt dat in 2020 32,5 procent van de elektriciteit in Nederland werd opgewekt uit aardgas, betekent dit dat bijna een derde van alle elektriciteit die we dat jaar in Nederland hebben verbruikt, afkomstig was van aardgas. Aardgas is een fossiele brandstof, wat betekent dat het een niet-hernieuwbare bron van energie is. Dit cijfer is belangrijk, omdat het een indicatie geeft van de mate waarin we nog steeds afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen voor onze energiebehoefte, wat gevolgen heeft voor zowel onze economie als ons milieu.

In 2020 importeerde Nederland 44,7 miljard kubieke meter aan aardgas, een stijging van 2,6% ten opzichte van 2019.

In 2020 heeft Nederland 44,7 miljard kubieke meter aardgas geïmporteerd. Dit is een meeteenheid die wordt gebruikt om het volume van grote hoeveelheden gas te meten. Wanneer we dit vergelijken met de gegevens van 2019, zien we dat de hoeveelheid geïmporteerd gas is gestegen met 2,6%. Dit betekent dat Nederland in 2020 2,6% meer aardgas heeft geïmporteerd dan in het voorgaande jaar. De redenen voor deze stijging kunnen variëren, het kan te maken hebben met een verhoogde vraag naar aardgas, een verandering in binnenlands beleid of prijsfluctuaties op de wereldmarkt. Deze statistiek geeft een beeld van de toename van de afhankelijkheid van Nederland van geïmporteerd aardgas.

Zo’n 96% van de Nederlandse huishoudens maakte in 2020 gebruik van aardgas voor verwarming.

De statistiek geeft aan dat in 2020, zo’n 96% van de Nederlandse huishoudens aardgas gebruikte voor hun verwarming. Dit betekent dat het overgrote merendeel van de huizen in Nederland, op dat moment, een verwarmingssysteem had dat draait op aardgas. Het is een indicatie voor de afhankelijkheid van Nederlandse huishoudens van fossiele brandstoffen voor hun verwarmingsbehoeften. Dit zou u ook kunnen helpen begrijpen waarom er zoveel discussie is over de transitie naar duurzame energiebronnen. Aangezien een groot percentage van de huizen nog steeds gebruik maakt van aardgas, kan het een enorme taak zijn om deze over te zetten naar duurzamere energiebronnen, maar het is een noodzakelijke stap om klimaatverandering tegen te gaan.

Nog maar 35% van de totale Nederlandse gaswinning kwam in 2020 uit het Groningenveld.

Het statistiek ‘Nog maar 35% van de totale Nederlandse gaswinning kwam in 2020 uit het Groningenveld’ geeft u inzicht in de herkomst van de Nederlandse gaswinning. Dit betekent dat in het jaar 2020 maakte het Groningenveld slechts voor 35% deel uit van alle plaatsen waar in Nederland gas werd gewonnen. Met andere woorden, van elke 100 eenheden aan gas die Nederland in dat jaar heeft geproduceerd, kwamen er slechts 35 uit het Groningenveld. De overige 65 eenheden waren afkomstig uit andere gasvelden ergens anders in het land. Dit weerspiegelt een trend waarin een steeds kleiner percentage van Nederlands gas uit het Groningenveld komt, hetzij door een bewuste vermindering van de productie of door een natuurlijke afname van de reserves.

In 2019 bedroeg de uitstoot van broeikasgassen door aardgasgebruik in Nederland 47,1 megaton CO2.

In 2019 was er in Nederland een uitstoot van broeikasgassen door het gebruik van aardgas gelijk aan 47,1 megaton CO2. Om dit in context te plaatsen, moet u begrijpen dat broeikasgassen, zoals CO2 (koolstofdioxide), vrijkomen bij het verbranden van fossiele brandstoffen zoals aardgas. De aardgasconsumptie in Nederland wordt voor een groot deel gebruikt voor verwarming van woningen, warm water en koken, maar ook in de industrie en voor elektriciteitsopwekking. Het cijfer van 47,1 megaton verwijst naar het totale gewicht aan CO2 dat in de atmosfeer is uitgestoten als gevolg van aardgasverbruik binnen een heel jaar. Deze emissies dragen bij aan klimaatverandering door het versterken van het broeikaseffect.

In 2020 is de aardgaswinning in Nederland ten opzichte van 2019 met bijna een kwart afgenomen.

In 2020 zag Nederland een significante vermindering in de productie van aardgas. In vergelijking met het voorgaande jaar, 2019, werd er bijna een kwart minder aardgas gewonnen. Dit betekent in essentie dat er een sterke afname is in de hoeveelheid aardgas die uit de grond is gehaald en beschikbaar is gemaakt voor gebruik. Deze vermindering kan het gevolg zijn van verschillende factoren, zoals beleidswijzigingen, economische omstandigheden of technologische veranderingen. U, als lezer, zou hieruit kunnen opmaken dat Nederland zich wellicht meer richt op hernieuwbare energiebronnen of dat er mogelijk een vermindering is in de vraag naar aardgas.

De gemiddelde aardgasprijs voor consumenten in Nederland was in 2019 ongeveer 0,65 euro per kubieke meter.

De statistiek die u heeft aangehaald, verwijst naar de prijs van aardgas voor consumenten in Nederland in het jaar 2019. Het gemiddelde tarief was zo’n 0,65 euro per kubieke meter. Dit betekent dat elke keer wanneer u, de consument, één kubieke meter aardgas verbruikt, de kosten circa 0,65 euro bedragen. De totale gasrekening is dus afhankelijk van het totaal aantal kubieke meters dat u in de loop van een jaar verbruikt. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is; de werkelijke prijs kan variëren afhankelijk van uw leverancier en het specifieke tariefplan dat u heeft gekozen.

Referenties

0. – https://www.cbs.nl

1. – https://www.rivm.nl

2. – https://www.clo.nl

3. – https://www.nlog.nl

Originally posted 2023-11-14 12:11:17.

Inhoudsopgave