a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Alleenstaande Ouders Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost krijgt u een actueel overzicht van statistieken met betrekking tot alleenstaande ouders, inclusief nieuwe gegevens die u inzicht geven in hun huidige situatie, uitdagingen en trends.

  • In 2020 waren er in Nederland 538.000 alleenstaande moeders, tegenover 200.000 alleenstaande vaders. Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)
  • Van de eenoudergezinnen heeft 90% van de gevallen een vrouw als hoofd. Bron: CBS
  • 22% van de kinderen in Nederland groeit op in een eenoudergezin. Bron: CBS
  • 69% van de alleenstaande ouders kan moeilijk rondkomen. Bron: Nibud
  • Alleenstaande ouders hebben een risico van 70% om in armoede te leven. Bron: Armoedefonds
  • 27% van alle gezinnen in Nederland is een eenoudergezin. Bron: CBS
  • Ongeveer 1 op de 5 alleenstaande ouders is man. Bron: CBS
  • De kans dat een eenoudergezin in armoede leeft, is vier keer zo groot als bij paren met kinderen. Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau
  • Ruim 60% van de alleenstaande moeders heeft betaald werk. Bron: CBS
  • Ongeveer 20% van de alleenstaande ouders heeft een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Bron: CBS
  • In 2020 leefde 27,3% van de kinderen in een eenoudergezin onder de armoedegrens. Bron: CBS
  • Het aantal eenoudergezinnen in Nederland is de afgelopen 20 jaar met bijna 200.000 gestegen. Bron: CBS
  • 45% van de alleenstaande moeders heeft een voltijdbaan, tegenover 70% van de moeders in een meeroudergezin. Bron: CBS
  • Iets meer dan de helft van de alleenstaande ouders ontvangt alimentatie voor hun kind(eren). Bron: CBS

Actuele Alleenstaande Ouders Statistieken

In 2020 waren er in Nederland 538.000 alleenstaande moeders, tegenover 200.000 alleenstaande vaders. Bron: Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS)

De statistiek die u heeft aangegeven, naar het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), geeft aan dat er in 2020 in Nederland 538.000 alleenstaande moeders waren, vergeleken met 200.000 alleenstaande vaders. Dit betekent dat het aantal alleenstaande moeders meer dan twee keer zo hoog was als het aantal alleenstaande vaders. Hoewel deze cijfers niet specifiek aangeven waarom er een dergelijk verschil is, kan dit te maken hebben met factoren zoals voogdijregelingen na scheiding, het overlijden van een partner, of keuzes wat betreft het alleenstaande ouderschap. Het is ook belangrijk op te merken dat deze gegevens alleen betrekking hebben op Nederland en kunnen verschillen in andere culturele, sociale of geografische contexten.

Van de eenoudergezinnen heeft 90% van de gevallen een vrouw als hoofd. Bron: CBS

Uit de statistieken van het CBS blijkt dat in 90% van de eenoudergezinnen een vrouw het hoofd van het gezin is. Dit betekent dat wanneer we kijken naar gezinnen waar slechts één ouder het gezin runt, in de meerderheid van de gevallen (9 op de 10) deze ouder een vrouw is. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals de traditionele rolverdeling waarbij vrouwen vaker de voogdij krijgen na een scheiding of het overlijden van de andere ouder. Het zijn overwegend vrouwen die de belangrijke rol op zich nemen om voor de kinderen te zorgen en hen op te voeden in een eenoudergezin.

22% van de kinderen in Nederland groeit op in een eenoudergezin. Bron: CBS

Dit statistiek van het CBS wijst uit dat 22% van de kinderen in Nederland opgroeit in een eenoudergezin. Dit betekent dat bijna een kwart van alle kinderen in Nederland woont en wordt opgevoed door slechts één ouder in plaats van twee. Met ‘eenoudergezin’ verwijzen we naar gezinnen waarin een van de ouders het kind of de kinderen alleen opvoedt. Dit kan het gevolg zijn van verschillende omstandigheden zoals scheiding, overlijden of het kiezen voor het alleenstaand ouderschap. Deze statistiek is belangrijk omdat het inzicht geeft in de gezinssituaties in de Nederlandse samenleving en helpt bij het vormgeven van beleid en voorzieningen die tegemoetkomen aan de behoeften en uitdagingen van deze gezinnen.

69% van de alleenstaande ouders kan moeilijk rondkomen. Bron: Nibud

Uit de gegevens van het Nibud blijkt dat 69% van de alleenstaande ouders moeite heeft om rond te komen. Dit betekent dat bijna 7 op de 10 eenoudergezinnen in Nederland financiële moeilijkheden ervaren. Dit kan variëren van het worstelen met het betalen van basisbehoeften zoals voedsel en huisvesting tot het niet kunnen bekostigen van luxe goederen of activiteiten. Alleenstaande ouders kunnen om verschillende redenen financiële problemen hebben, waaronder lage inkomsten, hoge kosten voor kinderopvang, of een gebrek aan financiële steun van de andere ouder. Dit alarmerende cijfer benadrukt de economische uitdagingen waarmee alleenstaande ouders worden geconfronteerd.

Alleenstaande ouders hebben een risico van 70% om in armoede te leven. Bron: Armoedefonds

Volgens gegevens van het Armoedefonds heeft u, als u een alleenstaande ouder bent, een risico van 70% om in armoede te leven. Dit hoge percentage toont aan dat een aanzienlijke meerderheid van de alleenstaande ouders economisch worstelen om te voorzien in hun eigen behoeften en die van hun kinderen. Armoede wordt doorgaans gedefinieerd als een inkomen dat onder een bepaalde drempel ligt, die varieert afhankelijk van de locatie en de gezinssamenstelling. Het is belangrijk om te onthouden dat dit een algemene statistiek is. Afhankelijk van persoonlijke omstandigheden en beschikbare ondersteuningsnetwerken kan uw individuele risico variëren.

27% van alle gezinnen in Nederland is een eenoudergezin. Bron: CBS

Volgens de gegevens van het CBS, vormen eenoudergezinnen 27% van alle gezinnen in Nederland. Dit betekent dat in rond een kwart van alle gezinnen in Nederland, kinderen worden opgevoed door één ouder in plaats van twee. Dit kan een gevolg zijn van verschillende factoren, zoals scheiding, overlijden of het bewust kiezen voor alleenstaand ouderschap. Het is belangrijk om te begrijpen dat dit percentage een impact kan hebben op sociaal beleid, kinderopvang en andere diensten, aangezien het nodig kan zijn om specifieke programma’s of ondersteuning te bieden aan deze groep gezinnen. Het is ook indicatief voor de veranderende dynamiek van gezinnen in de hedendaagse samenleving. U als lezer kunt dit statistisch overzicht gebruiken om beter inzicht te krijgen in de gezinssituaties binnen uw samenleving of om informatieve en weloverwogen beslissingen te nemen.

Ongeveer 1 op de 5 alleenstaande ouders is man. Bron: CBS

De statistiek die u hier ziet, komt van het CBS, waaruit blijkt dat ongeveer 1 op de 5 alleenstaande ouders een man is. Dit betekent dat in een groep van vijf alleenstaande ouders u statistisch gezien kunt verwachten dat er gemiddeld één man is. Het is belangrijk te beseffen dat dit gemiddelden zijn en dus kan variëren in werkelijke gevallen. Ook betekent dit niet dat mannen minder in staat zijn om alleenstaande ouders te zijn, maar het kan andere factoren weerspiegelen zoals traditionele rollen in de opvoeding of beslissingen van de rechtbank rond de voogdij over kinderen. Het is een interessant cijfer dat inzicht geeft in de genderdynamiek van alleenstaand ouderschap in Nederland.

De kans dat een eenoudergezin in armoede leeft, is vier keer zo groot als bij paren met kinderen. Bron: Sociaal en Cultureel Planbureau

Uit de statistische gegevens van het Sociaal en Cultureel Planbureau blijkt dat eenoudergezinnen een viermaal grotere kans hebben om in armoede te leven dan gezinnen bestaande uit paren met kinderen. Dit betekent dat, wanneer we een willekeurig eenoudergezin en een willekeurig gezin met twee ouders nemen, de kans dat het eenoudergezin in een situatie van armoede leeft vier keer zo hoog is. Dit kan verschillende oorzaken hebben zoals het enkele inkomen, hogere kosten of minder tijd voor werk vanwege ouderlijke verantwoordelijkheden. Deze statistiek laat een duidelijk verschil zien in de economische situatie tussen deze twee soorten gezinnen en onderstreept de financiële uitdagingen waarmee eenoudergezinnen mogelijk geconfronteerd worden.

Ruim 60% van de alleenstaande moeders heeft betaald werk. Bron: CBS

Deze statistiek, verstrekt door het CBS, geeft aan dat meer dan 60% van de alleenstaande moeders betaald werk heeft. Dit betekent dat van elke 100 alleenstaande moeders, ongeveer 60 van hen een vorm van betaalde arbeid verrichten. Dit kan de vorm aannemen van voltijd, deeltijd, tijdelijk of vast werk. Het toont aan dat ondanks de extra uitdagingen die ze kunnen tegenkomen door het single-handedly opvoeden van hun kinderen, het voor een groot percentage van alleenstaande moeders mogelijk is om toch actief te zijn op de arbeidsmarkt. Echter, deze cijfers zeggen niets over het soort werk dat deze moeders doen en of ze voldoende verdienen om rond te komen. Daarmee is het slechts een deel van het grotere plaatje over de arbeidsdeelname en economische situatie van alleenstaande moeders in Nederland.

Ongeveer 20% van de alleenstaande ouders heeft een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Bron: CBS

Deze statistiek van CBS informeert u dat ongeveer één op de vijf alleenstaande ouders, oftewel 20%, een inkomen heeft dat onder de lage-inkomensgrens valt. De lage-inkomensgrens is een door het CBS gedefinieerde inkomensgrens die als ijkpunt dient voor het vaststellen of iemand als ‘arm’ gezien kan worden. Als u dus deze statistiek leest, betekent dit dat een aanzienlijk percentage van de alleenstaande ouders in de maatschappij financieel worstelt en een inkomen heeft dat als laag wordt beschouwd volgens de standaard van CBS.

In 2020 leefde 27,3% van de kinderen in een eenoudergezin onder de armoedegrens. Bron: CBS

Deze statistiek geeft aan dat in het jaar 2020 27,3% van de kinderen die in een eenoudergezin woonden, leefden onder de armoedegrens. Dit betekent dat bijna een derde van alle kinderen in eenoudergezinnen in financiële armoede leefden, volgens de definitie die door het CBS wordt gebruikt voor armoede. Dit percentage is een indicator voor de financiële problemen die dergelijke gezinnen kunnen ondervinden. Het suggereert dat eenoudergezinnen, ondanks eventuele inkomsten uit werk of sociale uitkeringen, moeite kunnen hebben om te voldoen aan de basisbehoeften van het gezin, zoals onderdak, voedsel, kleding en essentiële diensten. Dit zijn zorgwekkende cijfers, omdat we weten dat het opgroeien onder dergelijke omstandigheden vaak grote gevolgen heeft voor de welzijn, de gezondheid en de educatieve resultaten van kinderen.

Het aantal eenoudergezinnen in Nederland is de afgelopen 20 jaar met bijna 200.000 gestegen. Bron: CBS

Het statistiek geeft aan dat het aantal eenoudergezinnen in Nederland in de afgelopen 20 jaar aanzienlijk is toegenomen – specifiek met bijna 200.000. Een eenoudergezin verwijst naar een huishouden dat bestaat uit ten minste één volwassene en één kind, waarbij de volwassene de enige ouderrol vervult. Deze stijging kan het resultaat zijn van verschillende factoren, zoals toename van echtscheidingen, toegenomen acceptatie van alleenstaand ouderschap, of zelfs wijzigingen in de manier waarop het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) deze gegevens verzamelt en rapporteert. Het is ook belangrijk om op te merken dat hoewel dit statistiek een absolute stijging laat zien, dit niet noodzakelijkerwijs betekent dat een groter percentage van alle gezinnen nu eenoudergezinnen zijn. Om dat te bepalen, zou men moeten kijken naar het totale aantal gezinnen. U zult ook willen overwegen hoe de stijging van eenoudergezinnen zich zou kunnen verhouden tot andere sociale en economische veranderingen in de Nederlandse samenleving gedurende deze periode.

45% van de alleenstaande moeders heeft een voltijdbaan, tegenover 70% van de moeders in een meeroudergezin. Bron: CBS

Deze statistiek van het CBS verwijst naar de arbeidsparticipatie van moeders in Nederland. Het toont aan dat 45% van de alleenstaande moeders een voltijdse baan heeft. Dit betekent dat bijna de helft van alle alleenstaande moeders een volledige werkweek werkt. Aan de andere kant is de situatie anders voor moeders die deel uitmaken van een meeroudergezin. In dit geval blijkt dat 70% van deze moeders een voltijdse baan heeft, wat aantoont dat een groter percentage moeders in meeroudergezinnen fulltime werkt in vergelijking met alleenstaande moeders. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, waaronder de beschikbaarheid van steun en gedeelde verantwoordelijkheden binnen het huishouden.

Iets meer dan de helft van de alleenstaande ouders ontvangt alimentatie voor hun kind(eren). Bron: CBS

Uit de statistieken van het CBS blijkt dat iets meer dan de helft van de alleenstaande ouders alimentatie ontvangt voor hun kinderen. Dit betekent dat van alle alleenstaande ouders in Nederland, meer dan 50% financiële bijdragen ontvangt van meestal de andere ouder die niet meer in hetzelfde huis woont. Deze bijdragen, beter bekend als alimentatie, worden gebruikt om te helpen bij het dekken van de kosten van de opvoeding en verzorging van de kinderen. Hoewel dit statistiek laat zien dat veel alleenstaande ouders ondersteund worden, moet u er ook rekening mee houden dat er nog steeds een aanzienlijk deel is dat geen alimentatie ontvangt.

Referenties

0. – https://www.volkskrant.nl

1. – https://www.nibud.nl

2. – https://www.cbs.nl

3. – https://www.scp.nl

4. – https://www.armoedefonds.nl

Originally posted 2023-11-14 12:11:17.

Inhoudsopgave