a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Beurs Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u een actueel overzicht verwachten van de laatste beursstatistieken, vol met nieuwe gegevens die u helpen inzicht te krijgen in de dynamische wereld van de beurs.

  • U zou geïnteresseerd zijn om te weten dat de S&P 500 een totaal jaarlijks rendement heeft van 13,6% sinds 2010.
  • U wilt mogelijk weten dat het gemiddelde rendement van de beurs op de lange termijn (10+ jaren) ongeveer 7-10% is.
  • De grootste ééndaagse daling van de Dow Jones Industrial Average was 22,6%, op 19 oktober 1987.
  • De gemiddelde dagelijkse verhandelde waarde op de wereldwijde aandelenmarkten is ruim 200 miljard dollar.
  • De grootste beurs ter wereld qua marktkapitalisatie is de New York Stock Exchange (NYSE), met meer dan $30 biljoen.
  • Sinds 1932 is de gemiddelde daling in berenmarkten voor de S&P 500 meer dan 40%.
  • De totale wereldwijde marktkapitalisatie overstegen in 2019 de $70 biljoen.
  • U zou geïnteresseerd zijn om te weten dat ongeveer 89,3% van de Nederlandse huishoudens spaargeld op de bank had in 2020.
  • De AEX-index bereikte in het begin van 2020 een recordhoogte van 629 punten, voordat de pandemie de mondiale markten raakte.
  • Er zijn in totaal 60 bedrijven genoteerd aan de Amsterdamse beurs (Euronext Amsterdam).
  • U zou willen weten dat de totale beurswaarde van Euronext Amsterdam ongeveer €1,3 biljoen bedraagt.
  • De AEX-index sloot in 2020 met een kleine plus van 3,2%, ondanks de enorme uitverkoop in het voorjaar veroorzaakt door de pandemie.

Actuele Beurs Statistieken

U zou geïnteresseerd zijn om te weten dat de S&P 500 een totaal jaarlijks rendement heeft van 13,6% sinds 2010.

U zou het wellicht interessant vinden dat de S&P 500 sinds 2010 een totaal jaarlijks rendement van 13,6% heeft behaald. Dit betekent dat als u sinds dat jaar geld had geïnvesteerd in een fonds dat de S&P 500 index nauwkeurig navolgt, uw investering gemiddeld elk jaar met 13,6% zou zijn gegroeid. Het is belangrijk op te merken dat dit een gemiddeld cijfer is en individuele resultaten kunnen variëren door tal van factoren, zoals timing van investeringen en impact van kosten. Maar als algemene maatstaf, illustreert dit cijfer in grote lijnen de groei die de S&P 500 in deze periode heeft gezien.

U wilt mogelijk weten dat het gemiddelde rendement van de beurs op de lange termijn (10+ jaren) ongeveer 7-10% is.

Het statistiek die u hier bekijkt, verwijst naar het gemiddelde rendement van de beurs over een lange termijn, dat wil zeggen gedurende een periode van meer dan 10 jaar. De term ‘gemiddelde rendement’ in deze context betekent het gemiddelde jaarlijkse rendement dat u zou hebben ontvangen als u uw geld op de beurs had geïnvesteerd. Hier wordt een geschatte marge van 7 tot 10 procent opgegeven. Stel bijvoorbeeld dat u een initiële investering van 100 euro hebt gedaan, dan zou u aan het einde van een jaar gemiddeld tussen de 7 en 10 euro winst hebben gemaakt. Jeslg hiermee moet u rekening houden dat aandelenmarktrendementen onzekere risico’s inhouden en kunnen variëren, afhankelijk van een scala aan factoren zoals economische omstandigheden en markttrends. Dus hoewel de cijfers u een algemeen beeld geven, zijn ze geen garantie voor toekomstig rendement.

De grootste ééndaagse daling van de Dow Jones Industrial Average was 22,6%, op 19 oktober 1987.

De Dow Jones Industrial Average is een van de meest bekende beursindexen ter wereld en meet de prestaties van 30 grote Amerikaanse bedrijven. De index is zo ontworpen dat het een goede indicatie geeft van de algehele gezondheid van de Amerikaanse economie. Op 19 oktober 1987 vond er een opmerkelijk evenement plaats: de Dow Jones kende zijn grootste eendaagse daling ooit. De index viel die dag met maar liefst 22,6%. Dit betekent dat de waarde van de gemiddelde aandelen in de index op die dag met bijna een kwart gedaald was. Deze dag staat bekend als ‘Zwarte Maandag’ en is een voorbeeld van de extreem hoge volatiliteit die op de aandelenmarkten kan voorkomen. Dus u, als belegger, moet voorbereid zijn op zulke abrupte veranderingen in de markt.

De gemiddelde dagelijkse verhandelde waarde op de wereldwijde aandelenmarkten is ruim 200 miljard dollar.

Als u kijkt naar de statistiek ‘De gemiddelde dagelijkse verhandelde waarde op de wereldwijde aandelenmarkten is ruim 200 miljard dollar’, dan geeft dit een indicatie van het volume en de activiteit op de wereldwijde aandelenmarkten. Met andere woorden, dit bedrag vertegenwoordigt het gemiddelde bedrag dat elke dag op de wereldwijde aandelenmarkten wordt omgezet. Het omvat de waarde van alle individuele aandelen die dagelijks worden gekocht en verkocht door investeerders en financiële instellingen. Een hoge gemiddelde dagelijkse verhandelde waarde betekent veel activiteit en liquiditeit op de markt, wat vertrouwen en stabiliteit weerspiegelt. Let wel, dit cijfer kan variëren en wordt beïnvloed door vele factoren, zoals economische omstandigheden, rentetarieven en politieke gebeurtenissen.

De grootste beurs ter wereld qua marktkapitalisatie is de New York Stock Exchange (NYSE), met meer dan $30 biljoen.

Wanneer wij spreken over de ‘marktkapitalisatie’ van een beurs, dan doelen we op de totale waarde van alle aandelen die op die beurs worden verhandeld. De New York Stock Exchange (NYSE) is momenteel de grootste beurs ter wereld in termen van deze marktkapitalisatie. Met een totale waarde van meer dan $30 biljoen overtreft de NYSE alle andere beurzen wereldwijd. Deze cijfers vertegenwoordigen de som van de marktwaarden van elk bedrijf dat op de NYSE wordt vermeld. Het is dus een indicatie van de omvang en het belang van de NYSE in de globale aandelenhandel. U als belegger kunt dit ter kennisgeving aannemen bij het overwegen van uw investeringsbeslissingen.

Sinds 1932 is de gemiddelde daling in berenmarkten voor de S&P 500 meer dan 40%.

De statistiek die u bekijkt, betreft de S&P 500, een bekende Amerikaanse aandelenindex die de prestaties volgt van 500 van de grootste bedrijven genoteerd op de Amerikaanse beurzen. De term “berenmarkten” verwijst naar marktomstandigheden waarin de prijzen van effecten gedurende een langere periode dalen, vaak met 20% of meer, van recente hoogtepunten. Sinds 1932 heeft de gemiddelde daling in deze berenmarkten voor de S&P 500 meer dan 40% bedragen, wat betekent dat, gemiddeld genomen, de waarden van de effecten in deze index met meer dan 40% zijn gedaald tijdens deze neerwaartse marktfasen. Dit laat zien hoe volatiel de aandelenmarkt kan zijn tijdens dergelijke berenmarkten en het belang van een evenwichtige beleggingsstrategie om dergelijke schommelingen op te vangen.

De totale wereldwijde marktkapitalisatie overstegen in 2019 de $70 biljoen.

In 2019 werd op mondiale schaal een mijlpaal bereikt in de economische wereld, aangezien de totale wereldwijde marktkapitalisatie de grens van $70 biljoen oversteeg. U vraagt zich wellicht af: wat betekent dit precies? De marktkapitalisatie, kortweg ‘market cap’, geeft de totale geldwaarde weer van alle uitgegeven aandelen van een beursgenoteerd bedrijf. Het wordt berekend door het totale aantal uitstaande aandelen te vermenigvuldigen met de huidige marktprijs van één aandeel. Dus, wanneer we het hebben over een wereldwijde marktkapitalisatie van $70 biljoen, betekent dit dat het totaal van deze berekeningen voor alle beursgenoteerde bedrijven over de hele wereld dit gigantische bedrag heeft overschreden. Dit cijfer is belangrijk, aangezien het een indicatie geeft van de waarde van de wereldwijde aandelenmarkt en als barometer kan dienen voor de algemene economische gezondheid.

U zou geïnteresseerd zijn om te weten dat ongeveer 89,3% van de Nederlandse huishoudens spaargeld op de bank had in 2020.

U zou het interessant vinden om te weten dat, volgens statistische gegevens van 2020, 89,3% van de Nederlandse huishoudens spaargeld op de bank heeft. Dit percentage vertegenwoordigt het grootste deel van de Nederlandse bevolking en geeft ons een inzicht over hun financiële gedrag en welzijnsniveau. Dit hoge percentage kan onder andere wijzen op de stabiliteit van de Nederlandse economie, het vertrouwen dat mensen hebben in hun bankinstellingen en ook de mate van financiële bewustwording en planning onder de burgers. Het is belangrijk om statistisch onderbouwde informatie zoals deze te begrijpen, omdat u hiermee een nauwkeuriger beeld krijgt van de economische toestand en het financiële gedrag van huishoudens in Nederland. In dit specifieke geval laat de statistiek ons zien dat de meerderheid van de Nederlandse huishoudens de voorkeur geeft aan het sparen van geld.

De AEX-index bereikte in het begin van 2020 een recordhoogte van 629 punten, voordat de pandemie de mondiale markten raakte.

De AEX-index, een belangrijk Nederlands beursindice, noteerde aan het begin van 2020 een recordhoogte van 629 punten. Deze waarde is een weerspiegeling van de prestaties van de 25 meest verhandelde aandelen op de Amsterdamse beurs. Binnen deze context betekent het behalen van een recordhoogte dat de totale marktwaarde van deze 25 aandelen op dat moment hoger was dan ooit tevoren, wat wijst op een bloeiende economie. Kort daarna heeft de uitbraak van de Covid-19 pandemie echter een drastische impact op de wereldmarkten gehad, waaronder ook de AEX-index. De economische onzekerheid veroorzaakt door de pandemie resulteerde in aanzienlijke dalingen van de aandelenkoersen. U moet hieruit begrijpen dat de prestatie van de AEX-index een belangrijke indicator is voor de economische gezondheid van het land en het effect van wereldwijde gebeurtenissen op de Nederlandse beurs.

Er zijn in totaal 60 bedrijven genoteerd aan de Amsterdamse beurs (Euronext Amsterdam).

Uit de gegeven statistiek blijkt dat er in totaal 60 bedrijven genoteerd staan aan de Amsterdamse beurs, ook bekend als Euronext Amsterdam. Dit betekent dat er 60 verschillende bedrijven zijn waarvan de aandelen worden verhandeld op deze specifieke beurs. Als u investeert in de beurs, heeft u dus de keuze uit deze 60 bedrijven om in te investeren. Elk van deze bedrijven vertegenwoordigt verschillende industrieën en sectoren, wat diversiteit in uw investeringsportfolio mogelijk maakt. Het aantal bedrijven dat op een beurs is genoteerd kan ook een weerspiegeling zijn van de economische activiteit en gezondheid.

U zou willen weten dat de totale beurswaarde van Euronext Amsterdam ongeveer €1,3 biljoen bedraagt.

De statistiek die u wenst te begrijpen, betreft de totale beurswaarde van Euronext Amsterdam, die ongeveer €1,3 biljoen bedraagt. Deze waarde, ook bekend als marktkapitalisatie, vertegenwoordigt de totale waarde van alle verhandelbare aandelen van de bedrijven die genoteerd zijn op Euronext Amsterdam. In feite betekent dit dat als u hypothetisch elke verhandelbare aandeel van elk bedrijf op deze beurs zou kopen, u ongeveer €1,3 biljoen zou uitgeven. Dit cijfer helpt bij het schatten van de grootte van de Amsterdamse aandelenmarkt en het is ook een indicator van de economische gezondheid en stabiliteit. Let op: deze waarde kan dagelijks veranderen als gevolg van de fluctuerende aandelenkoersen.

De AEX-index sloot in 2020 met een kleine plus van 3,2%, ondanks de enorme uitverkoop in het voorjaar veroorzaakt door de pandemie.

U zult merken dat deze statistiek verwijst naar de prestaties van de AEX-index in 2020. De AEX-index is een belangrijke beursindex in Nederland die de koersontwikkeling weerspiegelt van de 25 meest verhandelde aandelen op de Amsterdamse effectenbeurs. Wanneer wij zeggen dat de AEX-index in 2020 sloot met een kleine plus van 3,2%, betekent dit dat de waarde van deze beursindex aan het einde van het jaar 3,2% hoger was dan aan het begin van het jaar, ondanks de fluctuaties tussentijds. Het gedeelte over de ‘enorme uitverkoop in het voorjaar veroorzaakt door de pandemie’ verwijst naar een aanzienlijke daling van de aandelenmarkt die plaatsvond door de economische onzekerheid die voortkwam uit de COVID-19-pandemie. Ondanks deze daling heeft de AEX-index toch een positief rendement weten te behalen over het totale jaar. Dit kan komen door een combinatie van factoren, inclusief herstel in bepaalde sectoren en stimuleringsmaatregelen van de overheid.

Referenties

0. – https://www.spglobal.com

1. – https://www.cbs.nl

2. – https://www.belegger.nl

3. – https://www.world-exchanges.org

4. – https://www.thebalance.com

5. – https://www.cnbc.com

6. – https://www.nerdwallet.com

7. – https://www.aex.nl

Originally posted 2023-11-14 12:11:42.

Lees meer over ons beoordelingsproces →

Heb je feedback of ben je niet tevreden met onze beoordelingen? Neem hier contact met ons op

Inhoudsopgave