a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Boek Lezen Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u een gedetailleerd overzicht verwachten van de huidige boeklezen statistieken, met de nieuwste gegevens over leestrends, populairste genres, het leesgedrag van verschillende demografieën en nog veel meer.

  • U bent niet alleen als u graag leest. Volgens statistieken leest 90% van de Nederlandse bevolking ten minste één boek per jaar.
  • Van die lezers leest ongeveer 67% minimaal wekelijks een boek.
  • Ongeveer 25% van de volwassen Nederlanders heeft een e-reader en 34% leest e-boeken.
  • Bijna 50% van de jongeren leest wel eens boeken op een digitaal apparaat.
  • Een gemiddelde Nederlander leest ongeveer 6,6 boeken per jaar.
  • De boekverkopen zijn in 2020 met 7% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.
  • Thrillers en detectives zijn de meest gelezen genres in Nederland.
  • 55% van de boeken wordt door vrouwen gekocht, terwijl mannen 45% van de boeken kopen.
  • De meeste Nederlanders lezen in hun vrije tijd (68%), gevolgd door tijdens vakanties (64%).
  • Ongeveer 80% van de ouders leest hun kinderen voor.
  • Nederlandse consumenten gaven in 2020 online 277 miljoen euro uit aan boeken, een stijging van 24% ten opzichte van het voorgaande jaar.
  • Ongeveer 58% van alle boeken die in Nederland worden verkocht, wordt gekocht door personen ouder dan 50 jaar.
  • Ongeveer 22% van alle boeken die in Nederland worden gekocht, zijn kinderboeken.
  • Ongeveer 13% van alle boeken in Nederlandse bibliotheken zijn in een andere taal dan het Nederlands.

Actuele Boek Lezen Statistieken

U bent niet alleen als u graag leest. Volgens statistieken leest 90% van de Nederlandse bevolking ten minste één boek per jaar.

U kunt gerustgesteld zijn in het feit dat uw liefde voor lezen wijdverspreid is in Nederland. Statistieken tonen aan dat een overweldigende meerderheid, namelijk 90% van de Nederlandse bevolking, minstens eenmaal per jaar een boek leest. Dit betekent dat negen op de tien mensen in Nederland jaarlijks ten minste één boek lezen. Of het nu gaat om een roman, een biografie, een zelfhulpboek of een ander type literatuur, de cijfers laten duidelijk zien dat het lezen van boeken nog steeds een populaire bezigheid is onder Nederlanders. Dus ongeacht het genre of het onderwerp, uw passie voor boeken is iets dat u deelt met de meeste mensen in ons land.

Van die lezers leest ongeveer 67% minimaal wekelijks een boek.

Deze statistiek geeft aan dat, van een bepaalde groep lezers, ongeveer 67% minimaal eenmaal per week een boek leest. Dit betekent dus dat als u bijvoorbeeld een groep van 100 lezers zou nemen, ongeveer 67 van hen minstens een boek per week lezen. De overige 33% leest niet wekelijks een boek, wat kan betekenen dat ze minder vaak lezen of dat ze helemaal niet lezen. Deze gegevens kunnen nuttig zijn om leespatronen te begrijpen of om bibliotheek- of boekverkoopstrategieën te informeren.

Ongeveer 25% van de volwassen Nederlanders heeft een e-reader en 34% leest e-boeken.

Uit de statistieken blijkt dat ongeveer 25% van de volwassen Nederlanders in het bezit is van een e-reader. Dit betekent dat één op de vier volwassenen in Nederland een apparaat heeft specifiek ontworpen voor het lezen van digitale boeken. Verder toont de statistiek aan dat 34% van de volwassenen e-boeken leest. Dit percentage is hoger dan het percentage e-reader-eigenaren, wat impliceert dat sommige mensen e-books lezen op andere apparaten, zoals tablets, smartphones of computers. Kortom, de digitalisering van lezen is duidelijk zichtbaar in de Nederlandse samenleving, met meer dan een derde van de volwassenen die gebruikmaken van e-books.

Bijna 50% van de jongeren leest wel eens boeken op een digitaal apparaat.

Uit de statistiek blijkt dat bijna de helft van de jongeren tegenwoordig gebruik maakt van digitale platforms om boeken te lezen. Dit betekent dat 50% van de demografische leeftijdsgroep, meestal gedefinieerd als mensen tussen 12 en 24 jaar oud, ervoor kiest boeken op een digitaal apparaat te lezen. Dit kan variëren van e-readers, tablets, smartphones tot laptops. Het geeft aan hoe jongeren zich aanpassen aan en gebruik maken van technologisch geavanceerde platforms voor hun leesgedrag. Echter, deze statistiek suggereert ook dat de andere helft van de jongeren nog steeds traditionele gedrukte boeken prefereert of andere vormen van lezen niet op een digitaal apparaat gebruiken. U, als lezer, zult wellicht geïnteresseerd zijn in dit inzicht, omdat het kan wijzen op veranderende trends in consumptie- en gedragspatronen onder de jongeren.

Een gemiddelde Nederlander leest ongeveer 6,6 boeken per jaar.

De statistiek ‘Een gemiddelde Nederlander leest ongeveer 6,6 boeken per jaar’ geeft aan hoeveel boeken de gemiddelde persoon in Nederland binnen een jaar leest. Het is belangrijk te begrijpen dat het hier om een gemiddelde gaat, wat betekent dat sommigen veel meer kunnen lezen, terwijl anderen mogelijk minder lezen. Dit gemiddelde wordt berekend door het totaal aantal boeken dat in een jaar door een hele populatie wordt gelezen te delen door het aantal mensen in die populatie. Daarom geeft deze statistiek een algemeen beeld van het leesgedrag in Nederland. U, als individu, kunt dus meer of minder dan dit aantal boeken per jaar lezen.

De boekverkopen zijn in 2020 met 7% gestegen ten opzichte van het jaar ervoor.

De statistiek die u hier ziet geeft aan dat in 2020 de verkoop van boeken met 7% is gestegen in vergelijking met het jaar ervoor. Dit betekent dat er in 2020 meer boeken zijn verkocht dan in 2019. Stel dat er in 2019 100 boeken werden verkocht, dan zijn dat er in 2020 ongeveer 107. Dit is een zeer positieve ontwikkeling voor de boekenindustrie, aangezien dit suggereert dat meer mensen boeken kopen. Deze groei van 7% betekent niet noodzakelijkerwijs dat alle soorten boeken of genres een toename in verkoop hebben gezien; het is een algemene stijging in inkomsten uit boekverkopen. Het is interessant om verder te analyseren welke soorten boeken of welke specifieke titels hebben bijgedragen aan deze groei.

Thrillers en detectives zijn de meest gelezen genres in Nederland.

Uit de statistieken blijkt dat thrillers en detectives het meest populaire genre zijn onder Nederlandse lezers. Dit betekent dat wanneer u een willekeurige persoon in Nederland vraagt wat hun favoriete type boek is, de kans groot is dat zij zullen antwoorden met ‘thrillers’ of ‘detectives’. Dit kan natuurlijk variëren tussen verschillende leeftijdsgroepen, geslachten en andere demografische factoren, maar over het algemeen blijken deze specifieke genres een breed publiek aan te spreken. De redenen voor deze voorkeur kunnen uiteenlopen, van houden van het mysterie en de spanning die deze genres bieden, tot het plezier van het oplossen van een puzzel samen met de detective in het verhaal. Ongeacht de reden, is één ding duidelijk: thrillers en detectives hebben een speciale plaats in het hart van de Nederlandse lezers.

55% van de boeken wordt door vrouwen gekocht, terwijl mannen 45% van de boeken kopen.

Uit de gegeven statistieken blijkt dat 55% van de totale boekenaankopen afkomstig is van vrouwen, terwijl mannen verantwoordelijk zijn voor 45% van de boekenaankopen. Dit betekent simpelweg dat als we kijken naar alle boeken die worden gekocht, vrouwen meer boeken kopen dan mannen. Dit betekent echter niet dat de gemiddelde vrouw meer boeken koopt dan de gemiddelde man, omdat er meer vrouwen kunnen zijn die boeken kopen. Het betekent alleen dat overall, op het totale aantal boeken dat wordt verkocht, vrouwen 55% van die boeken kopen en mannen 45%. U kunt nu een beter inzicht hebben in het algemene consumentengedrag en de rol van geslacht in de verkoop van boeken.

De meeste Nederlanders lezen in hun vrije tijd (68%), gevolgd door tijdens vakanties (64%).

Deze statistiek geeft informatie over de leesgewoonten van Nederlanders. U kunt zien dat een aanzienlijk percentage (68%) van de Nederlandse bevolking er de voorkeur aan geeft om in hun vrije tijd te lezen. Dit kan variëren van het lezen van een boek, een krant of tijdschrift, tot het lezen van online content op een e-reader, tablet of smartphone. Daarnaast blijkt uit het onderzoek dat 64% van de Nederlanders er ook de voorkeur aan geeft om tijdens hun vakanties te lezen, wat suggereert dat lezen wordt gezien als een ontspannende activiteit die het mogelijk maakt om te ontsnappen uit de dagelijkse routine. Met andere woorden, u kunt concluderen dat het overgrote deel van de Nederlandse bevolking graag leest, niet alleen in hun vrije tijd thuis, maar ook tijdens vakanties.

Ongeveer 80% van de ouders leest hun kinderen voor.

Deze statistiek geeft aan dat ongeveer 80% van de ouders hun kinderen voorleest. Dit betekent dat 8 op de 10 ouders er een gewoonte van maken om hun kinderen verhalen, boeken of andere leesmaterialen voor te lezen. Het is een indicatie van de betrokkenheid van ouders bij de educatieve ontwikkeling van hun kinderen en het bevorderen van de leesvaardigheid. U, als ouder, kunt deel uitmaken van deze statistiek door ook regelmatig uw kinderen voor te lezen.

Nederlandse consumenten gaven in 2020 online 277 miljoen euro uit aan boeken, een stijging van 24% ten opzichte van het voorgaande jaar.

Deze statistiek betekent dat Nederlandse consumenten in het jaar 2020 significant meer geld online aan boeken hebben besteed dan in het voorgaande jaar. Het totaalbedrag dat aan boeken werd uitgegeven was 277 miljoen euro, wat een forse stijging van 24% is in vergelijking met 2019. Dus als u het bedrag dat in 2020 aan boeken werd besteed met het bedrag van het voorgaande jaar zou vergelijken, zal u opmerken dat er een behoorlijke toename is. Dit kan worden veroorzaakt door verschillende factoren, zoals een toegenomen interesse in lezen of meer vrije tijd door thuiswerken tijdens de pandemie. Deze trend wijst op een verschuiving van fysieke boekhandels naar online boekenwinkels. De statistiek illustreert dus de veranderende consumentengedragingen in Nederland in het bijzonder en de toenemende populariteit van online winkelen in het algemeen.

Ongeveer 58% van alle boeken die in Nederland worden verkocht, wordt gekocht door personen ouder dan 50 jaar.

Uit de statistiek blijkt dat er een sterke relatie is tussen leeftijd en boeken kopen in Nederland. De gegevens laten namelijk zien dat van alle boeken die in Nederland worden verkocht, ongeveer 58% wordt gekocht door personen die ouder zijn dan 50 jaar. Dus, als u naar een boekwinkel gaat en 100 willekeurige boekkopers observeert, zult u waarschijnlijk vinden dat 58 van hen ouder zijn dan 50 jaar. Dit weerspiegelt mogelijk verschillende factoren, zoals de leesgewoonten van oudere leeftijdsgroepen, hun besteedbaar inkomen of hun voorkeur voor fysieke boeken boven digitale versies. Ondanks de invloedrijke rol van digitale platforms tegenwoordig, blijft het gedrukte boek blijkbaar nog steeds erg populair bij het oudere publiek.

Ongeveer 22% van alle boeken die in Nederland worden gekocht, zijn kinderboeken.

Uit de gegeven statistiek blijkt dat ongeveer 22% van alle boeken die in Nederland worden gekocht, kinderboeken zijn. Dit betekent dat van elke 100 boeken die in Nederland worden verkocht, er ongeveer 22 specifiek gericht zijn op kinderen. Dit kan verschillende genres en categorieën omvatten, zoals prentenboeken, jonge volwassenenromans, non-fictie voor kinderen, enz. Dit percentage geeft ons dus een indicatie van de prevalentie en populariteit van kinderliteratuur in de algehele boekverkoop in Nederland. U kunt zien dat er in dit land een aanzienlijke markt is voor kinderboeken.

Ongeveer 13% van alle boeken in Nederlandse bibliotheken zijn in een andere taal dan het Nederlands.

De statistiek ‘Ongeveer 13% van alle boeken in Nederlandse bibliotheken zijn in een andere taal dan het Nederlands’ geeft aan dat er een aanzienlijk aantal boeken in onze bibliotheken staan, die niet in de Nederlandse taal zijn geschreven. Wat u hieruit kunt opmaken is dat, hoewel de meerderheid (87%) van de boeken wel in het Nederlands is, er tevens een breed scala aan boeken in andere talen beschikbaar is, die samen ongeveer 13% van de totale collectie vormen. Dit kan variëren van Engels en Duits tot minder voorkomende talen in Nederland. Deze variëteit zorgt voor een diversiteit in aanbod en kan aantrekkelijk zijn voor mensen die andere talen spreken of die hun leesvaardigheid in andere talen willen ontwikkelen.

Referenties

0. – https://www.kb.nl

1. – https://www.kvbboekwerk.nl

2. – https://www.nu.nl

3. – https://www.kidsenjongeren.nl

4. – https://cpnb.nl

Originally posted 2023-11-14 12:11:56.

Inhoudsopgave