a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Detailhandel Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost vindt u een actueel overzicht van de meest recente detailhandel statistieken, met nieuwe gegevens die u helpen bij uw besluitvorming en strategieontwikkeling in deze snel evoluerende branche.

 • Er zijn in 2020 ruim 90.000 winkels in Nederland.
 • Sinds 2013 is het aantal winkels met een tiende gedaald.
 • 85% van de consumenten in Nederland doet regelmatig online aankopen.
 • Kledingwinkels zagen in 2020 een omzetdaling van 27,8%.
 • De online omzet was in januari 2021 bijna 72% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.
 • Supermarkten behaalden in 2020 een recordomzet van €44,6 miljard.
 • Elektronicawinkels zagen in 2020 een omzetstijging van 17%.
 • De omzet van fysieke winkels in de voedings- en genotmiddelensector steeg in 2020 met 7,9 %.
 • In 2019 spendeerden Nederlandse consumenten ongeveer €23,7 miljard online, een toename van 7% ten opzichte van 2018.
 • Voor elke €100 die in 2020 werd uitgegeven, werd er €26 online besteed.
 • Er worden in Nederland jaarlijks ruim 413 miljoen online aankopen gedaan.
 • In 2020 is de omzet in de non-foodsector met 1,5% gedaald.
 • In 2021 verwacht 36% van de Nederlandse consumenten meer online te gaan winkelen.
 • Er wordt verwacht dat de online omzet in Nederland in 2021 zal stijgen tot 30% van de totale detailhandelsomzet.

Actuele Detailhandel Statistieken

Er zijn in 2020 ruim 90.000 winkels in Nederland.

Uit de statistiek blijkt dat er in 2020 ruim 90.000 winkels in Nederland waren. Dit betekent dat binnen de Nederlandse grenzen in dat specifieke jaar een aanzienlijk aantal fysieke retaillocaties operationeel was. Deze statistiek omvat alle soorten winkels – van levensmiddelen en kleding tot elektronica en meubels. Het hoge aantal geeft aan dat ondanks trends zoals online winkelen, fysieke winkels nog steeds een integraal onderdeel vormen van de Nederlandse economie en lifestyle. Het geeft u ook een idee van de veelheid en diversiteit aan winkelmogelijkheden die beschikbaar zijn in Nederland.

Sinds 2013 is het aantal winkels met een tiende gedaald.

Deze statistiek laat zien dat er een significante daling was in het aantal winkels sinds 2013. Het stelt dat er een daling was van 10%, ofwel een tiende, in het aantal winkels. Dit betekent eigenlijk dat als er bijvoorbeeld 100 winkels waren in 2013, er in de jaren erna ongeveer 10 winkels zijn gesloten. Dit kan komen door verschillende oorzaken, zoals economische omstandigheden, veranderend consumentengedrag, of stijgende online verkoop. Hoewel het een algemene statistiek is, kan het noodzakelijk zijn verder te kijken in specifieke sectoren of locaties om een grondiger begrip te krijgen van de situatie. Dus, u kunt uit deze statistiek afleiden dat het winkellandschap sinds 2013 behoorlijk is veranderd.

85% van de consumenten in Nederland doet regelmatig online aankopen.

Deze statistiek geeft aan dat Nederland een zeer hoge penetratiegraad van e-commerce heeft, met maar liefst 85% van de consumenten die regelmatig online aankopen doen. Dit betekent dat u, als onderdeel van de consumentenpopulatie in Nederland, een grote kans heeft om deel uit te maken van deze meerderheid die gebruikmaakt van online winkelmogelijkheden. Deze frequentie kan variëren van maandelijks tot wekelijks of zelfs dagelijks, afhankelijk van de individuele shoppinggewoonten. Het duidt ook op een breed vertrouwen in online transacties, cybersecurity en digitale betalingsmethoden die gebruikt worden door online winkels.

Kledingwinkels zagen in 2020 een omzetdaling van 27,8%.

In 2020 hebben kledingwinkels een aanzienlijke omzetdaling ervaren van 27,8%. Dit betekent dat, vergeleken met eerdere jaren, deze winkels minder dan driekwart van hun oorspronkelijke omzet hebben verdiend. Dit kan het gevolg zijn van verschillende factoren. Mogelijk kochten consumenten minder kleding of kozen ze ervoor hun aankopen te doen bij andere winkels of online platforms. Deze vermindering in omzet kan een aanzienlijke invloed hebben op de financiële gezondheid van kledingwinkels, vooral die met een hoge vaste kosten structuur. Het is van belang dat u, als belanghebbende, deze ontwikkelingen in de gaten houdt om uw investerings- en aankoopbeslissingen dienovereenkomstig aan te passen.

De online omzet was in januari 2021 bijna 72% hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder.

De aangehaalde statistiek wijst erop dat de online verkoop in januari 2021 met bijna 72% is gestegen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dit betekent gewoon dat als we de online verkoopcijfers van januari 2020 vergelijken met die van januari 2021, er een aanzienlijk verschil van bijna 72% is in het voordeel van 2021. Dit kan te maken hebben met een aantal factoren. Het zou kunnen dat er meer mensen online zijn gaan winkelen, het bedrijf kan nieuwe producten of diensten hebben geïntroduceerd, of er zouden marketingacties of promoties kunnen zijn geweest die meer klanten hebben aangetrokken. Ongeacht de reden is een stijging van de online verkoop met 72% een indrukwekkende groei. U zou kunnen overwegen om de factoren te onderzoeken die tot deze stijging hebben geleid om te proberen deze trend voort te zetten.

Supermarkten behaalden in 2020 een recordomzet van €44,6 miljard.

Uit de statistieken blijkt dat supermarkten in 2020 een recordomzet van €44,6 miljard hebben behaald. Een omzet vertegenwoordigt de totale hoeveelheid geld die door een bedrijf is ontvangen van klanten voor de verkoop van goederen of diensten binnen een bepaalde periode, in dit geval het jaar 2020. Wanneer we zeggen dat supermarkten een ‘recordomzet’ hebben behaald, betekent dit dat ze nog nooit zoveel geld hebben verdiend in een enkel jaar. Deze stijging kan zijn veroorzaakt door verschillende factoren, zoals prijsverhogingen, een grotere vraag naar hun producten of diensten of een uitbreiding van hun bedrijf. Het exacte effect van deze factoren zou verder onderzoek vereisen. U kan dus begrijpen dat deze cijfers tonen hoe succesvol supermarkten waren in 2020.

Elektronicawinkels zagen in 2020 een omzetstijging van 17%.

De statistiek die u leest, geeft aan dat elektronicawinkels in 2020 een omzetstijging van 17% hebben ervaren. Wat betekent dit precies? Het gaat hier over een toename in de verkoop van elektronische producten in vergelijking met een eerder vastgesteld periode, meestal het voorgaande jaar. Deze groei in omzet kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals toegenomen vraag van de consument, verbeterde marketingstrategieën of nieuwe, populaire producten die in dit jaar zijn geïntroduceerd. Kortom, als u deze statistiek ziet, betekent dit dat elektronicawinkels in 2020 succesvol waren in het genereren van meer inkomsten uit de verkoop van hun producten dan in het voorgaande jaar – een positieve trend in hun bedrijfsprestaties.

De omzet van fysieke winkels in de voedings- en genotmiddelensector steeg in 2020 met 7,9 %.

De statistiek waar naar u kijkt, betekent dat de totale inkomsten van fysieke winkels in de voedings- en genotmiddelensector in 2020 met 7,9% zijn gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar. Met andere woorden, deze winkels, die producten zoals voedsel en andere genotmiddelen verkopen, hebben in dat jaar meer producten verkocht of hebben wellicht hun prijzen verhoogd resulterend in een hogere omzet. Dit percentage is een gemiddelde, wat betekent dat sommige winkels mogelijk een hogere of lagere groei hebben ervaren. Het is ook belangrijk om te onthouden dat deze cijfers betrekking hebben op fysieke winkels, dus online verkopen zijn hierin niet meegenomen. Een stijging van 7,9% is een aanzienlijke toename, dus we kunnen concluderen dat deze sector in 2020 robuust was ondanks mogelijke uitdagingen.

In 2019 spendeerden Nederlandse consumenten ongeveer €23,7 miljard online, een toename van 7% ten opzichte van 2018.

Deze statistiek vertelt u dat er in 2019 door Nederlandse consumenten ongeveer €23,7 miljard is uitgegeven aan online aankopen. Dit getal is een 7% groei vergeleken met het jaar 2018. Dit betekent dus dat Nederlanders steeds meer online gaan winkelen. Het getal geeft namelijk aan dat er meer geld online wordt uitgegeven, wat wijst op een toename van het aantal online transacties, de frequentie ervan, of van de gemiddelde waarde per transactie. Dus kortom, de e-commerce industrie in Nederland vertoonde in 2019 een positieve groei.

Voor elke €100 die in 2020 werd uitgegeven, werd er €26 online besteed.

Deze statistiek geeft u inzicht in het aandeel online uitgaven in verhouding tot de totale uitgaven in het jaar 2020. Het stelt dat voor elke €100 die werd besteed, €26 daarvan online werd uitgegeven. Dit betekent niet dat iedereen precies deze verdeling had in hun uitgaven, maar gemiddeld over alle uitgaven was dit het geval. Het geeft aan dat er een aanzienlijke hoeveelheid geld online werd uitgegeven, weerspiegelt de toenemende trend van online winkelen en het belang van e-commerce vandaag de dag. Bedenk dat elke keer als u of iemand anders in 2020 €100 uitgaf, het waarschijnlijk was dat ongeveer €26 van die €100 online werd besteed. Het toont ook aan dat het merendeel van de uitgaven (€74 van elke €100) nog steeds offline plaatsvindt, op fysieke locaties zoals winkels en restaurants.

Er worden in Nederland jaarlijks ruim 413 miljoen online aankopen gedaan.

De statistiek geeft aan dat er jaarlijks ruim 413 miljoen online aankopen worden gedaan in Nederland. Dit betekent dat er iedere dag meer dan een miljoen aankopen op het internet worden gedaan door Nederlanders. Het aantal is enorm en belicht de groei en het belang van e-commerce in ons land. U, als lezer, kunt hieruit begrijpen dat het online winkelen een integraal onderdeel vormt van het koopgedrag van de Nederlandse bevolking. Het nummer is een indicatie van vertrouwen in online winkelen en de acceptatie ervan bij alle leeftijdsgroepen en demografieën.

In 2020 is de omzet in de non-foodsector met 1,5% gedaald.

De statistiek vermeldt dat de omzet in de non-foodsector in 2020 met 1,5% is gedaald. Dit betekent dat bedrijven in deze sector, die goederen verkopen die niet eet- of drinkbaar zijn, in totaal 1,5% minder inkomsten hebben gegenereerd dan in het voorgaande jaar. Dit kan het resultaat zijn van een aantal factoren, zoals een verandering in consumentengedrag, economische omstandigheden, of het gevolg zijn van gebeurtenissen zoals de pandemie van Covid-19. U als lezer zou bijvoorbeeld kunnen interpreteren dat bedrijven in de non-foodsector in 2020 enige uitdagingen zijn tegenkomen in termen van verkoop en prestaties.

In 2021 verwacht 36% van de Nederlandse consumenten meer online te gaan winkelen.

Uit deze statistiek blijkt dat er een aanzienlijke verschuiving plaatsvindt in het winkelgedrag van de Nederlandse consument. 36% van de consumenten in Nederland geeft aan in 2021 verwachtingen te hebben van meer online te gaan winkelen. Dit is een belangrijk cijfer omdat het suggereert dat meer dan een derde van de consumenten hun winkelgewoonten verandert en zich meer wendt tot digitale platforms voor hun aankopen. Het is mogelijk dat deze verwachte stijging te wijten is aan verschillende redenen zoals veranderingen in leefstijl, de aanhoudende COVID-19-pandemie, of verbeteringen in technologie en logistiek voor online winkelen. Als u een detailhandelaar bent, kan deze informatie u helpen te begrijpen hoe belangrijk het is om een sterke online aanwezigheid te hebben. Als u een consument bent, laat dit zien hoe uw winkelgewoonten vergelijkbaar kunnen zijn met die van anderen.

Er wordt verwacht dat de online omzet in Nederland in 2021 zal stijgen tot 30% van de totale detailhandelsomzet.

Deze statistiek geeft aan dat de online verkoopcijfers in Nederland naar verwachting een nieuwe piek zullen bereiken in 2021, waarbij ze 30% van de totale omzet in de detailhandel zullen vormen. Dit betekent dat bijna een op de drie euro die in de detailhandel wordt uitgegeven, naar verwachting via online transacties zal worden besteed. Deze stijging kan worden toegeschreven aan verschillende factoren, zoals de blijvende impact van de COVID-19-pandemie op winkelgewoonten, de groei van e-commerce platforms en de toenemende digitalisering van de Nederlandse consument. U zou deze trend kunnen zien als een teken van de toenemende invloed van digitale technologie op de economie en het dagelijks leven, en een aanwijzing voor waar de toekomstige groeimogelijkheden liggen in de retailsector.

Referenties

0. – https://www.retailtrends.nl

1. – https://www.cbs.nl

2. – https://www.statista.com

3. – https://www.emerce.nl

4. – https://www.retail-insider.com

5. – https://www.ecommercenews.eu

6. – https://www.distrifood.nl

7. – https://www.thuiswinkel.org

Originally posted 2023-11-14 12:12:21.

Inhoudsopgave