a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Fast Fashion Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u een actueel en inzichtelijk overzicht verwachten over Fast Fashion Statistieken, compleet met nieuwe gegevens, die u zullen helpen om de snelle en complexe dynamiek van de mode-industrie beter te begrijpen.

  • De fast fashion-industrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot.
  • De kledingindustrie is de op één na grootste waterverbruiker wereldwijd.
  • Fast fashion-merken brengen doorgaans 52 micro-seizoenen per jaar uit.
  • Fast fashion-retailers hebben de kledingafvalproductie tussen 2000 en 2015 verdubbeld.
  • Textielproductie is een van de meest vervuilende industrieën, die meer emissies produceert dan internationale vluchten en zeevracht bij elkaar.
  • Fast fashion is verantwoordelijk voor het produceren van 20% van het wereldwijde afvalwater.
  • 35% van de wereldwijde microplasticvervuiling komt van synthetische textiel.

Actuele Fast Fashion Statistieken

De fast fashion-industrie is verantwoordelijk voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

De statistiek waar we het over hebben, stelt dat de fast fashion-industrie verantwoordelijk is voor 10% van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat betekent dat van elke tien eenheden van CO2 die wereldwijd worden uitgestoten, één eenheid direct afkomstig is van de fast fashion-industrie. U kunt zich voorstellen dat deze industrie, die zich bezighoudt met de snelle productie en distributie van trendy, betaalbare kleding, met zijn grote productieaantallen en snelle leveringsbehoeften, enorme hoeveelheden energie verbruikt. Dit resulteert in de emissie van aanzienlijke hoeveelheden CO2, een cruciaal broeikasgas dat significante klimaatveranderingen veroorzaakt. Het is ook belangrijk op te merken dat deze statistiek niet alleen de emissies van de productie zelf meeneemt, maar ook de logistiek en vervoer, alsook het gebruik en afdanken van kleding. Het is een oproep voor ons allemaal, inclusief u, om onze consumptiekeuzes te heroverwegen en te kiezen voor duurzamere opties om de impact op onze planeet te verminderen.

De kledingindustrie is de op één na grootste waterverbruiker wereldwijd.

Wat deze statistiek u vertelt, is dat de kledingindustrie enorm veel water verbruikt. Het is momenteel de tweede grootste verbruiker van water wereldwijd. Dit komt omdat de productie van kleding vaak een intensief proces is dat veel water vereist. Van het groeien van de gewassen die nodig zijn voor natuurlijke vezels, zoals katoen, tot het verven en afwerken van de stoffen – elk van deze stappen vereist aanzienlijke hoeveelheden water. Bovendien draagt de kledingindustrie ook bij aan watervervuiling, aangezien chemische stoffen die tijdens de productie en verwerking worden gebruikt, vaak in waterbronnen terechtkomen. Deze statistiek benadrukt daarom niet alleen de hoeveelheid water die de kledingindustrie verbruikt, maar ook de bredere impact op het milieu.

Fast fashion-merken brengen doorgaans 52 micro-seizoenen per jaar uit.

Fast fashion merken introduceren meestal 52 ‘micro-seizoenen’ per jaar. Dit betekent dat deze merken de neiging hebben om bijna elke week nieuwe kledinglijnen of stijlen aan hun assortiment toe te voegen. In plaats van het volgen van de traditionele seizoenen – lente, zomer, herfst en winter – waar de meeste modemerken hun collecties op baseren, handelen fast fashion merken in een veel hoger tempo om aan de hoge vraag van hun consumenten te voldoen. Gewoonlijk betekent dit de lancering van een nieuw ‘micro-seizoen’ elke week. Dus, wanneer u de term ’52 micro-seizoenen’ hoort, kunt u dit vertalen naar een bijna wekelijkse introductie van nieuwe stijlen en trends door deze merken gedurende het hele jaar. Deze hoge frequentie van verandering draagt bij aan het ‘fast’ element van fast fashion en wordt vaak bekritiseerd vanwege de bijdrage aan overconsumptie en milieu-impact.

Fast fashion-retailers hebben de kledingafvalproductie tussen 2000 en 2015 verdubbeld.

U moet begrijpen dat de statistiek ‘Fast fashion-retailers hebben de kledingafvalproductie tussen 2000 en 2015 verdubbeld’ een verontrustend beeld schetst van de invloed van de mode-industrie op het milieu. Dit betekent dat de hoeveelheid kledingafval die door fast fashion-retailers wordt geproduceerd in deze periode aanzienlijk is toegenomen. Fast fashion-retailers zijn bedrijven die snelle, goedkope productiemethoden gebruiken om kopieën van actuele modetrends op de markt te brengen. Door de snel veranderende trends en de lage kostprijs van deze kledingstukken, worden consumenten vaak aangemoedigd om meer te kopen en vaker weg te gooien. Dit heeft geleid tot een explosieve stijging van kledingafval, met een verdubbeling van de productie in slechts 15 jaar tijd. Dit heeft negatieve gevolgen voor het milieu vanwege de toegenomen druk op stortplaatsen en de bijdrage aan vervuiling en klimaatverandering.

Textielproductie is een van de meest vervuilende industrieën, die meer emissies produceert dan internationale vluchten en zeevracht bij elkaar.

U moet weten dat de textielproductie wordt beschouwd als een van de meest vervuilende industrieën wereldwijd. De omvang van de milieu-impact is werkelijk verbazingwekkend. Deze ene sector produceert meer emissies dan alle internationale vluchten en zeevrachten gecombineerd. Om dit in perspectief te plaatsen, de productie van textiel omvat het kweken van vezelgewassen of de productie van synthetische vezels, het spinnen van vezels tot garens, het verven van stoffen en garens, naast vele andere processen. Elk van deze stappen vereist energie en produceert afval, wat in grote hoeveelheden zeer schadelijk kan zijn voor het milieu. Dus, terwijl internationale reizen en vervoer over zee ongetwijfeld aanzienlijke vervuiling met zich meebrengen, wordt het door de omvang van de textielindustrie overtroffen in termen van emissies.

Fast fashion is verantwoordelijk voor het produceren van 20% van het wereldwijde afvalwater.

Fast fashion, de industrie die zich richt op het snel en goedkoop produceren van kleding om de nieuwste modetrends bij te houden, is volgens de statistieken verantwoordelijk voor maar liefst 20% van het wereldwijde afvalwater. Dit is niet direct de productie van kleding zelf, maar het volledige productieproces van katoen tot kledingstuk. U moet hierbij denken aan al het water dat wordt gebruikt bij het verbouwen van katoen, het vervaardigen van de kledingstukken, maar ook aan het water dat vervuild wordt met chemicaliën bij het verven en behandelen van de stoffen. Dit afvalwater draagt bij aan de mondiale watervervuiling, wat ernstige milieu- en gezondheidsproblemen kan veroorzaken. Fast fashion heeft dus een aanzienlijke impact op ons milieu.

35% van de wereldwijde microplasticvervuiling komt van synthetische textiel.

U zou geïnteresseerd kunnen zijn in een opmerkelijke statistiek over wereldwijde vervuiling. Het blijkt dat 35% van de wereldwijde microplasticvervuiling afkomstig is van synthetische textiel. Dit betekent dat meer dan een derde van alle microplastics – kleine deeltjes van plastic die vaak klein genoeg zijn om onopgemerkt te blijven – eigenlijk afkomstig zijn van kunstmatige materialen, zoals polyester en nylon, die we regelmatig in onze kleding en textielproducten vinden. Het is een helder cijfer dat de invloed aantoont die deze alomtegenwoordige materialen kunnen hebben op ons milieu op wereldschaal.

Referenties

0. – https://www.nrc.nl

1. – https://www.watercalculator.org

2. – https://ec.europa.eu

3. – https://www.ecotextile.com

4. – https://www.sustainyourstyle.org

5. – https://www.iucn.nl

6. – https://unece.org

Originally posted 2023-11-14 12:12:52.

Inhoudsopgave