Actuele Feminisme Statistieken
Wereldwijd heeft slechts 24,3% van alle nationale parlementsleden per februari 2019 een vrouwelijke identiteit, wat een langzame stijging is van 11,3% in 1995.
Deze statistiek geeft aan dat per februari 2019 slechts 24,3% van alle parlementsleden op wereldniveau vrouwen zijn. Dit wil zeggen dat als je kijkt naar alle zetels in de nationale parlementen over de hele wereld, iets minder dan een kwart bezet wordt door mensen die zich identificeren als vrouw. Hoewel dit percentage nog steeds laag is, is er wel een lichte stijging waar te nemen sinds 1995. In dat jaar was nog maar 11,3% van alle parlementsleden vrouw. Op het eerste gezicht lijkt de stijging misschien niet significant, maar bedenk u dat dit bijna een verdubbeling van het aantal vrouwelijke parlementsleden is in iets meer dan twee decennia. Hoewel er dus enige vooruitgang is geboekt, is er zeker nog een lange weg te gaan naar gendergelijkheid in politieke vertegenwoordiging op wereldwijde schaal.
De Global Gender Gap Report van het World Economic Forum uit 2020 stelde vast dat het op het huidige tempo nog minstens 99,5 jaar zou duren om genderongelijkheid op een wereldwijde schaal te overbruggen.
Het Global Gender Gap Report, gepubliceerd door het World Economic Forum in 2020, biedt een diep inzicht in de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen wereldwijd. Volgens hun bevindingen duurt het nog minstens 99,5 jaar om deze genderkloof volledig te dichten, als we op het huidige tempo verdergaan. Dus wat betekent dit precies voor u? Wel, dit wijst erop dat, ondanks enige vooruitgang op het gebied van gendergelijkheid in de afgelopen jaren, we nog steeds een aanzienlijke afstand te overbruggen hebben om volledige gendergelijkheid te bereiken. Dit cijfer van 99,5 jaar houdt in dat het meer dan een mensenleven zou kosten om een nulverschil te bereiken tussen mannen en vrouwen op het gebied van economische participatie, onderwijs, gezondheid en politieke empowerment. Het duidt erop dat we actie moeten blijven ondernemen om deze kloof te verkleinen met een hoger tempo dan we tot nu toe hebben gedaan.
35% van de vrouwen wereldwijd heeft ooit fysiek en/of seksueel geweld door een partner ervaren.
De statistiek die aangeeft dat ‘35% van de vrouwen wereldwijd ooit fysiek en/of seksueel geweld door een partner heeft ervaren’ is vrij verontrustend. Het houdt in dat meer dan een derde van alle vrouwen ter wereld, op een bepaald moment in hun leven, geweld van een partner heeft ondervonden. Dit geweld kan zowel fysiek als seksueel zijn. Om het in perspectief te plaatsen, als u een groep van 100 willekeurige vrouwen van over de hele wereld zou samenbrengen, dan zouden statistisch gezien 35 van hen een vorm van partnergeweld hebben ervaren. Het benadrukt de omvang van het mondiale probleem van geweld tegen vrouwen, een probleem dat logischerwijs aanleiding geeft tot grote zorgen.
Volgens het CBS verdienden vrouwen in 2020 gemiddeld nog steeds minder dan mannen. De loonkloof was 37%, een daling ten opzichte van 2008 (39%).
Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) rapporteert dat vrouwen in 2020 gemiddeld minder verdienden dan mannen, een feit dat wordt weerspiegeld in de zogenaamde ‘loonkloof’. Deze loonkloof was gemeten op 37% in 2020, wat betekent dat voor elke euro die mannen verdienden, vrouwen gemiddeld slechts 63 eurocent ontvingen voor vergelijkbare taken. Hoewel dit een aanzienlijke kloof is, is er wel enige vooruitgang geboekt sinds 2008, toen de kloof nog hoger was, op 39%. Deze statistieken hebben betrekking op het gemiddelde inkomen, wat betekent dat het mogelijk is dat individuele ervaringen aanzienlijk kunnen variëren. Recente maatregelen, zoals de invoering van de Wet gelijke behandeling van mannen en vrouwen en acties van bedrijven om het loonbeleid te herzien, hebben bijgedragen aan een langzame maar gestage verkleining van deze loonkloof. Echter, zoals de statistieken van het CBS aantonen, is er nog steeds een aanzienlijke weg te gaan om volledige gelijkheid op het gebied van loon te bereiken.
In 2021 waren er 119 vrouwen actief in de Tweede Kamer. Dat is maar liefst 48,8% van het totaal aantal zetels.
De statistiek waar wij het over hebben, geeft informatie over de vertegenwoordiging van vrouwen in de Tweede Kamer in Nederland in 2021. Het citaat stelt dat er in dat jaar 119 vrouwen actief waren in de Tweede Kamer. Dat aantal is niet alleen een telling van het aantal vrouwen, maar het illustreert ook hoeveel van de totale zetels in de Tweede Kamer werden bezet door vrouwen – bijna de helft, of 48,8% om precies te zijn. Dit percentage is een belangrijke maatstaf voor gendergelijkheid in de politiek. U kunt uit deze informatie afleiden dat er bijna evenveel vrouwen als mannen waren die politieke beslissingen namen op het hoogste niveau van wetgeving in Nederland, wat suggereert dat er een relatieve genderpariteit was in de Tweede Kamer in 2021.
In Nederland is in 2020 het aantal vrouwelijke hoogleraren gestegen naar 25%, van 20,9% in 2015.
Deze statistiek geeft aan dat er in Nederland een toename is geweest in het aantal vrouwelijke hoogleraren tussen 2015 en 2020. In 2015 was 20,9% van de hoogleraren in Nederland vrouw. Dit percentage is in 2020 gestegen naar 25%. Dit betekent dat als u in een willekeurige groep van 100 hoogleraren 4 extra vrouwen tegenkwam in 2020 ten opzichte van 2015. Hoewel dit een positieve ontwikkeling is richting gendergelijkheid in de academische wereld, is er nog steeds sprake van een meerderheid van mannelijke hoogleraren, die voor 75% van het totale aantal hoogleraren in 2020 zorgden.
Meer dan 2.7 miljard vrouwen worden volgens gegevens van de World Bank Group voor 2020 nog steeds wettelijk uitgesloten van bepaalde jobs.
Deze statistiek geeft aan dat zelfs in 2020 meer dan 2.7 miljard vrouwen wereldwijd wettelijk nog steeds worden uitgesloten van bepaalde beroepen op basis van hun geslacht. Dit betekent dat ze niet dezelfde arbeidskansen en -rechten hebben als mannen, simpelweg omdat de wetten van hun land arbeidsdiscriminatie op basis van geslacht toestaan. Deze gegevens, verstrekt door de World Bank Group, tonen aan dat er nog steeds wijdverbreide genderongelijkheid bestaat op de wereldwijde arbeidsmarkt. Als u dit in perspectief plaatst, betekent dit dat bijna elke tweede vrouw op aarde te maken heeft met wettelijke beperkingen op haar arbeidskeuze. Het is een sterke indicatie dat er nog veel werk te doen is op het vlak van gendergelijkheid.
Volgens cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie uit 2019 doet 76,2% van de vrouwen wereldwijd onbetaald huishoudelijk werk, tegenover 61,8% van de mannen.
De statistiek die u heeft aangehaald, afkomstig van de Internationale Arbeidsorganisatie in 2019, geeft een wereldwijd overzicht van de percentages mannen en vrouwen die onbetaald huishoudelijk werk verrichten. Onder onbetaald huishoudelijk werk verstaan we taken als schoonmaken, koken en de zorg voor kinderen of ouderen binnen het huishouden zonder een formele betaling te ontvangen. De cijfers laten zien dat 76,2% van de vrouwen dit type werk verricht in vergelijking met 61,8% van de mannen. Dit impliceert dat een groter deel van de vrouwen over de hele wereld betrokken is bij onbetaald huishoudelijk werk vergeleken met mannen. Het roept vragen op over genderongelijkheid en de verdeling van huishoudelijke taken tussen mannen en vrouwen.
Volgens Eurostat gegevens uit 2021 vindt 1 op de 3 Europeanen nog steeds dat de belangrijkste rol van de vrouw is om voor het huishouden en de familie te zorgen.
Volgens de recente gegevens van Eurostat uit 2021, is er een aanzienlijk deel van de Europese bevolking dat traditionele opvattingen over genderrollen aanhangt. Deze gegevens tonen aan dat 1 op de 3 Europeanen van mening is dat de belangrijkste rol van de vrouw nog steeds het zorgen voor het huishouden en de familie is. Wat dit in feite betekent, is dat ondanks de vorderingen in gendergelijkheid en vrouwenrechten in de afgelopen decennia, een aanzienlijke minderheid van de bevolking nog steeds traditionele opvattingen over de rollen van vrouwen in de samenleving behoudt. Als u dit statistiek tegenkomt, geeft dat u een inzicht in de huidige stand van zaken wat betreft gender attitudes in Europa.
Slechts 22% van de kunstenaars in Europa die in 2018 tentoongesteld werden in galeries en musea hadden een vrouwelijke identiteit.
Dit statistiek geeft aan dat in 2018 slechts 22% van de kunstenaars die in Europese galeries en musea tentoongesteld werden, zichzelf identificeerden als vrouw. Wat betekent dit voor u? Dit toont aan dat er in de kunstwereld een duidelijke genderonevenwichtigheid bestaat, met een overwicht van mannelijke kunstenaars. Het betekent dat vrouwen die actief zijn in de kunstwereld mogelijk meer barrières ervaren om hun werk tentoongesteld te krijgen. Deze statistiek kan ook een reflectie zijn van bredere sociale, culturele en institutionele vooroordelen die bijdragen aan de ondervertegenwoordiging van vrouwelijke kunstenaars. Het is een uitdaging voor de kunstsector om deze ongelijkheid te adresseren en een evenwichtigere representatie te bereiken.
In de Fortune 500 bedrijven wereldwijd waren er 33 vrouwelijke CEO’s in 2019, een stijging van 12 in 2011.
Dit statistiek geeft de toename aan van vrouwelijke CEO’s bij de Fortune 500 bedrijven wereldwijd tussen 2011 en 2019. Fortune 500 is een jaarlijkse lijst van de 500 grootste bedrijven ter wereld op basis van hun omzet. In 2011 waren er 12 vrouwelijke CEO’s van deze bedrijven, wat aantoont dat de vertegenwoordiging van vrouwen op dit hoge niveau op dat moment vrij laag was. Maar in 2019 is het aantal vrouwelijke CEO’s toegenomen tot 33. Dit betekent dat relatief meer vrouwen de rol hebben verworven van de hoogste bestuurder binnen deze grote bedrijven. Hoewel dit nog steeds een klein percentage van de totale CEO’s in de Fortune 500 is, duidt de groei op een positieve verandering in de richting van genderdiversiteit in het bedrijfsleven.
Bijna één derde (29%) van de volwassen vrouwen in Nederland heeft ooit te maken gehad met fysiek geweld.
Deze statistiek geeft aan dat bijna één op de drie of 29% van de volwassen vrouwen in Nederland in hun leven te maken hebben gehad met fysiek geweld. Het fysiek geweld dat hier wordt genoemd kan veel omvatten, waaronder mishandeling, lichamelijk misbruik of elke vorm van geweld die leidt tot letsel of lichamelijke pijn. Het is belangrijk om op te merken dat dit een significant deel van de vrouwelijke populatie van het land vertegenwoordigt, wat een serieuze zorg is op het gebied van sociale veiligheid en gerechtigheid. Dit zegt u dat het een wijdverspreid probleem is en dat er actieve maatregelen op meerdere niveaus nodig zijn om het aan te pakken.
Één op de tien vrouwen in de EU heeft ervaren dat iemand aanstootgevende of ongewenste seksueel getinte berichten heeft geplaatst op het internet.
U zou deze statistiek kunnen interpreteren als volgt: Van elke tien vrouwen in de Europese Unie heeft één vrouw ervaring met ongewenste of beledigende seksueel getinte berichten die online zijn geplaatst. Dit betekent dat 10% van de vrouwen in de EU te maken heeft gehad met deze vorm van online seksuele intimidatie. Dit is een significant aantal dat laat zien dat cyberpesten en online seksuele intimidatie wijdverbreid zijn en aandacht verdienen op beleidsniveau. Het laat ook zien dat er meer bewustwording en inzet nodig is op het gebied van digitale etiketten, veiligheidsmaatregelen en respectvolle communicatie om een veilige online omgeving te creëren.
Bijna 60% van de vrouwen wereldwijd werken in de informele economie, hetgeen hen vaak zonder toegang tot sociale bescherming of pensioenrechten achterlaat.
Uit de genoemde statistiek blijkt dat bijna 60% van de vrouwen wereldwijd werkzaam is in de informele economie. Dit houdt in dat zij vaak werk verrichten dat niet officieel geregistreerd is bij de overheid, bijvoorbeeld als straatverkoper, huishoudelijke hulp of in kleinschalige landbouw. Hoewel dit werk essentieel kan zijn voor hun overleving en die van hun families, betekent het feit dat het als ‘informeel’ wordt geclassificeerd vaak dat deze vrouwen geen toegang hebben tot de belangrijke vormen van sociale bescherming die veel werknemers in de formele economie genieten, bijvoorbeeld ziekteverlof, moederschapsverlof en pensioenrechten. Dit maakt hen kwetsbaar voor financiële onzekerheid en potentiële uitbuiting.
Referenties
0. – https://www.ilo.org
1. – https://www.parlement.com
2. – https://socialemployers.eu
3. – https://www.who.int
4. – https://www.unwomen.org
5. – https://ec.europa.eu
6. – https://fortune.com
7. – https://www.lnvh.nl
8. – https://www.cbs.nl
9. – https://www.fransastic.com
10. – https://www.weforum.org
11. – https://wbl.worldbank.org
12. – https://fra.europa.eu
13. – https://www.rijksoverheid.nl
Originally posted 2023-11-14 12:12:52.