a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Financiële Statistiek: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u een up-to-date overzicht verwachten van financiële statistieken, gevuld met nieuwste gegevens en heldere analyses die u kunnen helpen uw financiële inzichten te verscherpen.

  • De gemiddelde inflatie in Nederland was in 2021 ongeveer 1,3%.
  • De totale wereldwijde schuld bedroeg eind 2019 ongeveer 253 biljoen dollar, oftewel 322% van het wereldwijde BBP.
  • In 2021 bedroeg de buitenlandse directe investering (FDI) inflow in Nederland 39,559 miljard dollar.
  • Het gemiddelde spaarpercentage in Nederland bedroeg in 2020 34,9%.
  • In 2020 was Nederland de 17e grootste economie ter wereld.
  • Het totaal aantal beursgenoteerde bedrijven in de wereld was eind 2019 ongeveer 46.671.
  • De economische groei in Nederland was in 2020 -3,7%.
  • Volgens het IMF stonden de Verenigde Staten in 2020 op de eerste plaats wat betreft het bruto binnenlands product (BBP) met ongeveer 20,81 biljoen dollar.

Actuele Financiële Statistiek

De gemiddelde inflatie in Nederland was in 2021 ongeveer 1,3%.

Inflatie is een term uit de economie die de stijging van het algemeen prijspeil in een economie beschrijft: in eenvoudige woorden, hoeveel zaken duurder worden over tijd. Als de tekst zegt dat de gemiddelde inflatie in Nederland in 2021 ongeveer 1,3% was, betekent dit dat, gemiddeld genomen, de prijzen van goederen en diensten in Nederland in het afgelopen jaar met ongeveer 1,3% zijn gestegen in vergelijking met het voorgaande jaar. Dit houdt in dat u gemiddeld 1,3% meer zou hebben betaald voor dezelfde goederen en diensten in 2021 dan in 2020. Het is belangrijk te benadrukken dat dit een gemiddelde is, wat betekent dat sommige prijzen meer dan dit percentage konden zijn gestegen, terwijl andere minder of zelfs gedaald konden zijn.

De totale wereldwijde schuld bedroeg eind 2019 ongeveer 253 biljoen dollar, oftewel 322% van het wereldwijde BBP.

De statistiek die u hier ziet, geeft de totale wereldwijde schuld aan het einde van 2019 weer, die ongeveer 253 biljoen dollar bedroeg. Dit is een extreem groot getal dat bijna onvoorstelbaar is, maar om het wat duidelijker te maken wordt het afgezet tegen het wereldwijde Bruto Binnenlands Product (BBP), dat de totale waarde van alle goederen en diensten die in een jaar wereldwijd worden geproduceerd, vertegenwoordigt. Wanneer we dit doen, zien we dat de wereldwijde schuld 322% van het wereldwijde BBP bedraagt. Dit betekent dat de totale schuld van de wereld meer dan drie keer de waarde is van alles wat we op de aarde produceren in een jaar. Het is een manier om de massale omvang van deze schuld te begrijpen en het geeft tevens een indicatie van hoe zwaar de last van deze schuld kan zijn voor de wereldeconomie.

In 2021 bedroeg de buitenlandse directe investering (FDI) inflow in Nederland 39,559 miljard dollar.

In 2021 bedroeg de buitenlandse directe investering (FDI) inflow in Nederland 39,559 miljard dollar. Dit houdt in dat er in dat jaar 39,559 miljard dollar aan investeringen vanuit het buitenland rechtstreeks naar Nederlandse bedrijven en projecten zijn gegaan. FDI inflow is een belangrijke economische indicator, omdat het aangeeft hoe aantrekkelijk een land is voor buitenlandse investeerders. Een hoge FDI inflow zoals in Nederland kan duiden op een sterke economie en een aantrekkelijk ondernemingsklimaat. Het laat zien hoe slagvaardig Nederland is in het aantrekken van buitenlandse kapitaal en kan u een indicatie geven van de sterkte van de Nederlandse economie en haar aantrekkelijkheid voor buitenlandse investeerders.

Het gemiddelde spaarpercentage in Nederland bedroeg in 2020 34,9%.

Het cijfer dat u hier ziet, het gemiddelde spaarpercentage in Nederland van 34,9% in 2020, verwijst naar het deel van het beschikbare inkomen dat Nederlanders gemiddeld over hebben gehouden na uitgaven en dat ze hebben besloten te sparen. Dit percentage is niet per se het bedrag dat in een spaarrekening wordt gestort, maar kan ook andere vormen van sparen omvatten, zoals investeringen of het aflossen van schulden. Dus, als we zeggen dat het spaarpercentage 34,9% is, betekent dit dat van elke euro die beschikbaar kwam, ongeveer 34,9 cent werd gespaard. Het geeft een gemiddeld beeld over alle huishoudens, dus het zal niet voor iedereen exact zo zijn, maar het geeft een indicatie van de algemene spaarneiging in het land in dat jaar.

In 2020 was Nederland de 17e grootste economie ter wereld.

In 2020 was Nederland de 17e grootste economie ter wereld. Dit geeft aan dat, wanneer we alle economieën over de hele wereld vergelijken op basis van hun bruto binnenlands product (BBP), dat is de totale waarde van alle goederen en diensten die in een jaar in een land worden geproduceerd, Nederland op de 17e plaats staat. Om dit in perspectief te plaatsen, moeten we ons realiseren dat er bijna 200 landen in de wereld zijn. Daarom kan de Nederlandse economie, ondanks dat ze misschien klein lijkt in vergelijking met economische giganten als de Verenigde Staten of China, nog steeds als zeer sterk en productief worden beschouwd, want zij bevindt zich in de top 20 van de wereld. U kunt uit deze rangschikking concluderen dat Nederland een grote economische impact heeft, vooral gezien de relatief kleine omvang van het land.

Het totaal aantal beursgenoteerde bedrijven in de wereld was eind 2019 ongeveer 46.671.

De statistiek waarover wij spreken, verwijst naar het totale aantal bedrijven dat eind 2019 op de wereldwijde beurzen was genoteerd, en dat was ongeveer 46.671. Wat betekent dit? Dit houdt in dat er wereldwijd ongeveer 46.671 bedrijven waren die openbaar verhandeld werden op de verschillende beurzen, zoals de NYSE, NASDAQ, Amsterdamse Beurs, London Stock Exchange, Tokyo Stock Exchange en vele anderen. Deze bedrijven hebben aandelen uitgegeven die door het publiek kunnen worden gekocht en verkocht, waardoor ze ‘beursgenoteerd’ zijn. Deze informatie is cruciaal voor u omdat het een indicatie geeft van het volume van de markt waarin u als belegger of econoom mogelijk betrokken bent.

De economische groei in Nederland was in 2020 -3,7%.

De statistiek geeft aan dat de economische groei in Nederland in 2020 -3,7% bedroeg. Dit betekent dat u als inwoner of bedrijf in Nederland te maken kreeg met economische krimp, ofwel een afname van de totale productie van goederen en diensten in het land. De negatieve economische groei wordt vaak weerspiegeld in dingen als stijgende werkloosheid, dalende inkomens en minder consumentenbestedingen. Deze daling in economische groei kan te wijten zijn aan verschillende factoren, maar de voornaamste reden in 2020 was hoogstwaarschijnlijk de wereldwijde uitbraak van het COVID-19 virus en de daarmee samenhangende maatregelen, die zowel nationale als internationale economische activiteiten ernstig hebben beïnvloed.

Volgens het IMF stonden de Verenigde Staten in 2020 op de eerste plaats wat betreft het bruto binnenlands product (BBP) met ongeveer 20,81 biljoen dollar.

In statistische termen verwijst het ‘Bruto Binnenlands Product’, of ‘BBP’, naar de totale monetaire waarde van alle eindproducten en diensten die binnen een specifiek land worden geproduceerd over een bepaalde periode, meestal binnen één jaar. De informatie verstrekt door het Internationaal Monetair Fonds (IMF) geeft aan dat de Verenigde Staten in 2020 een toonaangevende positie hadden inzake het BBP. Met een totale waarde van ongeveer 20,81 biljoen dollar betekent dit dat de Verenigde Staten, binnen de tijdsperiode van één jaar, goederen en diensten produceerden met een waarde van dat bedrag. Het illustreert tot op grote hoogte de economische productiviteit en gezondheid van de Verenigde Staten. Deze positie suggereert ook dat de Amerikaanse economie enorm bijdroeg aan de wereldeconomie in dat specifieke jaar. U kunt begrijpen dat hoe hoger de BBP-waarde van een land, hoe groter de economische productie en de potentiele welvaart in dat land.

Referenties

0. – https://tradingeconomics.com

1. – https://www.cbs.nl

2. – https://www.investopedia.com

3. – https://www.weforum.org

4. – https://www.reuters.com

5. – https://www.statista.com

Inhoudsopgave