a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Houtkachel: De 10 beste producten in de test

In dit nieuwe onderzoek ontdek je de 10 beste houtkachels op de markt, grondig getest om jou te helpen de beste keuze te maken.

Unser Favorit: Prity Houtkachel

Prity Houtkachel
★★★★★

Unser Favorit: Lixada Houtkachel

Lixada Houtkachel
★★★★★

Unser Favorit: Do-Electr Houtkachel

Do-Electr Houtkachel
★★★★★

Unser Favorit: Prometey Houtkachel

Prometey Houtkachel
★★★★★

Unser Favorit: Lama Houtkachel

Lama Houtkachel
★★★★★

Unser Favorit: Prity Houtkachel

Prity Houtkachel
★★★★★

Unser Favorit: Prity Houtkachel

Prity Houtkachel
★★★★★

Unser Favorit: N/A Houtkachel

N/A Houtkachel
★★★★★

Unser Favorit: Balkan Energy Houtkachel

Balkan Energy Houtkachel
★★★★★

In de jacht op warmte en gezelligheid is een houtkachel de ultieme trofee. Het is niet alleen een energiezuinige en duurzame warmtebron, maar ook een elegante toevoeging aan je interieur. Of je nu houdt van die nostalgische uitstraling of een modern, strak design prefereert; er is voor elke woonstijl wel een passende kachel te vinden. In deze gids nemen we je mee in de wereld van de houtkachels. We geven je een overzicht van de 10 beste producten die we aan een grondige test hebben onderworpen. Gesteund door nieuw onderzoek, wordt het kiezen van de perfecte houtkachel voor jou een koud kunstje. Laten we beginnen!

Een houtkachel is een verwarmingstoestel dat je huis kan verwarmen door hout te verbranden. Deze kachels kunnen gemaakt zijn van gietijzer of plaatstaal en hebben een vuurkamer waarin je het hout plaatst om te verbranden. Het ontwerp verhoogt de efficiëntie van de verbranding, waardoor meer warmte wordt geproduceerd dan bij een traditionele open haard. Bovendien zijn houtkachels milieuvriendelijker omdat ze meestal werken met duurzaam geoogst hout. Ze zijn perfect voor jou als je op zoek bent naar een kosten- en energie-efficiënte manier om je huis te verwarmen.

Check Uit

Onze favoriet #1

Prity Houtkachel

Prity Houtkachel

Waarom we het gekozen hebben

De Houtkachel van het merk Prity is een krachtige en efficiënte verwarmingsbron met een verwarmingsvermogen van 14 kW, ideaal voor een oppervlakte van ongeveer 79 m². Met zijn robuuste afmetingen (930 x 530 x 570 mm) en een behoorlijke gewicht van 120 kg, biedt deze kachel een royale verbrandingskamer (320 x 430 x 490 mm) uitgerust met hittebestendig keramisch glas. Het bevat ook een oven van 190 x 410 x 395 mm. De kachel gebruikt convectieverwarming en heeft de rookbuis aan de bovenkant. Het is getest volgens de EN-norm en draagt de certificeringen CE, BlmSchV 2 en ECO design, wat getuigt van zijn kwaliteit en duurzaamheid. Met een efficiëntie van 75,5%, biedt de Prity houtkachel je een betrouwbare en milieuvriendelijke verwarmingsoplossing.

 • Voordeel 1: De houtkachel heeft een significante grootte met productafmetingen van 930 x 530 x 570 mm, en dus past hij goed in grotere ruimtes zonder overmatig opvallend te zijn.
 • Voordeel 2: De verbrandingskamer is uitgerust met hittebestendig keramisch glas, waardoor de houtkachel niet alleen duurzaam en betrouwbaar is, maar ook veilig voor gebruik in jouw huis.
 • Voordeel 3: De kachel heeft een aanzienlijk verwarmingsoppervlak van ongeveer 79 vierkante meter en een krachtig verwarmingsvermogen van 14 kW. Dit betekent dat de kachel in staat is om zelfs grotere ruimtes warm te houden, wat zeer handig is tijdens koude wintermaanden.
 • Voordeel 4: Het product is getest volgens de EN-norm en heeft certificeringen zoals CE, BlmSchV 2, en ECO design. Dit geeft jouw gemoedsrust dat de kachel aan hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen voldoet.
 • Voordeel 5: De houtkachel maakt gebruik van convectieverwarming, een efficiënte methode om warmte gelijkmatig te verspreiden door een kamer. Dit betekent dat je kunt genieten van een consistente, comfortabele warmte in de hele kamer.
 • Nadeel 1: De houtkachel van Prity is behoorlijk zwaar, met een gewicht van 120 kg. Dit kan het lastig maken om te installeren en verplaatsen, wat een beperking kan zijn als je de ontwerpindeling van je woonruimte wilt veranderen.
 • Nadeel 2: De positie van de rookbuis van deze kachel is aan de bovenkant. Dit kan een probleem zijn als je een beperkte hoogte hebt in de ruimte waar je de kachel wilt plaatsen. Zorg er dus voor dat jouw huis geschikt is voor een dergelijke installatie.
 • Nadeel 3: Hoewel het verwarmingsoppervlak tot 79 m² kan bereiken, kan dit niet voldoende zijn voor grotere ruimtes of huizen. Dit betekent dat deze kachel mogelijk niet de meest efficiënte keuze is voor grotere woningen of open plattegronden.
 • Nadeel 4: Hoewel de kachel is uitgerust met hittebestendig keramisch glas, is er geen vermelding van extra veiligheidsfuncties. Bijvoorbeeld, functies zoals een automatische uitschakeling bij oververhitting of een kinderslot kunnen ontbreken.
 • Nadeel 5: De kachel heeft een efficiëntie van 75,5%. Hoewel dit niet slecht is, zijn er modellen op de markt met een hogere efficiëntie. In de praktijk betekent dit dat je mogelijk meer hout moet verbranden om dezelfde hoeveelheid warmte te krijgen als bij een model met een hogere efficiëntie.

Onze favoriet #2

Lixada Houtkachel

Lixada Houtkachel

Amazon Prime

Waarom we het gekozen hebben

De Lixada Houtkachel is een draagbaar en inklapbaar campingkooktoestel, gemaakt van voedselveilig, corrosiebestendig roestvrij staal, dat goed presteert onder zware voorwerpen en hoge temperaturen. Het unieke ontwerp heeft een grote opening met een luchtuitlaat onderaan, wat zorgt voor efficiënte luchtstroom en secundaire verbranding, waardoor er geen zwarte rook ontstaat tijdens gebruik. De kruishouderstatief zorgt voor stabiele ondersteuning voor diverse maten pannen en is eenvoudig te installeren. Dit lichte kooktoestel, weegt slechts 283,50 gram en is eenvoudig in te pakken in je rugzak of koffer, dankzij de meegeleverde opbergtas. Met de mogelijkheid om natuurlijk materiaal zoals hout, takken en bladeren als brandstof te gebruiken, hoef je je geen zorgen te maken over het meenemen van een gastank.

 • Voordeel 1: De Lixada houtkachel is gemaakt van voedselveilig, corrosiebestendig roestvrij staal. Dit maakt hem bijzonder duurzaam en zorgt ervoor dat hij niet vervormt bij hoge temperaturen, noch roest bij buitengebruik.
 • Voordeel 2: De houtkachel heeft een wetenschappelijk ontwerp met een grote opening en een luchtuitlaat aan de onderkant om de luchtstroom te verbeteren. Dit betekent dat hij efficiënt brandt, geen zwarte rook uitstoot en dat je gemakkelijk brandstof kunt toevoegen.
 • Voordeel 3: Met het kruishouderstatief zorgt de Lixada houtkachel voor stabiele ondersteuning, waardoor je veilig kunt koken met waterkettles, campingbekers en campingpannen van alle grootten.
 • Voordeel 4: Deze houtkachel is opvouwbaar en licht, hij weegt slechts 283,50 gram. Dit maakt hem tot een perfecte metgezel voor je outdoor avonturen, omdat hij met gemak in je rugzak past.
 • Voordeel 5: De houtkachel is gebruiksvriendelijk omdat hij hout, takken en bladeren als brandstof kan gebruiken. Dus, je hoeft je geen zorgen meer te maken over het meenemen van gasflessen of het vinden van brandstof, maak gewoon gebruik van wat de natuur je biedt.
 • Nadeel 1: Hoewel de Lixada houtkachel brandstof uit de natuur gebruikt zoals hout, takken en bladeren, kan dit een nadeel zijn als je je in een gebied bevindt waar deze materialen schaars zijn. Het verzamelen van dit soort brandstof kan ook arbeidsintensief zijn.
 • Nadeel 2: Hoewel het kooktoestel lichtgewicht is, kan het nog steeds enig gewicht toevoegen aan je bagage. Als je minder gewicht wilt dragen, vooral tijdens lange trekkings, kan dit een nadeel zijn.
 • Nadeel 3: De verbrandingsefficiëntie van de kachel hangt af van een goede luchtstroom in de verbrandingsruimte. Het kan dus zijn dat je tijdens het gebruik moet letten op de luchtstroming en de kachel aan moet passen om een efficiënte verbranding te behouden.
 • Nadeel 4: Ondanks zijn stabiele structuur, hangt de stabiliteit van de kachel sterk af van waar hij wordt geplaatst. Dit betekent dat je een vlakke, stabiele ondergrond nodig hebt om veilig te kunnen koken, wat niet altijd beschikbaar is in de buitenlucht.
 • Nadeel 5: Het product beschrijving vermeldt niets over de mogelijkheid om de vlam te regelen. Als de kachel hier niet in voorziet, kan dit koken lastiger maken, vooral als je een specifieke temperatuur nodig hebt voor je maaltijd.

Onze favoriet #3

Do-Electr Houtkachel

Do-Electr Houtkachel

Waarom we het gekozen hebben

De Do-Electr Houtkachel is ontworpen voor de zwaarste buitenomstandigheden en biedt een krachtige en duurzame kookoplossing. Gemaakt met stevige materialen en een gepoedercoate behuizing, biedt deze kachel een hoog rendement met een volledig geïsoleerde verticale verbrandingskamer die zorgt voor minder rookproductie en indrukwekkende energie-efficiëntie, met de capaciteit om tot 23.000 BTU te produceren. Je kunt hem gemakkelijk meenemen op camping- of wandeltochten dankzij de bijgeleverde draagtas, die tevens dient als brandstofhouder voor droge biomassa en houtskool. Deze houtkachel brandt op sterke en droge biomassa zoals hout, takken en dennenappels, wat betekent dat je geen gas, propaan of elektriciteit nodig hebt – ideaal voor noodsituaties of avonturen in de natuur.

Onze favoriet #4

Prometey Houtkachel

Prometey Houtkachel

Waarom we het gekozen hebben

De Prometey houtkachel is een stijlvolle en multifunctionele toevoeging aan je woonruimte. Met een verwarmingsvermogen van 9,5 kW en een hoog rendement van 87,54% is deze unit perfect om ruimtes tot 200m² te verwarmen. Je kunt niet alleen je huis verwarmen, maar ook je favoriete gerechten bereiden in de ingebouwde bakruimte, bakken in de oven of koken op een van de vier kookplaten. De kachel werkt efficiënt zonder elektriciteit of gas en is uitgerust met een thermometer en een geïntegreerd kijkvenster voor gemakkelijke controle. Hij heeft ook een uitneembaar asbakje en regelbare luchttoevoer. Met praktische houtopslag eronder en een vuurvaste steen beklede verbrandingskamer, combineert deze rode kachel functionaliteit met moderne uitstraling. Hij voldoet aan de nieuwe norm van de BImSchV niveau II en is geschikt voor permanente en tijdsbrandstoffen, met name houtbriketten. Let wel, de levering is alleen tot aan de stoep.

 • Voordeel 1: De Prometey houtkachel biedt een aangename warmte voor jouw huis, met een indrukwekkend verwarmingsvermogen van 9,5 kW. Dit maakt het geschikt voor woonruimtes tot 200 m², wat zorgt voor een gezellige en comfortabele sfeer in grotere ruimtes.
 • Voordeel 2: Je kunt met deze houtkachel meer dan alleen je huis verwarmen. Met een speciale bakkamer en vier kookplaten bovenop de oven kun je de heerlijkste gerechten bereiden, bakken of koken zonder het gebruik van stroom of gas.
 • Voordeel 3: Deze houtkachel is niet alleen functioneel, maar ook stijlvol. De elegante en moderne look maakt het een prachtige aanvulling op elke ruimte. Daarnaast is er een geïntegreerd kijkvenster waardoor je het sfeervolle vlammenspel kunt zien.
 • Voordeel 4: De houtkachel heeft een praktische opbergplaats voor hout onder de oven, wat zorgt voor een efficiënte en nette opslag. Ook heeft de kachel een uitneembaar asvak en regelbare binnen- en buitenluchttoevoer voor eenvoudig onderhoud en bediening.
 • Voordeel 5: Het heeft een hoog rendement van 87,54% en valt daarmee in de energie-efficiëntieklasse A+. Dit betekent dat het energiezuinig is en minder brandstof verbruikt, wat beter is voor het milieu en je portemonnee kan besparen.
 • Nadeel 1: De houtkachel is behoorlijk zwaar, het heeft een gewicht van 106 kg. Dit kan het moeilijk maken om de kachel te verplaatsen of te installeren zonder professionele hulp.
 • Nadeel 2: De Prometey houtkachel is alleen compatible met houtbriketten. Het kan een beperking zijn als je toegang wilt hebben tot andere soorten brandstof, zoals houtpellets of kolen.
 • Nadeel 3: De afmeting van de verbrandingskamer is relatief klein (hoogte 40 cm, breedte 26 cm, diepte 42 cm) wat kan leiden tot frequenter bijvullen, vooral als je van plan bent de kachel voor langere tijd te laten branden.
 • Nadeel 4: Het type van deze houtkachel is 2, wat betekent dat meervoudige bezetting op de schoorsteen niet mogelijk is. Dit kan een probleem zijn als je andere apparaten hebt die ook gebruikmaken van de schoorsteen.
 • Nadeel 5: Tenslotte, de houtkachel moet op veilige afstanden van brandbaar materiaal worden geplaatst (vanaf de zijkant 30 cm, van voorzijde 95 cm en van achter 40 cm) wat soms moeilijk kan zijn in kleine ruimtes en hierdoor de plaatsingsmogelijkheden van de kachel kan beperken.

Onze favoriet #5

Lama Houtkachel

Lama Houtkachel

Amazon Prime

Waarom we het gekozen hebben

De LAMA Houtkachel is een ideale partner voor je outdooravonturen zoals kamperen, backpacken, ijsvissen en jachttochten. De kachel met zijn duurzame stalen frame en hittebestendige verf is ontworpen voor langdurig gebruik en is bestand tegen ruwe buitenomgevingen. Het gewicht van 5,7kg maakt de kachel draagbaar, dankzij opvouwbare poten en rekken aan beide zijden, die tevens dienst doen als handvatten. De schoorsteenpijp kan gemakkelijk in de oven worden opgeslagen voor transport en de bijgeleverde haak maakt het schoonmaken van de as makkelijk. De kachel beschikt ook over een warmte-uitgangsregelaar en een verwijderbaar vuurrooster voor meer veiligheid en efficiëntie. Het hittebestendige glazen venster kan snel worden gedemonteerd om zicht te geven op de vlam en het hout in de kachel. De kachel heeft ook een roestvrijstalen schoorsteenpijp; zeer vlamvertragend en effectief in het voorkomen van brandgevaar. De LAMA Houtkachel is ook perfect voor verwarming en koken in tenten, yurts, hutten en kleine huizen.

 • Voordeel 1: De LAMA houtkachel is eenvoudig mee te nemen en schoon te maken. Dankzij de opvouwbare rekken aan beide zijden en een gewicht van slechts 5,7 kg kan je hem gemakkelijk dragen en verplaatsen. De schoorsteenbuis kan in de oven worden opgeslagen voor eenvoudig transport en de meegeleverde haak maakt het schoonmaken van as een fluitje van een cent.
 • Voordeel 2: Deze houtkachel heeft een stevige en stabiele structuur, dankzij zijn duurzaam stalen frame en hittebestendige verf. Daardoor is de kachel niet alleen bedoeld voor langdurig gebruik, maar ook bestand tegen ruwe buitenomgevingen.
 • Voordeel 3: De LAMA houtkachel heeft een warmte-uitgangsregelaar waarmee je de vrijgegeven warmte kunt aanpassen naar eigen wens. Daarnaast beschermt een verwijderbaar vuurrooster in de bodem de basis tegen oververhitting en zorgt voor meer lucht die de kachel binnenkomt, wat zorgt voor grondigere verbranding.
 • Voordeel 4: Deze kachel beschikt over een roestvrijstalen schoorsteenpijp die zeer vlamvertragend is, wat helpt om brandgevaar effectief te voorkomen. Bovendien kan hij rook uit de tent afvoeren, waardoor de kachel ook gebruikt kan worden voor verwarming en koken in de tent met vrienden of familie.
 • Voordeel 5: De LAMA houtkachel heeft een uitgebreide tentkachelset met een totale hoogte van 82,7 inch met rookkanalen, wat zorgt voor geschiktheid voor alle soorten tenten of schuren. Bovendien is de houtkachel veelzijdig toepasbaar, ideaal voor het opwarmen en koken tijdens winterkamperen, backpacken, ijsvissen en jachttrips.
 • Nadeel 1: Ondanks dat de kachel draagbaar is en goed voor op reis lijkt te zijn, weegt hij 5,7 kg. Dit maakt het nog steeds een vrij zwaar item om mee te nemen, vooral als je licht wilt reizen of als je al veel andere kampeerspullen bij je hebt.
 • Nadeel 2: Hoewel de hitte-uitgangsregelaar lijkt te helpen bij het regelen van de warmte, kan het een nadeel zijn voor diegenen die niet zo technisch onderlegd zijn, want het vereist enige kennis en begrip van hoe je de warmte moet aanpassen door te draaien.
 • Nadeel 3: De poedercoating die de kachel bestand maakt tegen ruwe buitenomgevingen kan na verloop van tijd beschadigd raken of afschilferen, wat de levensduur van de kachel beïnvloedt.
 • Nadeel 4: De kachel vraagt om wat extra onderhoud, bijvoorbeeld het schoonmaken van de schoorsteenpijp en het venster moet regelmatig gebeuren voor optimaal gebruik. Dit kan niet ideaal zijn voor mensen die op zoek zijn naar een onderhoudsarme kachel.
 • Nadeel 5: Ondanks dat de kachel wordt geleverd met een aantal handige items, zoals handschoenen en een haken om de as te reinigen, betekent dit wel dat er veel losse onderdelen zijn om bij te houden en mogelijk te verliezen. Dit kan met name hinderlijk zijn als je van plan bent om de kachel regelmatig mee te nemen op reis.

Onze favoriet #6

Prity Houtkachel

Prity Houtkachel

Waarom we het gekozen hebben

De Prity houtkachel is een robuust en efficiënt verwarmingstoestel met een totale afmeting van 570x530x930mm (B x D x H) en een gewicht van 134kg. De verbrandingskamer meet 430x425x295mm (B x D x H), is ruim en laat daarom een behoorlijke hoeveelheid hout toe. Met een nominaal verwarmingsvermogen van 21+5 kW en een boiler capaciteit van 29 L, biedt het een indrukwekkende verwarmingscapaciteit. De uitlaatpijp heeft een diameter van 130mm wat zorgt voor een efficiënte rookafvoer. Deze kachel is geschikt om een oppervlak tot 148m² of een ruimte van 400m³ te verwarmen, waardoor het een goede keuze is voor grotere ruimtes.

 • Voordeel 1: De Houtkachel van Prity heeft flinke afmetingen. Met een hoogte van 930mm, een breedte van 570mm en een diepte van 530mm, biedt hij voldoende ruimte voor houtblokken van verschillende maten. Dit betekent minder tijd gespendeerd aan het voorbereiden en bijsnijden van hout.
 • Voordeel 2: Het gewicht van 134kg zorgt voor een solide, stevig toestel. Je hoeft je geen zorgen te maken dat het gemakkelijk omvalt of beschadigd raakt, wat bijdraagt aan de duurzaamheid van het product.
 • Voordeel 3: Met een nominaal verwarmingsvermogen van 21+5 kW, levert deze houtkachel een krachtige hitte-output. Dit is ideaal voor grotere ruimtes of als je snel een koude ruimte wilt opwarmen.
 • Voordeel 4: De houtkachel van Prity heeft een ruime ketelcapaciteit van 29 liter. Dit zorgt ervoor dat je minder vaak hout hoeft bij te vullen en dus meer tijd kunt besteden aan het genieten van de warmte.
 • Voordeel 5: De geschatte verwarmingscapaciteit van 400m3 en een verwarmingsoppervlak van 148m² betekenen dat deze houtkachel geschikt is voor grotere ruimtes. Dit maakt het een efficiënte keuze als je een grote ruimte of meerdere kamers tegelijk wilt verwarmen.
 • Nadeel 1: De aanzienlijke afmetingen (570x530x930 mm) van deze Prity houtkachel maken het minder geschikt voor kleinere ruimtes. Je zou dus een ruime plek in je woning moeten hebben om deze kachel correct te kunnen plaatsen.
 • Nadeel 2: Het gewicht van 134kg van de Prity houtkachel kan een probleem zijn bij de installatie. Het is dus geen kachel die je makkelijk zelf kan verplaatsen of installeren.
 • Nadeel 3: De kachel heeft een Fluepipe diameter van 130mm, dit is groter dan sommige standaard afvoerbuizen. Deze kunt je dus mogelijk moeten aanpassen of een adapter aanschaffen om de kachel correct te kunnen installeren.
 • Nadeel 4: De verwarmingscapaciteit van 400m3 is indrukwekkend, maar dit zou betekenen dat de kachel mogelijk te krachtig kan zijn voor kleinere ruimtes en daardoor minder energie-efficiënt is.
 • Nadeel 5: Met een ketelcapaciteit van 29L kan deze Prity houtkachel continu branden. Dit betekent echter dat je frequent moet controleren en hout toevoegen, wat meer werk voor jou kan betekenen als je niet thuis bent om dit te doen.

Onze favoriet #7

Prity Houtkachel

Prity Houtkachel

Waarom we het gekozen hebben

De Prity houtkachel is een Europees gemaakte hout- en kolenoven die voldoet aan alle geldende voorschriften. Deze kachel, met zijn robuuste structuur van dik staal en kwalitatief hoge Rembrantin-producten, beschikt over een gietijzeren bovenkant en plaat voor maximale warmte-efficiëntie. Het keramische glas, geproduceerd door Schott, is bestand tegen meer dan 1000 °C en de kachel heeft een primaire luchtregeling via een aslade-knop. Je krijgt ook een comfortabele houten plank voor gebruiksgemak. Met zijn nominale vermogen van 9 kW en een bereik van maar liefst 245 m³, is deze Prity kachel niet alleen krachtig, maar dankzij zijn energiebesparing van 70%, ook nog eens zeer zuinig. Het wordt veilig en kosteloos verzonden in een houten kist. Let op, de rookafvoerbuis wordt niet meegeleverd en de levering vindt plaats op straatniveau.

 • Voordeel 1: De Prity houtkachel is gemaakt in Europa en voldoet aan alle geldende voorschriften. Dit betekent dat je erop kunt vertrouwen dat het voldoet aan hoge kwaliteits- en veiligheidsnormen.
 • Voordeel 2: Het dik stalen frame en de gietijzeren bovenkant en plaat zorgen voor een hogere efficiëntie van de radiator. Dit betekent dat je kunt genieten van een uitstekende warmteverdeling in je huis.
 • Voordeel 3: Het keramische glas, vervaardigd door Schott, is bestand tegen meer dan 1000 °C. Dit zorgt voor duurzaamheid en langdurige prestaties, zodat jij je geen zorgen hoeft te maken over zijn levensduur.
 • Voordeel 4: Met de Prity houtkachel beschik je over een nominale verwarming van 245 m³ en een energiebesparing van 70%. Dit zorgt voor een zeer effectieve verwarming van je leefruimte en helpt je tevens energie en kosten te besparen.
 • Voordeel 5: De Prity houtkachel is eenvoudig te bedienen met de aanwezige ventilatie om manuele luchtregeling te controleren. Daarnaast heeft deze kachel ook een comfortabele houten plank. Bovendien wordt de kachel gratis verpakt in een houten kist voor 100% gegarandeerde veilige levering. Dit maakt het proces van ontvangst en installatie probleemloos voor jou.
 • Nadeel 1: Hoewel de Prity houtkachel is gemaakt van kwaliteitsmaterialen zoals dik staal en gietijzer, zou de zware constructie een nadeel kunnen zijn. Met een gewicht van 74 kg is deze kachel niet gemakkelijk te verplaatsen, wat een probleem kan zijn als je op zoek bent naar flexibiliteit in je huisindeling.
 • Nadeel 2: Een andere tekortkoming is de beperkte controle over de verbranding. Dit model heeft alleen een primaire luchtregeling, maar geen secundaire luchtbesturing. Het ontbreken van deze functie kan het minder efficiënt maken bij het handhaven van constante temperatuur controle.
 • Nadeel 3: Het luik van de haard is relatief klein, met afmetingen van slechts 37 x 34 x 32 cm. Dit kan beperken hoeveel brandhout je tegelijkertijd kunt laden, wat uiteindelijk meer werk en moeite kan opleveren.
 • Nadeel 4: De Prity houtkachel heeft een rookuitgang van 13 cm, die aangepast kan worden met 12 buizen. Dit kan een nadeel zijn als je huidige rookkanaal een ander formaat heeft, wat aanpassingen kan vergen en dus extra kosten en moeite kan betekenen.
 • Nadeel 5: Tot slot, de productbeschrijving vermeldt dat de levering “niet op het niveau” gebeurt, maar “alleen op de weg voor het huishouden”. Dit betekent dat je eventueel extra hulp nodig hebt om de kachel van de straat naar de gewenste plaats in je huis te verplaatsen, wat extra tijd en kosten met zich meebrengt.

Onze favoriet #8

N/A Houtkachel

N/A Houtkachel

Waarom we het gekozen hebben

De Houtkachel van het merk N/A is een solide en krachtige kachel met een verwarmingsvermogen van 10kW. De kachel zelf heeft een breedte van 750 mm, een diepte van 450 mm en een hoogte van 800 mm, ruim genoeg om een stevige hoeveelheid hout te bevatten. De vuurdoos, waar je het hout in plaatst, meet 200 mm breed, 350 mm diep en 280 mm hoog om een robuuste, langdurige verwarming te garanderen. Ook is er een oven inbegrepen met een breedte van 350 mm, diepte van 380 mm en hoogte van 200 mm voor het bereiden van maaltijden. Houd er rekening mee dat deze kachel moet worden aangesloten op een 130mm rookkanaal. Dit product voldoet aan de norm EN 12815: 2006, wat betekent dat je kunt rekenen op een hoge kwaliteit en veiligheid.

 • Voordeel 1: De houtkachel beschikt over royale afmetingen (Breedte 750 mm, Diepte 450 mm en Hoogte 800 mm) waardoor hij in vrijwel elke ruimte een statement zal maken.
 • Voordeel 2: De vuurdoos heeft met zijn afmetingen (Breedte 200 mm, Diepte 350 mm en Hoogte 280 mm) een mooie vorm waardoor je gemakkelijk en veilig je hout kunt plaatsen en aansteken.
 • Voordeel 3: De kachel beschikt over een oven (Breedte 350 mm, Diepte 380 mm en Hoogte 200 mm), wat betekent dat hij multi-functioneel is en je deze kan gebruiken om te koken of bakken terwijl hij je huis verwarmt.
 • Voordeel 4: De kachel heeft een verwarmingsvermogen van 10 kW, wat inhoudt dat hij een goede hoeveelheid warmte zal produceren, zelfs in de grootste ruimtes van je huis.
 • Voordeel 5: Dit product voldoet aan de norm EN 12815: 2006, wat garandeert dat de kachel voldoet aan de Europese veiligheids- en prestatie-eisen, wat jouw gemoedsrust bevordert.
 • Nadeel 1: De afmetingen van de vuurdoos – gezien de breedte (200mm), de diepte (350mm) en de hoogte (280mm) van de vuurdoos, kan het beperkte formaat een moeilijkheid zijn als je grotere houtblokken wilt gebruiken of een langdurige brand wilt opbouwen.
 • Nadeel 2: De verbinding met het rookkanaal – de houtkachel moet worden aangesloten op een 130mm rookkanaal. Dit betekent dat als je een kleiner of groter rookkanaal hebt, je mogelijk aanpassingen moet aanbrengen, wat extra moeite en kosten met zich mee kan brengen.
 • Nadeel 3: Afmetingen van de oven – met een breedte van 350mm, een diepte van 380mm en een hoogte van 200mm, is de ovenruimte vrij beperkt. Dit zou voor beperkingen kunnen zorgen bij het bereiden van grotere maaltijden.
 • Nadeel 4: De algehele grootte van de kachel – de kachel is behoorlijk groot (breedte 750mm, diepte 450mm en hoogte 800mm), wat betekent dat het niet geschikt zou zijn voor kleinere ruimtes of kamers met beperkte oppervlakte.
 • Nadeel 5: EN 12815: 2006 standaard – deze standaard kan niet voldoende zijn voor sommigen die op zoek zijn naar een kachel met een hogere energie-efficiëntie of emissienormen. In sommige gevallen kan het zelfs betekenen dat deze kachel niet voldoet aan de lokale regelgeving in jouw woonplaats.

Onze favoriet #9

Balkan Energy Houtkachel

Balkan Energy Houtkachel

Waarom we het gekozen hebben

De BALKAN ENERGY houtkachel is een stijlvol en efficiënt verwarmingssysteem, met een gestroomlijnde afmeting van 900 x 510 x 420 mm en een verbrandingskamer van 390 x 378 x 267 mm. Uitgerust met een rookkanaal van 150 mm aan de bovenkant, beschikt deze kachel over een convectie verwarming met een bereik van ongeveer 50 m². De kachel, afgewerkt in een strakke grafietgrijze kleur, biedt een warmteafgifte van ongeveer 130 m³, met een vermogen van 7kW. Bovendien haalt het een efficiëntie van 76%, en staat het in de energie-efficiëntieklasse A. Het is ook EN genormeerd en heeft een CE certificering, wat de kwaliteit en veiligheid garandeert.

 • Voordeel 1: De BALKAN ENERGY houtkachel heeft aanzienlijke afmetingen van 900 x 510 x 420 mm, wat je de luxe geeft van een ruime verbrandingskamer van 390 x 378 x 267 mm. Hiermee kun je flinke houtblokken toevoegen en profiteren van een langer brandproces.
 • Voordeel 2: De kachel beschikt over een substantieel verwarmingsoppervlak van circa 50 m². Dit betekent dat, zelfs in een grotere woonruimte, de warmte gelijkmatig en efficiënt kan worden verspreid.
 • Voordeel 3: De warmteafgifte van deze kachel is indrukwekkend, uitkomend op ongeveer 130 m³, met een vermogen van 7 kW. Dit betekent dat de kachel snel een kamer kan opwarmen, perfect voor die koude winternachten.
 • Voordeel 4: Met een energie-efficiëntieklasse A en een efficiëntie van 76%, is deze kachel een uitstekende keuze als je op zoek bent naar een product dat zowel krachtig als energie-efficiënt is.
 • Voordeel 5: Ten slotte is de BALKAN ENERGY houtkachel CE-gecertificeerd volgens de EN-norm. Dit betekent dat je erop kunt vertrouwen dat de kachel voldoet aan hoge industriestandaarden voor veiligheid en prestaties.
 • Nadeel 1: De BALKAN ENERGY houtkachel heeft een efficiëntie van 76%. Dit klinkt misschien goed, maar in vergelijking met andere modellen op de markt die hogere efficiëntiecijfers hebben, betekent dit dat je mogelijk meer brandstof verbruikt voor dezelfde hoeveelheid warmte.
 • Nadeel 2: Het verwarmingsoppervlak van deze kachel is ongeveer 50 vierkante meter. Dit zou in sommige huizen niet voldoende kunnen zijn, vooral bij grotere woningen. Je moet mogelijk meerdere kachels aanschaffen of andere verwarmingsbronnen gebruiken om je hele huis te verwarmen.
 • Nadeel 3: De afmetingen van de verbrandingskamer zijn 390 mm hoog, 378 mm breed en 267 mm diep. Dit beperkt de grootte van het hout dat je kunt gebruiken. Je zult mogelijk grotere houtblokken moeten splitsen.
 • Nadeel 4: De rookkanaal van de houtkachel heeft een diameter van 150 mm. Voor sommige bestaande schoorstenen of huizen kan dit betekenen dat er een aanpassing nodig is, wat extra kosten en installatietijd met zich meebrengt.
 • Nadeel 5: De houtkachel is enkel beschikbaar in de kleur grafietgrijs. Hoewel dit geen probleem is voor velen, beperkt het je esthetische keuzes en zou het mogelijk niet passen bij de kleur en het ontwerp van je interieur.

Na zorgvuldige evaluatie van de tien beste houtkachels op de markt, zien we dat elke kachel zijn eigen unieke kenmerken en voordelen heeft. Hoewel de uiteindelijke keuze grotendeels afhangt van jouw specifieke behoeften en voorkeuren, wijst ons onderzoek uit dat je bijna niet fout kan gaan met deze selectie. Of je nu op zoek bent naar een kachel met hoge efficiëntie, uitstekende warmteafgifte, milieuvriendelijkheid of gewoon een geweldig design, er is voor elk wat wils. We adviseren je wel om niet alleen naar de prijs te kijken, maar ook naar de kwaliteit, duurzaamheid en veiligheid van de kachel. Met de juiste keuze ben je jarenlang verzekerd van een gezellige en warme woning.

Inhoudsopgave