a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Mediation Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost krijgt u een actueel overzicht van de nieuwste Mediation Statistieken, waarbij we dieper in gaan op de nieuwste trends, ontwikkelingen en cijfers in de wereld van mediation.

  • Volgens een recente studie van de Harvard Law School is meer dan 80% van de mediations succesvol.
  • In Nederland werd in 2019 in 65% van de zaken mediation toegepast.
  • Uit een onderzoek van de Universiteit van Leiden blijkt dat conflictbemiddeling effectief is in ongeveer 70% van de gevallen.
  • In België is de kans dat mediation succesvol is 74%.
  • Uit Canadees onderzoek blijkt dat 80% van de bemiddelingsprocessen in familiezaken resulteert in een volledige of gedeeltelijke overeenkomst.
  • In Nederland werd 30% van de mediations in 2017 succesvol afgerond binnen 3 maanden.
  • 45% van de geschillen in mediation in Nederland waren in 2018 familiezaken.
  • Volgens de ADR (Alternative Dispute Resolution) in het Verenigd Koninkrijk, ligt het succespercentage van mediation tussen de 70% en 80%.
  • Uit een onderzoek van de Nederlandse Raad voor de rechtspraak blijkt dat de doorlooptijd van een zaak met mediation gemiddeld 111 dagen is, terwijl een gemiddelde zaak zonder mediation 435 dagen duurt.

Actuele Mediation Statistieken

Volgens een recente studie van de Harvard Law School is meer dan 80% van de mediations succesvol.

De studie waarnaar u verwijst, uitgevoerd door de Harvard Law School, geeft aan dat meer dan 80% van de mediations succesvol is. Dit betekent dat in meer dan 80% van de gevallen waarbij mediation werd gebruikt om een conflict of geschil op te lossen, partijen gezamenlijk tot een bevredigende oplossing konden komen. De kracht van mediation ligt in het feit dat het de deelnemers in staat stelt om zelf de uitkomst van hun situatie te beheersen, in tegenstelling tot een rechtszaak waar de uiteindelijke beslissing bij de rechter ligt. Deze studie suggereert dus dat de meeste mensen er voordeel bij hebben om hun conflicten via mediation op te lossen, wat de hoge slagingspercentages verklaart.

In Nederland werd in 2019 in 65% van de zaken mediation toegepast.

Uit de gegeven statistiek blijkt dat in Nederland in het jaar 2019 mediation is toegepast in 65% van de zaken. Dit betekent dat in bijna twee derde van de gevallen, partijen ervoor hebben gekozen om hun geschillen op te lossen via mediation in plaats van via traditionele rechtszaken. Mediation is een vorm van alternatieve geschillenbeslechting, waarbij een neutrale derde partij, een mediator, partijen helpt om tot een gezamenlijk overeengekomen oplossing te komen. Dit proces is over het algemeen sneller en efficiënter dan een gerechtelijke procedure en is daarom vaak voordeliger. Het feit dat 65% van de zaken via deze weg zijn opgelost, wijst er mogelijk op dat men in Nederland het belang van deze methode van conflictoplossing inziet. Het is echter ook belangrijk om op te merken dat deze statistiek niet ingaat op de aard van de zaken of de tevredenheid van de partijen over de uitkomsten van de mediation.

Uit een onderzoek van de Universiteit van Leiden blijkt dat conflictbemiddeling effectief is in ongeveer 70% van de gevallen.

Volgens onderzoeksresultaten van de Universiteit van Leiden is conflictbemiddeling in ongeveer 70% van de gevallen effectief. Dit houdt in dat in 70% van de geanalyseerde situaties de inzet van een bemiddelaar heeft geleid tot een oplossing die door alle betrokken partijen als aanvaardbaar werd beschouwd. Conflictbemiddeling is dus een krachtig middel om conflicten op te lossen. Echter, u dient in gedachten te houden dat dit niet garandeert dat elke bemiddelingspoging succesvol zal zijn. Het succes kan namelijk variëren afhankelijk van de sfeer, het soort conflict, de wil van de partijen om tot een oplossing te komen en de vaardigheid van de bemiddelaar. Niettemin toont de statistiek aan dat conflictbemiddeling een effectieve methode is in een grote meerderheid van de gevallen.

In België is de kans dat mediation succesvol is 74%.

Uit de gegeven statistiek kunnen we opmaken dat in België, wanneer er gebruik wordt gemaakt van mediation, er een slagingspercentage is van 74%. Dit betekent dat in bijna drie van de vier gevallen de partijen erin slagen om via mediation tot een oplossing te komen voor hun geschil. Dus, als u zich in een conflictsituatie bevindt en u kiest ervoor om mediation te gebruiken als middel om tot een oplossing te komen, dan is de kans op een succesvol resultaat in België vrij hoog. Deze waarde laat ook zien dat Belgische mediators over het algemeen effectief zijn in hun werk. Het gebruik van mediation kan daarom een goede keuze zijn om conflicten op te lossen.

Uit Canadees onderzoek blijkt dat 80% van de bemiddelingsprocessen in familiezaken resulteert in een volledige of gedeeltelijke overeenkomst.

Het Canadese onderzoek waar u naar verwijst heeft aangetoond dat 80% van de bemiddelingsprocessen in familiezaken resulteert in een volledige of gedeeltelijke overeenkomst. Dit betekent dat in vier van de vijf gevallen, partijen tot een overeenstemming komen, het hetzij volledig, hetzij gedeeltelijk, tijdens het bemiddelingsproces. Bemiddeling wordt vaak ingezet om conflicten op te lossen in familiezaken – zoals echtscheidingen of voogdijgeschillen -, waarbij een onpartijdige derde partij, de ‘bemiddelaar’, helpt om een dialoog te faciliteren en partijen aan te moedigen tot een wederzijds aanvaardbare oplossing te komen. Deze statistiek onderstreept het nut en de effectiviteit van zo’n bemiddelingsproces en toont aan dat het in veel gevallen leidt tot een vorm van overeenkomst.

In Nederland werd 30% van de mediations in 2017 succesvol afgerond binnen 3 maanden.

Uit de gegeven statistiek blijkt dat in Nederland gedurende het jaar 2017, 30% van de mediations (een soort van bemiddeling tussen conflicterende partijen) succesvol werd afgerond binnen een periode van 3 maanden. Dit betekent dat bijna een derde van alle mediations in dat jaar effectief was in het oplossen van conflicten in een tijdsbestek van 90 dagen. De implicatie hiervan is dat deze vorm van conflictoplossing in een aanzienlijk aantal gevallen efficiënt kan zijn. Het is echter belangrijk om in gedachten te houden dat ‘succesvol’ in deze context kan variëren – het kan inhouden dat partijen tot een wederzijds aanvaardbare overeenkomst zijn gekomen, maar ook dat de mediation heeft bijgedragen aan vermindering van vijandigheid of beter begrip tussen de partijen.

45% van de geschillen in mediation in Nederland waren in 2018 familiezaken.

Uit de statistiek blijkt dat in 2018 maar liefst 45% van alle geschillen die in mediation zijn behandeld in Nederland betrekking hadden op familiezaken. Dit houdt in dat bijna de helft van alle zaken die werden voorgelegd aan een mediator, conflicten waren die speelden binnen families. Dit kan variëren van scheidingen en voogdijkwesties tot aan erfeniskwesties en conflicten rondom familiebedrijven. Het hoge percentage duidt erop dat familiezaken een significant deel van de mediationpraktijk in Nederland vormen, iets wat u wellicht zou kunnen helpen bij het begrijpen van de rol en de waarde van mediation in het familierecht in onze samenleving.

Volgens de ADR (Alternative Dispute Resolution) in het Verenigd Koninkrijk, ligt het succespercentage van mediation tussen de 70% en 80%.

De statistiek die u hier ziet, komt van de ADR (Alternative Dispute Resolution) – een alternatieve conflictoplossing methode in het Verenigd Koninkrijk. Het geeft aan dat de succesratio van mediation, een vorm van conflictbemiddeling, tussen de 70% en 80% ligt. Dit betekent dat in 70-80% van de gevallen waarin mediation wordt toegepast, er een succesvolle uitkomst is bereikt, zoals een overeenkomst tussen de partijen. Oftewel, uit elke honderd mediations, zijn er 70 tot 80 gevallen waarin met succes een oplossing werd gevonden door middel van de mediation. Deze hoge succespercentage illustreert de effectiviteit van mediation als een vorm van alternerende conflictoplossing in het Verenigd Koninkrijk.

Uit een onderzoek van de Nederlandse Raad voor de rechtspraak blijkt dat de doorlooptijd van een zaak met mediation gemiddeld 111 dagen is, terwijl een gemiddelde zaak zonder mediation 435 dagen duurt.

Uit de statistiek van de Nederlandse Raad voor de rechtspraak blijkt dat een zaak die wordt ondersteund door mediation, dat wil zeggen, een methode waarbij conflicten worden opgelost via bemiddeling door een neutrale derde partij, gemiddeld 111 dagen duurt. Dit is significant korter in vergelijking met de gemiddelde duur van een zaak zonder mediation, die ongeveer 435 dagen in beslag neemt. Dit laat zien dat het gebruik van mediation in rechtszaken niet alleen potentiële misverstanden en conflicten kan minimaliseren, maar ook kan bijdragen aan een efficiënter en sneller rechtsproces. Deze statistieken suggereren dat zowel de betrokken partijen als de rechtbanken aanzienlijke tijd kunnen besparen door beroep te doen op mediation.

Referenties

0. – https://www.rechtspraak.nl

1. – https://openaccess.leidenuniv.nl

2. – https://www.pon.harvard.edu

3. – https://www.adrtimes.com

4. – https://www.justice.gc.ca

5. – https://www.bemiddelingvzw.be

Inhoudsopgave