a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Programmeerstatistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u een up-to-date overzicht verwachten van programmeerstatistieken, met een gedetailleerde analyse van recente gegevens die licht werpen op actuele trends en ontwikkelingen in de wereld van het programmeren.

 • Volgens de “Ranking van programmeertalen in Nederland voor 2021”, is JavaScript de meest gebruikte programmeertaal in Nederland.
 • “Wereldwijd zijn er ongeveer 26,4 miljoen professionele softwareontwikkelaars.”
 • “Python is wereldwijd de snelst groeiende programmeertaal.”
 • “87% van de ontwikkelaars geeft aan JavaScript te gebruiken.”
 • “In 2019 gaf 48,3% van de ontwikkelaars aan dat ze ofwel Python, JavaScript, of Java gebruiken.”
 • “Ongeveer 52.7% van alle websites wereldwijd gebruiken JavaScript als programmeertaal.”
 • “Wereldwijd zijn er meer dan 8 miljoen C# ontwikkelaars.”
 • “React.js wordt momenteel gebruikt door meer dan 130 duizend websites.”
 • “80% van de top 100 meest bezochte websites werken op jQuery.”
 • “In 2021, is Python de meest geliefde programmeertaal onder ontwikkelaars.”
 • “Er zijn meer dan 1.8 miljoen Android apps beschikbaar op Google Play Store.”
 • “Zowat 96% van de ontwikkelaars werkt op Linux of Windows OS.”
 • “Er zijn bijna 4.2 miljoen Java-ontwikkelaars wereldwijd.”
 • “97% van de Game ontwikkelaars gebruikt de Unity engine.”
 • “Er zijn ruim 19 miljoen softwareontwikkelaars in de hele wereld en dit aantal wordt verwacht te groeien naar 28.7 miljoen in 2024.”

Actuele Programmeerstatistieken

Volgens de “Ranking van programmeertalen in Nederland voor 2021”, is JavaScript de meest gebruikte programmeertaal in Nederland.

De “Ranking van programmeertalen in Nederland voor 2021” geeft inzicht in welke programmeertalen momenteel het meest gebruikt worden in Nederland. Volgens deze rangschikking blijkt dat JavaScript op nummer één staat. Deze bevinding betekent dat JavaScript de meest gebruikte programmeertaal is in ons land. Als u een ontwikkelaar bent of geïnteresseerd bent in programmeren, betekent dit dat u het vaakst JavaScript zal tegenkomen in projecten en werkgelegenheden. JavaScript wordt veel gebruikt in webontwikkeling, dus de populariteit kan mede door de groei in deze sector komen. Het kan ook nuttig zijn om JavaScript te leren, aangezien het de meest voorkomende taal is volgens deze ranking.

“Wereldwijd zijn er ongeveer 26,4 miljoen professionele softwareontwikkelaars.”

Deze statistiek geeft aan dat er wereldwijd ongeveer 26,4 miljoen professionele softwareontwikkelaars zijn. Wat betekent dat? Simpel gezegd, dit getal vertegenwoordigt de wereldwijde groep professionals die zich bezighouden met het ontwerpen, schrijven, testen en onderhouden van softwarecode. Dit zijn de mensen die ervoor zorgen dat software, apps en websites werken zoals bedoeld. Van eenvoudige desktopapplicaties tot complexe netwerksystemen, de vaardigheden en kennis van softwareontwikkelaars zijn van vitaal belang in onze hedendaagse, technogedreven wereld. Dus, als u ooit een app op uw telefoon opent, onthoud dan dat er ongeveer 26,4 miljoen deskundigen achter de schermen werken om die ervaring mogelijk te maken.

“Python is wereldwijd de snelst groeiende programmeertaal.”

Bij het ontcijferen van de statistiek ‘Python is wereldwijd de snelst groeiende programmeertaal’, kijken we naar een aantal factoren. Allereerst, wat betekent het om de ‘snelst groeiende’ te zijn? Dit verwijst in feite naar de toename van het aantal mensen die Python leren en gebruiken in hun werk of voor persoonlijk gebruik, in verhouding tot andere programmeertalen. Wereldwijd betekent dat deze trend niet beperkt is tot een enkel land of regio, maar zich uitstrekt over de hele aardbol. U zou kunnen zien dat deze statistieken de groeiende populariteit en acceptatie van Python als professionele programmeertaal belichten. Een factor die aan deze groei kan bijdragen, is de relatieve gebruiksvriendelijkheid van Python voor beginners, evenals de veelzijdige toepassingen in verschillende domeinen zoals webontwikkeling, datascience, kunstmatige intelligentie en meer.

“87% van de ontwikkelaars geeft aan JavaScript te gebruiken.”

Deze statistiek impliceert dat uit elke 100 ontwikkelaars, 87 van hen melden dat zij JavaScript gebruiken in hun programmeringstaken. JavaScript is een populaire programmeertaal die veel gebruikt wordt in webontwikkeling. Dus wanneer we zeggen dat “87% van de ontwikkelaars aangeeft JavaScript te gebruiken”, betekent dit dat een zeer groot deel van de ontwikkelaars deze taal in hun werk inzet. Het spreekt tot zowel de populariteit als de veelzijdigheid van JavaScript binnen de ontwikkelaarsgemeenschap. Dus als u een ontwikkelaar bent of overweegt er een te worden, is het nuttig om op te merken dat JavaScript een belangrijke vaardigheid is die u op dit moment nodig zou kunnen hebben of willen leren. Het onder de knie krijgen van deze taal kan u helpen om concurrentievoordeel te behalen in de markt, aangezien dit een taal is die door een meerderheid binnen de branche wordt gebruikt.

“In 2019 gaf 48,3% van de ontwikkelaars aan dat ze ofwel Python, JavaScript, of Java gebruiken.”

In 2019 gaf bijna de helft van de ontwikkelaars, namelijk 48,3%, aan dat ze ofwel Python, JavaScript, of Java als programmeertaal gebruiken. Dit betekent dat deze drie talen enorm populair zijn onder ontwikkelaars. Bij het interpreteren van deze statistiek is het belangrijk te weten dat een ontwikkelaar meer dan één taal kan gebruiken. Dit betekent dus niet noodzakelijkerwijs dat 48,3% van de ontwikkelaars uitsluitend een van deze talen gebruikt, maar eerder dat ze deze talen in hun gereedschapskist hebben en ze mogelijk naast andere talen gebruiken. U kunt zich dan ook voorstellen dat de kennis en ervaring met deze programmeertalen cruciaal kunnen zijn voor het slagen in een ontwikkelingsgerichte carrière.

“Ongeveer 52.7% van alle websites wereldwijd gebruiken JavaScript als programmeertaal.”

Deze statistiek geeft aan dat bijna de helft, of meer specifiek 52.7%, van alle websites wereldwijd JavaScript gebruiken als programmeertaal. Dat zal voor u betekenen dat wanneer u willekeurige websites bezoekt, er een meer dan 50% kans is dat de interactieve elementen die u tegenkomt, zoals het klikken op knoppen of het invullen van formulieren, mogelijk zijn gemaakt door JavaScript. Dit onderstreept het belang en de dominantie van JavaScript als essentiële technologie in webontwikkeling. Het toont ook aan dat het leren of beheersen van JavaScript potentieel waardevol kan zijn voor mensen die geïnteresseerd zijn in webdesign of -ontwikkeling.

“Wereldwijd zijn er meer dan 8 miljoen C# ontwikkelaars.”

Deze statistiek houdt in dat er over de hele wereld meer dan 8 miljoen mensen zijn die bekwaam zijn in het programmeren in de programmeertaal C#. C# is een populaire en veelzijdige programmeertaal die veel wordt gebruikt in de softwareontwikkeling voor diverse soorten toepassingen. U kunt deze statistiek zien als een weerspiegeling van de toekenning en populariteit van de C# programmeertaal wereldwijd, evenals de omvang van de gemeenschap van ontwikkelaars die deze taal beheerst. Het toont ook aan dat als u op zoek bent naar een C# ontwikkelaar voor uw softwareproject, u een groot aantal professionals heeft om uit te kiezen.

“React.js wordt momenteel gebruikt door meer dan 130 duizend websites.”

De statistiek ‘React.js wordt momenteel gebruikt door meer dan 130 duizend websites’ geeft aan dat de JavaScript-bibliotheek React.js door een groot aantal websites over de hele wereld wordt gebruikt. React.js is een open-source, frontend JavaScript-bibliotheek voor het bouwen van gebruikersinterfaces of UI-componenten. Het feit dat meer dan 130 duizend websites het gebruiken, illustreert de populariteit en functionele mogelijkheden van React.js in de ontwikkeling van webtoepassingen. Het geeft aan dat u, als u webontwikkeling nastreeft of geïnteresseerd bent in welke tools vaak worden gebruikt in de industrie, zeker rekening moet houden met React.js. Het getal van 130 duizend kan ook als een indicatie van gebruiksgemak, veelzijdigheid en betrouwbaarheid van het hulpmiddel worden gezien.

“80% van de top 100 meest bezochte websites werken op jQuery.”

De statistiek die aangeeft dat ‘80% van de top 100 meest bezochte websites op jQuery werken’, houdt in dat het overgrote deel van de meest populaire websites gebruikmaakt van jQuery, een snelle, kleine en feature-rijke JavaScript-bibliotheek. JavaScript is een essentieel onderdeel van alle websites en de optie om jQuery te gebruiken, maakt het programmeren eenvoudiger en efficiënter. Deze statistiek bewijst dat jQuery een zeer veelgebruikt hulpmiddel is in de webontwikkeling. U kunt hieruit concluderen dat als u betrokken bent in de webontwikkelingsindustrie, het waardevol kan zijn om te begrijpen en te weten hoe u jQuery gebruikt, omdat de kans groot is dat u het in uw werk zult tegenkomen.

“In 2021, is Python de meest geliefde programmeertaal onder ontwikkelaars.”

Uit de statistiek blijkt dat Python in 2021 de meest favoriete programmeertaal is onder ontwikkelaars. De observatie betekent dat een groot aantal ontwikkelaars Python verkiest boven andere programmeertalen. Waarschijnlijk vanwege de gebruiksvriendelijkheid, veelzijdigheid en brede toepasbaarheid in verschillende domeinen van de programmeerwereld. Dat Python zo geliefd is, suggereert dat het nuttig kan zijn voor u, als programmerende lezer, om deze taal te leren en meester te worden, gezien de grote vraag en waardering ervoor in de sector. Het verstrekken van deze statistiek wil niet zeggen dat andere talen minder waardevol of nuttig zijn, maar eerder dat Python momenteel een grote voorkeur geniet in de ontwikkelaarsgemeenschap.

“Er zijn meer dan 1.8 miljoen Android apps beschikbaar op Google Play Store.”

De statistiek dat er meer dan 1.8 miljoen Android-apps beschikbaar zijn op de Google Play Store betekent dat u als gebruiker toegang hebt tot een enorme hoeveelheid software voor uw Android-apparaat. Deze apps variëren van spellen en productiviteitstools tot sociale media platformen en muziekdiensten. De grote hoeveelheid apps toont aan dat er voor bijna elke behoefte of interesse waarschijnlijk een app bestaat. Het onderstreept ook de populariteit en het bereik van het Android-besturingssysteem, dat wordt ondersteund door ontwikkelaars van over de hele wereld, die nieuwe en nuttige applicaties blijven produceren voor u om te ontdekken en te gebruiken.

“Zowat 96% van de ontwikkelaars werkt op Linux of Windows OS.”

Uit de statistiek blijkt dat zowat 96% van de ontwikkelaars Linux of Windows OS gebruikt in hun werkzaamheden. Dit wil zeggen dat bijna alle ontwikkelaars vertrouwen op deze twee besturingssystemen voor het ontwikkelen, testen en uitvoeren van hun software applicaties. Linux en Windows OS blijken dus de dominante besturingssystemen in de ontwikkelingswereld te zijn. Het betekent ook dat slechts een klein percentage van ontwikkelaars, namelijk 4%, gebruik maakt van andere besturingssystemen. Dit onderstreept hoe cruciaal deze twee platforms zijn voor digitale creatie en ontwikkeling. Kortom, als u een ontwikkelaar bent, is de kans zeer groot dat u Linux of Windows OS gebruikt voor uw werk.

“Er zijn bijna 4.2 miljoen Java-ontwikkelaars wereldwijd.”

De statistiek ‘Er zijn bijna 4.2 miljoen Java-ontwikkelaars wereldwijd’ houdt in dat er wereldwijd ongeveer 4,2 miljoen mensen zijn die professioneel met de programmeertaal Java werken. Dit kan betekenen dat ze programmeerwerkzaamheden in Java uitvoeren, maar ook dat ze applicaties ontwerpen, systemen onderhouden, of bugs verhelpen waarbij Java wordt gebruikt. Dit aantal toont het belang en de prevalentie van Java als een programmeertaal in de wereld van de informatie technologie. Gezien de wereldbevolking van ongeveer 7,9 miljard mensen, betekent deze statistiek dat ongeveer één op de 1900 mensen een Java-ontwikkelaar is. Als u zich in de tech-industrie begeeft, zult u dus hoogstwaarschijnlijk veel met Java-ontwikkelaars te maken hebben.

“97% van de Game ontwikkelaars gebruikt de Unity engine.”

Uit de statistiek ‘97% van de game ontwikkelaars gebruikt de Unity engine’ kunnen we opmaken dat bijna alle game ontwikkelaars – 97 op de 100 om precies te zijn – gebruik maken van het Unity ontwikkelplatform. Unity is een krachtige engine voor het creëren van interactieve, realtime content voor games en andere ervaringen. Deze statistiek laat zien dat Unity niet alleen zeer populair is, maar ook bijna de monopolist in zijn veld. Voor u als lezer betekent dit dat, als u een carrière ambieert in het ontwikkelen van spellen, het beheersen van Unity bijna een vereiste is gezien de brede acceptatie en het gebruik ervan in de industrie.

“Er zijn ruim 19 miljoen softwareontwikkelaars in de hele wereld en dit aantal wordt verwacht te groeien naar 28.7 miljoen in 2024.”

Deze statistiek geeft inzicht in de wereldwijde groei en ontwikkeling van het aantal softwareontwikkelaars. Uit de gegevens blijkt dat er momenteel ruim 19 miljoen softwareontwikkelaars over de hele wereld actief zijn. Dit is een aanzienlijk cijfer, wat de belangrijke rol van technologie en programmeren in ons huidige tijdperk onderstreept. Bovendien geeft de statistiek een prognose voor de toekomst: het wordt verwacht dat het aantal softwareontwikkelaars in 2024 zal groeien naar 28.7 miljoen. Dit vertegenwoordigt een substantiële groei en laat zien dat de vraag naar en het belang van softwareontwikkeling in de toekomst alleen maar zullen toenemen. Of dit nu op het gebied van AI, data-analyse, app ontwikkeling of iets anders is, de technologische sector blijft een dynamisch en groeiend deel van de wereldeconomie.

Referenties

0. – https://www.unity.com

1. – https://www.daxx.com

2. – https://www.statista.com

3. – https://www.geekbot.com

4. – https://www.oracle.com

5. – https://dotnet.microsoft.com

6. – https://builtwith.com

7. – https://w3techs.com

8. – https://pypl.github.io

9. – https://insights.stackoverflow.com

Inhoudsopgave