a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Programmeertalen Statistiek: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u een actuele analyse verwachten van statistieken rondom programmeertalen, voorzien van nieuwe gegevens om u te helpen de trends en ontwikkelingen in deze technische wereld beter te begrijpen.

 • De meest populaire programmeertaal volgens de PYPL-index van januari 2023 is Python, met een populariteitspercentage van 31,41%.
 • Python is ook de snelst groeiende programmeertaal met een groeipercentage van 19,1%.
 • Java behoudt een sterke tweede plaats met een populariteit van 17,78% volgens de PYPL-index.
 • Volgens TIOBE Index voor februari 2023 neemt C de eerste plaats in.
 • Kotlin, gebruikt voor Android-ontwikkeling, heeft een populariteit van 1,29%, volgens de PYPL-index.
 • Perl, een van de oudere talen, heeft nog steeds een respectabele populariteit van 0,74% volgens de PYPL-index.
 • Volgens een rapport uit 2023 van Stack Overflow gebruikt 69,7% van de ontwikkelaars JavaScript.
 • Uit hetzelfde rapport blijkt dat 41,1% van de ontwikkelaars Python gebruikt.
 • Volgens het 2023 Stack Overflow-rapport gebruikt 40,2% van de ontwikkelaars Java.
 • HTML/CSS wordt door 63,5% van de ontwikkelaars gebruikt, volgens het Stack Overflow-rapport.
 • TypeScript wordt gebruikt door 34,2% van de ondervraagde ontwikkelaars, volgens het Stack Overflow-rapport.
 • De populaire web-taal PHP heeft een populariteit van 6,11%, volgens de PYPL-index.
 • R, vaak gebruikt voor statistiek en data-analyse, heeft een populariteit van 3,12%, volgens de PYPL-index.
 • Swift, een taal ontworpen door Apple, heeft een groei van 1,18% in populariteit volgens de PYPL-index.

Actuele Programmeertalen Statistiek

De meest populaire programmeertaal volgens de PYPL-index van januari 2023 is Python, met een populariteitspercentage van 31,41%.

Uit de statistieken van de PYPL-index van januari 2023 blijkt dat de populairste programmeertaal op dit moment Python is. De PYPL-index, wat staat voor Popularity of Programming Language, geeft een overzicht van de programmeertalen die wereldwijd het meest in gebruik zijn. Het genoemd populariteitspercentage van 31,41% betekent dat van alle code geschreven in alle programmeertalen, 31,41% geschreven wordt in Python. Deze score maakt Python de meest gebruikte programmeertaal volgens de PYPL-index op dat moment. Dit benadrukt niet alleen hoe wijdverspreid Python is onder programmeurs, maar het is ook een indicatie van de groeiende vraag naar deze programmeertaal in de wereldwijde technologische markt.

Python is ook de snelst groeiende programmeertaal met een groeipercentage van 19,1%.

Uit de aangehaalde statistiek blijkt dat Python momenteel de snelst groeiende programmeertaal is met een groeipercentage van 19,1%. Dit houdt in dat het gebruik van Python in een bepaalde periode met 19,1% is toegenomen in vergelijking met een eerdere periode. Dit kan een toename betekenen in het aantal programmeurs dat Python leert, het aantal bedrijven dat Python in hun systemen integreert, of beide. De groei van Python is een indicator voor de toenemende relevantie en populariteit van deze programmeertaal. Dit kan voor U een motivatie zijn om deze taal te leren of te implementeren gezien de brede acceptatie en het toenemende belang ervan in de wereld van programmering.

Java behoudt een sterke tweede plaats met een populariteit van 17,78% volgens de PYPL-index.

U zou geïnteresseerd kunnen zijn om te weten dat volgens de PYPL-index, een maatstaf voor de populariteit van programmeertalen, Java een sterke tweede plaats inneemt. Het heeft een populariteit van 17,78%, wat betekent dat bijna een vijfde van de programmeurs in de wereld de taal actief gebruikt. Dit is een indrukwekkende positie gezien de enorme diversiteit en competitie in programmeertalen. Het suggereert dat Java nog steeds een aanzienlijke impact en invloed heeft in de programmeerwereld, ondanks de opkomst van andere talen. Het behoud van deze sterke tweede plaats is een bewijs van de relevantie en duurzaamheid van Java als programmeertaal.

Volgens TIOBE Index voor februari 2023 neemt C de eerste plaats in.

De TIOBE Index is een maandelijkse indicator die de populariteit van programmeertalen wereldwijd meet. De index wordt veel gebruikt binnen de IT-sector om inzicht te krijgen in huidige trends en ontwikkelingen op het gebied van programmeertalen. Volgens de TIOBE Index van februari 2023 staat de programmeertaal ‘C’ op de eerste plaats. Dit betekent dat ‘C’ op dat moment de meest gebruikte en daarmee de populairste programmeertaal wereldwijd is. Dit kan verschillende redenen hebben, zoals de efficiëntie, veelzijdigheid of specifieke functies van de taal, maar de exacte redenen kunnen variëren. Als u actief bent in de programmeerwereld kan dit belangrijke informatie voor u zijn, aangezien het invloed kan hebben op welke programmeertalen u zou moeten leren of gebruiken.

Kotlin, gebruikt voor Android-ontwikkeling, heeft een populariteit van 1,29%, volgens de PYPL-index.

De statistiek die aangeeft dat Kotlin een populariteit heeft van 1,29% volgens de PYPL-index, kan u inzicht geven over het huidige gebruik van deze programmeertaal. Kotlin, een taal die vooral gebruikt wordt voor Android-ontwikkeling, heeft volgens deze index een relatief lage populariteit. De PYPL-index meet hoe vaak programmeertalen worden gezocht op Google, wat een indicatie kan zijn van hoeveel mensen deze talen aan het leren zijn of ermee werken. U zou dus kunnen concluderen dat momenteel relatief weinig mensen Kotlin leren of gebruiken in vergelijking met andere programmeertalen, althans volgens deze specifieke maatstaf. Het is belangrijk om op te merken dat populariteit niet noodzakelijk de kwaliteit of bruikbaarheid van een taal weerspiegelt, maar ook door andere factoren kan worden beïnvloed, zoals recente veranderingen in de markt of in technologie.

Perl, een van de oudere talen, heeft nog steeds een respectabele populariteit van 0,74% volgens de PYPL-index.

Perl is een van de oudere programmeertalen die nog steeds in gebruik is en een bepaalde mate van populariteit behoudt. Volgens de PYPL (Popularity of Programming Language) index heeft Perl een populariteitsscore van 0,74%. De PYPL-index is een maatstaf die de populariteit van programmeertalen vaststelt op basis van hoe vaak er naar taaltutorials wordt gezocht op Google. Hoewel 0,74% misschien een klein percentage lijkt, is het belangrijk op te merken dat er duizenden programmeertalen bestaan. Daarom, als u de score in deze context bekijkt, blijft Perl een respectabele mate van gebruik en relevantie behouden in de hedendaagse programmeringssfeer.

Volgens een rapport uit 2023 van Stack Overflow gebruikt 69,7% van de ontwikkelaars JavaScript.

Volgens een rapport uit 2023 van Stack Overflow, een bekend platform voor programmeurs, blijkt dat 69,7% van de ontwikkelaars JavaScript gebruikt. Dit betekent dat bijna zeventig op de honderd programmeurs wereldwijd gebruikmaken van de programmeertaal JavaScript in hun werk. Dit hoge percentage toont aan hoe populair en breed toegepast JavaScript is in de wereld van de ontwikkeling en het programmeren. Het is daarom een belangrijk percentage voor u om te overwegen als u zich in de informatica of softwareontwikkeling sector bevindt. Het wijst op het belang en de relevantie van het efficiënt kunnen coderen in JavaScript.

Uit hetzelfde rapport blijkt dat 41,1% van de ontwikkelaars Python gebruikt.

Het rapport waar we naar verwijzen, bevat cruciale informatie over de gebruikspatronen van ontwikkelaars. Uit het rapport is gebleken dat 41,1% van alle ontwikkelaars Python gebruikt. Python is een zeer populaire programmeertaal en dit percentage laat duidelijk zien hoe wijdverspreid het gebruik ervan daadwerkelijk is in de ontwikkelaarsgemeenschap. Dit betekent dat bijna de helft van de ontwikkelaars voor deze taal kiest voor hun programmeringsbehoeften. Als u betrokken bent bij het ontwikkelen of het maken van beslissingen over welke talen te implementeren binnen uw team, moeten deze gegevens u een indicatie geven van de relevantie en populariteit van Python.

Volgens het 2023 Stack Overflow-rapport gebruikt 40,2% van de ontwikkelaars Java.

Uit het Stack Overflow-rapport van 2023 blijkt dat 40,2% van de ontwikkelaars Java gebruikt. Dit is belangrijk omdat dit aangeeft hoeveel ontwikkelaars wereldwijd deze programmeertaal gebruiken. Java is een populaire, veelgebruikte taal die vooral bekend staat om zijn robuustheid en hoge prestaties. Het rapport betekent dat bijna de helft van de ontwikkelaars die aan het onderzoek hebben deelgenomen, momenteel deze programmeertaal in hun werk gebruiken. Dit getal geeft aan dat Java nog steeds een cruciale rol speelt in het ontwikkelingslandschap, ondanks de opkomst van nieuwe programmeertalen. Als u zelf ontwikkelaar bent of van plan bent er een te worden, geeft deze statistiek een inzicht in de markttrends en de vraag naar bepaalde programmeervaardigheden.

HTML/CSS wordt door 63,5% van de ontwikkelaars gebruikt, volgens het Stack Overflow-rapport.

Uit het Stack Overflow-rapport blijkt dat HTML/CSS door 63,5% van de ontwikkelaars wordt gebruikt. Dit betekent dat, uit het totale aantal ontwikkelaars die deelnamen aan dit onderzoek, bijna twee derde aangeeft technieken zoals HTML of CSS te gebruiken in hun werk. HTML (HyperText Markup Language) en CSS (Cascading Style Sheets) zijn fundamentele technieken voor het bouwen en ontwerpen van websites. Als u een ontwikkelaar bent, maakt u hoogstwaarschijnlijk gebruik van deze talen in uw dagelijkse werk. Indien u niet onder deze categorie valt, bevindt u zich in de minderheid van ongeveer een derde van de ontwikkelaars die deze talen mogelijk niet gebruiken.

TypeScript wordt gebruikt door 34,2% van de ondervraagde ontwikkelaars, volgens het Stack Overflow-rapport.

Uit de gegevens van het Stack Overflow-rapport blijkt dat TypeScript door 34,2% van de ondervraagde ontwikkelaars wordt gebruikt. Om dit te begrijpen, is het belangrijk om te weten dat Stack Overflow een populair platform is waar ontwikkelaars problemen, oplossingen en ervaringen delen. Het rapport geeft een afspiegeling van de ervaringen van de gemeenschap van ontwikkelaars. Als we naar het genoemde percentage kijken, betekent dit dat wanneer we een willekeurige groep van 100 ontwikkelaars nemen die bijdroegen aan het rapport, ongeveer 34 van hen zouden aangeven dat ze TypeScript gebruiken in hun projecten. Dit spreekt tot de populariteit en het brede gebruik van TypeScript binnen de ontwikkelaarsgemeenschap.

De populaire web-taal PHP heeft een populariteit van 6,11%, volgens de PYPL-index.

Volgens de PYPL-index, wat staat voor PopularitY of Programming Language, heeft de programmeringstaal PHP een populariteit van 6,11%. Deze index wordt uitgedrukt in percentages en wordt berekend op basis van hoe vaak tutorial-zoekopdrachten voor elke programmeertaal worden uitgevoerd op Google. In dit geval betekent het dat wanneer mensen informatie zoeken over hoe te programmeren, 6,11% van hen informatie zoekt over PHP. Dit toont aan dat PHP, ondanks het feit dat het niet de meest populaire programmeertaal is, nog steeds een aanzienlijk aantal ontwikkelaars aantrekt en relevant is in het huidige technologische landschap. U als lezer kunt deze informatie gebruiken om een idee te krijgen van de relatieve populariteit en het gebruik van PHP in vergelijking met andere programmeertalen.

R, vaak gebruikt voor statistiek en data-analyse, heeft een populariteit van 3,12%, volgens de PYPL-index.

U zult geïnteresseerd zijn om te weten dat de programmeertaal R, die vaak wordt gebruikt voor statistiek en data-analyse, een populariteit heeft van 3,12% volgens de PYPL-index. De PYPL-index, wat staat voor Popularity of Programming Language, is een maatstaf die de populariteit van programmeertalen bijhoudt. Het is gebaseerd op hoe vaak taaltutorials worden gezocht op Google. Deze 3,12% betekent dus dat van alle taaltutorials die op Google worden gezocht, ongeveer 3,12% gericht is op de programmeertaal R. Dit begrip illustreert hoe vaak R wordt gebruikt vergeleken met andere programmeertalen, en het geeft ook een indicatie van de relatieve vraag naar vaardigheden in deze taal.

Swift, een taal ontworpen door Apple, heeft een groei van 1,18% in populariteit volgens de PYPL-index.

De statistiek die u ziet, geeft aan dat de programmeertaal Swift, ontworpen door Apple, de afgelopen periode een groei in populariteit heeft doorgemaakt van 1,18% volgens de PYPL-index. De PYPL-index, wat staat voor Popularity of Programming Language Index, is een indicatie die de populariteit van programmeertalen bijhoudt gebaseerd op hoe vaak programmeer tutorials worden opgezocht op Google. Met andere woorden, als Swift een stijging van 1,18% heeft, betekent dit dat een toenemend aantal mensen interesse toont in het leren van deze taal. Mogelijk zijn er meer softwareprojecten die Swift gebruiken, of is er een groeiende community van programmeurs die vertrouwd zijn met deze taal.

Referenties

0. – https://www.tiobe.com

1. – https://pypl.github.io

2. – https://insights.stackoverflow.com

Inhoudsopgave