a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Reisbureau Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u de meest recente statistieken en data verwachten over de reiswereld: van trends in bestemmingen tot boekingsgedrag, die u helpen te begrijpen hoe de reisbranche zich momenteel ontwikkelt.

 • In 2019 boekte 56% van de Nederlanders een reis via een reisbureau, een stijging van 8% ten opzichte van 2017.
 • 22% van de Nederlandse reizigers boekte hun reis via een online reisbureau.
 • Nederlandse reizigers boekten 19% van hun vakanties via een reisagent in 2019.
 • In 2019 bestonden de online boekingen voor 74% uit pakketreizen en 26% uit losse reisdiensten zoals vluchten of accommodaties.
 • 45% van alle boekingen in Nederlandse reisbureaus zijn voor buitenlandse vakanties.
 • Online boekingen bij reisbureaus zijn de afgelopen 5 jaar met 25% gestegen.
 • Reisbureaus zagen een omzetstijging van 3,4% in het derde kwartaal van 2019.
 • Er waren eind 2019 ongeveer 3,000 reisbureaus actief in Nederland.
 • De meerderheid van de klanten bij reisbureaus (78%) zijn 25 tot 44 jaar oud.
 • De meest populaire vakantiebestemmingen bij Nederlandse reisbureaus zijn Spanje, Frankrijk, en Italië.
 • Slechts 2% van de Nederlandse reizigers boekte hun reis via een buitenlands reisbureau.
 • Circa 60% van de Nederlanders boekt hun zomervakantie online.
 • Bij 23.1% van de reisboekingen wordt de vakantie volledig door de klant zelf samengesteld.
 • In 2018 boekten Nederlanders 36,7 miljoen vakanties, waarvan 17,8 miljoen naar het buitenland en 18,9 miljoen binnenlandse vakanties.
 • Gemiddeld geven Nederlandse reizigers €828 uit aan hun hoofdvakantie, waarvan de meerderheid wordt besteed aan vervoer en verblijf.

Actuele Reisbureau Statistieken

In 2019 boekte 56% van de Nederlanders een reis via een reisbureau, een stijging van 8% ten opzichte van 2017.

Uit de statistiek blijkt dat in 2019 meer dan de helft van de Nederlanders (56% om precies te zijn) hun reis via een reisbureau geboekt heeft. Dit cijfer duidt op een toename in populariteit van reisbureaus. Wanneer we deze gegevens vergelijken met de cijfers van twee jaar eerder in 2017, zien we dat het gebruik van reisbureaus toen nog 8% lager lag. Dit betekent concreet dat het aantal Nederlanders dat gebruik maakt van een reisbureau binnen twee jaar tijd met 8% gestegen is. Dit kan interprétéren als een groeiende trend om weer via reisbureaus te boeken. Misschien zoeken mensen meer expertise, advies of gemak in hun reisplanning. Dit zijn factoren die u wellicht ook mee kunt nemen bij het plannen van uw volgende vakantie.

22% van de Nederlandse reizigers boekte hun reis via een online reisbureau.

De statistiek die u hier ziet geeft aan dat 22% van de Nederlandse reizigers hun reis boekt via een online reisbureau. Dit betekent concreet dat iets meer dan één op de vijf reizigers in Nederland gebruik maakt van digitale diensten om hun reis te regelen. Dit kan variëren van het boeken van vluchten en accomodaties tot het regelen van transfers of het boeken van excursies op de bestemming. Het is dus duidelijk dat een aanzienlijk deel van de Nederlandse reizigers vertrouwen heeft in online reisbureaus als middel om hun reizen vorm te geven. Toch impliceert dit ook dat er een groot deel, namelijk 78%, dat nog steeds op een andere manier hun reis boekt, bijvoorbeeld rechtstreeks via hotels of vliegmaatschappijen, of via traditionele fysieke reisbureaus.

Nederlandse reizigers boekten 19% van hun vakanties via een reisagent in 2019.

Deze statistiek beschrijft het gedrag van Nederlandse reizigers bij het boeken van hun vakanties. In 2019 koos 19% van de Nederlandse reizigers ervoor om hun vakantie te boeken via een reisagent. Dit betekent dat bijna een vijfde van de Nederlandse reizigers de expertise en diensten van reisagenten heeft gebruikt om hun vakantieplannen te regelen. Deze cijfers kunnen ons een idee geven over hoe populair reisagenten zijn in vergelijking met andere methoden om vakanties te boeken, zoals directe boekingswebsites of online reisplatforms. U, als lezer, kunt deze informatie gebruiken om inzicht te krijgen in de reisgewoonten van Nederlanders.

In 2019 bestonden de online boekingen voor 74% uit pakketreizen en 26% uit losse reisdiensten zoals vluchten of accommodaties.

In 2019 bleek uit de statistieken dat online reisboekingen voor het grootste deel uit pakketreizen bestonden. Het percentage was zelfs zo hoog als 74%. Dit betekent dat bijna drie kwart van alle online boekingen pakketreizen waren, waarbij zowel de vlucht als de accommodatie in één keer werden geboekt. Aan de andere kant bestond 26% van de boekingen uit losse reisdiensten. Dit kan variëren van een enkele vlucht tot alleen een accommodatie. Deze cijfers geven u een duidelijk beeld van de verdeeldheid binnen de online boekingswereld. Hoewel losse reisdiensten zeker een aanzienlijk deel uitmaken, gaat de voorkeur van de consument duidelijk uit naar het gemak en vaak de financiële voordelen die pakketreizen bieden.

45% van alle boekingen in Nederlandse reisbureaus zijn voor buitenlandse vakanties.

Uit de gegeven statistiek blijkt dat bijna de helft (45%) van alle boekingen die gemaakt worden bij Nederlandse reisbureaus, betrekking hebben op vakanties naar het buitenland. Dit houdt in dat als u kijkt naar iedere 10 boekingen die gemaakt worden, er 4 à 5 van deze boekingen voor buitenlandse vakanties zijn. Dit kan betrekking hebben op verschillende soorten reizen, zoals vlieg- of autovakanties en alles wat daar tussenin valt. Het is belangrijk te benadrukken dat, ondanks het feit dat een groot percentage van de boekingen gericht is op buitenlandse reizen, er nog altijd een significant percentage (55%) van de boekingen betrekking heeft op binnenlandse reizen of andere diensten van het reisbureau.

Online boekingen bij reisbureaus zijn de afgelopen 5 jaar met 25% gestegen.

De statistiek die aangeeft dat ‘online boekingen bij reisbureaus de afgelopen 5 jaar met 25% zijn gestegen’, betekent in feite dat er een aanzienlijk groei is in het aantal mensen dat gebruik maakt van digitale platforms om hun reisarrangementen te boeken. Als we dit in cijfers uitdrukken, houdt dit in dat als er bijvoorbeeld 100 online boekingen waren gedaan bij aanvang van dit 5-jarige tijdsbestek, dit aantal aan het einde van de 5 jaar gestegen zou zijn naar 125. Dit geeft een opkomende trend aan waarbij u, als moderne consument, steeds vaker voor het gemak van online boekingen kiest, in plaats van naar een fysieke locatie te gaan. Dit kan te maken hebben met verschillende factoren, waaronder tijdbesparing, gemak van prijsvergelijking en de mogelijkheid om op elk moment en vanaf elke locatie te boeken.

Reisbureaus zagen een omzetstijging van 3,4% in het derde kwartaal van 2019.

U mag zich misschien afvragen wat die ‘omzetstijging van 3,4% in het derde kwartaal van 2019’ precies betekent voor reisbureaus. Simpel gezegd, betekent het dat reisbureaus 3,4% meer inkomsten hadden in het derde kwartaal van 2019 vergeleken met het bedrag dat zij in het vorige kwartaal hadden verdiend. Een omzetstijging kan worden toegeschreven aan verschillende factoren zoals een toename van klanten, verkoop van duurdere pakketten of diensten, of verbeteringen in marketingstrategieën. In dit specifieke geval lieten de reisbureaus een verbeterde financiële prestatie zien in die bepaalde periode van het jaar.

Er waren eind 2019 ongeveer 3,000 reisbureaus actief in Nederland.

Dit statistiek geeft aan dat er eind 2019 ongeveer 3.000 reisbureaus actief waren in Nederland. Om dit te interpreteren, betekent dit dat u, als consument, keuze had uit rond deze hoeveelheid aanbieders voor het boeken van uw vakanties of zakenreizen binnen die periode. Dit aantal omvat waarschijnlijk een mix van verschillende soorten reisbureaus, variërend van grotere, algemeen bekende bureaus tot kleinere, gespecialiseerde of onafhankelijke bureaus. Deze diversiteit biedt consumenten zoals u een breed scala aan opties om aan uw specifieke reisbehoeften te voldoen. Echter, aangezien de statistiek van eind 2019 is, zou het huidige aantal reisbureaus mogelijk beïnvloed kunnen zijn door recente gebeurtenissen zoals de COVID-19 pandemie.

De meerderheid van de klanten bij reisbureaus (78%) zijn 25 tot 44 jaar oud.

Uit de statistiek blijkt dat een uitgesproken meerderheid (78%) van de klanten die reisbureaus bezoeken, tussen de 25 en 44 jaar oud zijn. Dit betekent dat deze leeftijdsgroep het meest geneigd is om de diensten van reisbureaus te gebruiken. Dit kan te maken hebben met een scala aan factoren, zoals het feit dat mensen in deze leeftijdscategorie doorgaans een stabiel inkomen hebben en mogelijk meer tijd en middelen hebben om te reizen. Het spreekt natuurlijk niet voor iedereen in deze leeftijdsgroep, maar in algemene zin kunt u verwachten dat een willekeurig gekozen klant bij een reisbureau waarschijnlijk tussen 25 en 44 jaar oud zal zijn. Het is belangrijke informatie voor reisbureaus om hun diensten effectief te kunnen richten en marketen.

De meest populaire vakantiebestemmingen bij Nederlandse reisbureaus zijn Spanje, Frankrijk, en Italië.

In de wereld van toerisme, waar keuzes van vakantiebestemmingen enorm uiteenlopen, hebben Nederlandse reisbureaus bepaalde patronen ontdekt. Uit hun statistieken blijkt dat de meest populaire vakantiebestemmingen bij Nederlanders Spanje, Frankrijk en Italië zijn. Dit betekent eenvoudigweg dat wanneer u een gemiddelde Nederlander vraagt naar zijn favoriete vakantieland, de kans groot is dat hij één van deze drie landen noemt. Deze trend kan te maken hebben met verschillende factoren zoals geografische nabijheid, historische en culturele banden, de kwaliteit van toeristische voorzieningen of persoonlijke voorkeuren. Deze informatie kan nuttig zijn voor zowel reisbureaus bij het personaliseren van hun aanbiedingen als voor u als reiziger ter inspiratie voor uw volgende reis.

Slechts 2% van de Nederlandse reizigers boekte hun reis via een buitenlands reisbureau.

Uit de verstrekte statistiek blijkt dat slechts een klein percentage van de Nederlandse reizigers, namelijk 2%, ervoor kiest om hun reis te boeken via een buitenlands reisbureau. Dit kan verschillende redenen hebben. Het zou kunnen dat Nederlandse reizigers meer vertrouwen hebben in binnenlandse reisbureaus of dat ze het makkelijker vinden om diensten te gebruiken waarbij ze in hun moedertaal kunnen communiceren. Ongeacht de redenen, het belangrijkste dat u uit deze statistiek kunt opmaken, is dat het overgrote deel van de Nederlandse reizigers, 98%, kiest voor andere middelen om hun reis te boeken, zoals Nederlandse reisbureaus of direct via hotels of vliegmaatschappijen.

Circa 60% van de Nederlanders boekt hun zomervakantie online.

Deze statistiek toont aan dat ongeveer 60% van de Nederlanders ervoor kiest om hun zomervakantie online te boeken. Dit betekent dat meer dan de helft van de Nederlandse bevolking, bij het plannen van hun zomervakantie, gebruik maakt van online platforms om hun accommodatie, vliegtickets en dergelijke te reserveren. De cijfers laten een duidelijke trend naar online boeking zien, een indicatie voor het toenemend gebruik van het internet in het dagelijks leven en het gemak dat online diensten bieden. Dus wanneer u de volgende keer uw zomervakantie gaat boeken, weet u dat u deel uitmaakt van de meerderheid die kiest voor het gemak en de flexibiliteit van online boeken.

Bij 23.1% van de reisboekingen wordt de vakantie volledig door de klant zelf samengesteld.

Dit statistiek houdt in dat bijna een kwart van alle mensen die een reis boeken, kiezen voor een volledig eigen invulling van hun vakantie. Concreet betekent dit dat 23,1% van de reizigers zelf alle aspecten van hun reis regelt – van vluchten en accommodatie tot activiteiten en maaltijden. Ze maken geen gebruik van voorgeprogrammeerde of pakketreizen aangeboden door reisorganisaties. Dit kan zijn omdat zij specifieke voorkeuren hebben of omdat zij geloven dat ze op deze manier een meer authentieke en persoonlijke vakantiebeleving kunnen creëren. U kunt zich dus voorstellen dat deze groep mensen geniet van de vrijheid en flexibiliteit die het zelf samenstellen van hun vakantie biedt.

In 2018 boekten Nederlanders 36,7 miljoen vakanties, waarvan 17,8 miljoen naar het buitenland en 18,9 miljoen binnenlandse vakanties.

In 2018 hebben Nederlanders in totaal 36,7 miljoen vakanties geboekt. U kunt dit aantal zien als de som van buitenlandse vakanties en binnenlandse vakanties. Van deze totale vakanties werden er 17,8 miljoen naar het buitenland geboekt. Dit impliceert dat Nederlanders vrij regelmatig naar het buitenland reizen voor vakantie. Echter, het aantal binnenlandse vakanties was iets hoger, met een totaal van 18,9 miljoen vakanties geboekt binnen Nederland. Dit betekent dat hoewel Nederlanders graag naar het buitenland reizen voor hun vakantie, er nog steeds een voorkeur is om binnen de eigen landsgrenzen te blijven.

Gemiddeld geven Nederlandse reizigers €828 uit aan hun hoofdvakantie, waarvan de meerderheid wordt besteed aan vervoer en verblijf.

Uit de aangegeven statistiek blijkt dat Nederlandse reizigers gemiddeld €828 aan hun hoofdvakantie besteden. Dit bedrag is een gemiddelde, wat betekent dat sommige reizigers meer of minder kunnen uitgeven dan dit bedrag. Het onderzoek geeft ook aan dat de meerderheid van dit bedrag wordt besteed aan transport en accommodatie kosten. Dit betekent dat de grootste delen van hun vakantiebudget gaan naar het betalen van hun reiskosten, zoals vliegtickets of benzine, en hun verblijf, zoals hotelkamers. Uit de statistiek wordt niet duidelijk hoeveel precies voor elke categorie wordt uitgegeven, maar laat zien dat ze samen de grootste kostenpost vormen.

Referenties

0. – https://www.cbs.nl

1. – https://www.reiswerk.nl

2. – https://www.multiscope.nl

3. – https://www.nritmedia.nl

4. – https://www.thuiswinkel.org

Originally posted 2023-11-14 12:15:25.

Inhoudsopgave