a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Schermtijd Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u de meest recente en relevante statistieken omtrent schermtijd verwachten, waarbij nieuwe gegevens helder worden geanalyseerd en uitgelegd om u een actueel overzicht te bieden.

 • U spendeert gemiddeld 3 uur en 15 minuten op uw smartphone elke dag.
 • 81% van de mensen heeft hun mobiele telefoon constant binnen handbereik.
 • De totale schermtijd van een gemiddelde volwassene is bijna 11 uur per dag.
 • U besteedt circa 30% van uw online tijd aan sociale media.
 • U kijkt gemiddeld 2 uur en 22 minuten naar uw televisie elke dag.
 • Jongeren tussen de 15 en 24 jaar besteden dagelijks gemiddeld 3 uur en 39 minuten op hun mobiele telefoon.
 • Nederlandse kinderen besteden gemiddeld 2 uur en 47 minuten per dag voor een scherm.
 • 66% van ouders maakt zich zorgen over de schermtijd van hun kinderen.
 • Bijna 33% van de volwassenen besteedt meer dan 6 uur per dag aan digitale media.
 • 1 op de 8 jongvolwassenen geeft aan verslaafd te zijn aan social media.
 • Jongeren besteden nu meer dan twee keer zoveel tijd aan sociale media dan aan lichaamsbeweging.
 • Ongeveer 83% van de jongeren maakt gebruik van een scherm binnen het uur voor het slapen gaan.

Actuele Schermtijd Statistieken

U spendeert gemiddeld 3 uur en 15 minuten op uw smartphone elke dag.

De statistiek meldt dat ‘U gemiddeld 3 uur en 15 minuten op uw smartphone doorbrengt elke dag’. Dit betekent dat als u de totale tijd die u op uw smartphone doorbrengt optelt en deze deelt door het aantal dagen in je meetperiode, u gemiddeld op elk van die dagen 3 uur en 15 minuten met uw telefoon bezig bent. Dit is een gemiddelde, wat betekent dat sommige dagen u misschien minder tijd zou doorbrengen en andere dagen meer. Het omvat alle activiteiten op de telefoon, zoals bellen, berichten versturen,web browsen, video’s kijken en games spelen. Onthoud echter dat dit maar een gemiddelde is, er zijn ongetwijfeld dagen waarop u minder of meer tijd op uw telefoon doorbrengt.

81% van de mensen heeft hun mobiele telefoon constant binnen handbereik.

Dit betekent dat u, net als de meerderheid van de mensen, waarschijnlijk ook behoort tot de 81% die hun mobiele telefoon altijd binnen handbereik hebben. Deze statistiek houdt in dat 4 van de 5 mensen hun mobiele apparaten zo dichtbij houden dat ze deze op elk moment kunnen gebruiken. Het geeft een beeld van hoe ingebed mobiele technologie is in ons dagelijks leven. Of we nu werken, ontspannen of zelfs slapen, onze telefoons zijn nooit ver weg. Deze trend kan wijzen op de toenemende afhankelijkheid van mobiele technologie voor communicatie, informatie en entertainment. Het illustreert ook hoe digitale apparaten onze gewoonten en routines hebben veranderd.

De totale schermtijd van een gemiddelde volwassene is bijna 11 uur per dag.

De statistiek die aangeeft dat de totale schermtijd van een gemiddelde volwassene bijna 11 uur per dag is, kan in eerste instantie verbazingwekkend lijken. Toch omvat deze schermtijd niet alleen het gebruik van tv’s, computers of smartphones voor amusement. Het betekent dat de doorsnee volwassene bijna de helft van een 24-uurs dag doorbrengt met kijkend naar een scherm voor zowel werkgerelateerde activiteiten als vrije tijd. Dus als u naar uw werk mailt, naar een webinar kijkt, een film op tv ziet of uw sociale media controleert, wordt al deze tijd samengeteld. Het mag duidelijk zijn dat veel van onze huidige dagelijkse activiteiten op de een of andere manier verbonden zijn met schermen. Daarom kan deze gemiddelde schermtijd van bijna 11 uur per dag optellen. Het is belangrijk voor u om hier bewust van te zijn om eventueel uw schermgebruik in balans te houden met andere activiteiten.

U besteedt circa 30% van uw online tijd aan sociale media.

Deze statistiek verwijst naar hoe u uw tijd online doorbrengt. Als er wordt gezegd dat u ‘circa 30% van uw online tijd aan sociale media besteedt’, betekent dit dat van alle tijd die u online doorbrengt, ongeveer een derde wordt gebruikt om sociale media platformen te bezoeken. Dit kan onder andere het bekijken van updates, het plaatsen van commentaar, het delen van inhoud, etc. op sites zoals Facebook, Instagram, LinkedIn, Twitter en dergelijke omvatten. Het is belangrijk op te merken dat dit gemiddelde percentages zijn, dus het daadwerkelijke percentage kan variëren afhankelijk van individuele internetgewoonten.

U kijkt gemiddeld 2 uur en 22 minuten naar uw televisie elke dag.

De statistiek “U kijkt gemiddeld 2 uur en 22 minuten naar uw televisie elke dag” geeft aan hoeveel tijd u gemiddeld per dag aan het kijken van televisie besteedt. Wat deze statistiek doet, is de totale TV-tijd per dag voor de periode die wordt overwogen, opgeteld en vervolgens gedeeld door het aantal dagen om een gemiddelde te krijgen. Het betekent dat als u de hoeveelheid tijd die u elke dag aan televisie kijken besteedt, bij elkaar optelt en het totaal deelt door het aantal dagen, het resultaat gemiddeld 2 uur en 22 minuten zou zijn. Het is belangrijk op te merken dat dit een gemiddelde is, wat betekent dat sommige dagen u mogelijk meer tijd aan TV kijken besteedt, terwijl u op andere dagen minder tijd besteedt.

Jongeren tussen de 15 en 24 jaar besteden dagelijks gemiddeld 3 uur en 39 minuten op hun mobiele telefoon.

Deze statistiek stelt dat jongeren tussen de leeftijd van 15 en 24 jaar dagelijks een aanzienlijke hoeveelheid tijd doorbrengen op hun mobiele telefoon, gemiddeld 3 uur en 39 minuten om precies te zijn. Dit impliceert niet alleen dat mobiele telefoons integraal deel uitmaken van het dagelijks leven van deze leeftijdsgroep, maar ook dat veel van hun tijd wordt besteed aan interactie met media, communicatie met anderen of het gebruik van apps voor verschillende doeleinden. Dit kan zowel onderwijsgerelateerd als voor persoonlijk vermaak zijn. U, als lezer, kunt deze informatie gebruiken om beter te begrijpen hoe mobiele technologie is verweven in het leven van jonge mensen vandaag de dag. Het kan ook inzicht bieden in de mate waarin deze technologie de tijd en aandacht van jongeren in beslag neemt.

Nederlandse kinderen besteden gemiddeld 2 uur en 47 minuten per dag voor een scherm.

De statistiek laat zien dat Nederlandse kinderen gemiddeld 2 uur en 47 minuten per dag voor een scherm doorbrengen. Deze tijdsduur slaat op de gemiddelde cumulatieve tijd die kinderen in Nederland per dag aan verschillende schermen besteden. Dus wanneer u ‘scherm’ hoort, denk dan aan een breed scala aan digitale media, inclusief televisie, computers, smartphones, tablets en andere interactieve technologieën. Houd er rekening mee dat dit een gemiddelde is, wat betekent dat sommige kinderen meer tijd doorbrengen, terwijl anderen minder tijd doorbrengen voor een scherm. De verschillen in schermtijd kunnen te wijten zijn aan factoren zoals leeftijd, geslacht, sociaaleconomische status en ouderlijk toezicht.

66% van ouders maakt zich zorgen over de schermtijd van hun kinderen.

Uit de statistiek blijkt dat 66% van de ouders zich zorgen maakt over de hoeveelheid tijd die hun kinderen aan schermen besteden. Dit houdt in dat bijna twee derde van alle ouders bezorgd is over de mogelijke negatieve invloeden van te veel schermtijd, zoals slecht zicht, slaapstoornissen of minder fysieke activiteit. Als u een ouder bent, betekent dit dat u zeker niet de enige bent die bezorgd is over dit onderwerp. Het laat ook zien dat de kwestie van schermtijd een belangrijk aandachtspunt is in het hedendaagse ouderschap.

Bijna 33% van de volwassenen besteedt meer dan 6 uur per dag aan digitale media.

Volgens het onderzoek besteedt bijna 33% van de volwassenen meer dan 6 uur per dag aan digitale media. Dit betekent dat eenderde van de volwassen populatie een aanzienlijk deel van hun tijd online doorbrengt, hetzij via smartphones, laptops, tablets of anderszins. Dit kan variëren van werken op een computer, het scrollen door sociale media, streamen van video’s, of het spelen van online games. Als u dit statistische gegevenspunt overweegt, kan het belangrijk zijn om te overwegen hoe digitale media uw eigen dagelijkse leven beïnvloeden. Zo kunnen we ons bewust worden van onze persoonlijke digitale consumptie en bewuste keuzes maken voor een gezond evenwicht.

1 op de 8 jongvolwassenen geeft aan verslaafd te zijn aan social media.

Uit de gegeven statistiek blijkt dat 1 op de 8 jongvolwassenen aangeeft verslaafd te zijn aan social media. Dit wil zeggen dat, van elke groep van 8 jongvolwassen mensen, er gemiddeld één persoon is die aangeeft dat ze een compulsieve behoefte hebben om social media te gebruiken, wat vaak ten koste gaat van andere delen van hun leven. Dit is een significant aantal dat de invloed en het bereik van social media in de hedendaagse samenleving aangeeft, vooral onder jongere bevolkingsgroepen. Het benadrukt ook de mogelijke negatieve effecten die social media kan hebben op de geestelijke gezondheid en het welzijn van jongvolwassenen.

Jongeren besteden nu meer dan twee keer zoveel tijd aan sociale media dan aan lichaamsbeweging.

Uit de statistiek blijkt dat jongeren in de huidige tijd meer dan twee keer zoveel tijd besteden aan sociale media dan aan fysieke activiteit. Wat deze gegevens ons vertellen, is dat de tijdsbesteding van jongeren verschoven is van actieve, lichamelijke bezigheden naar een meer digitale omgeving. De implicatie hiervan is dat sociale media een aanzienlijk deel van de tijd van jongeren in beslag neemt, veel meer dan activiteiten die beweging en lichaamsbeweging inhouden. Dit kan vragen oproepen over de balans in de levensstijl van jongeren tussen fysieke activiteit en schermtijd. Het is belangrijk dat u, als lezer, begrijpt dat deze trend een impact kan hebben op zowel de fysieke als mentale gezondheid van de jongere generatie.

Ongeveer 83% van de jongeren maakt gebruik van een scherm binnen het uur voor het slapen gaan.

Uit de aangehaalde statistiek blijkt dat een overweldigend percentage van de jongeren, specifiek 83%, gewend is aan het gebruik van een scherm binnen het uur voor het slapen gaan. Dit betekent dat ze apparaten zoals smartphones, tablets, computers of televisies gebruiken in de tijd die onmiddellijk voorafgaat aan hun slaap. Dit gedrag kan een scala aan activiteiten omvatten, zoals het surfen op het web, het bekijken van video’s, het spelen van games of het communiceren via sociale media. Deze cijfers geven inzicht in de mate waarin technologie is geïntegreerd in de dagelijkse routines van jongeren, specifiek in hun bedtijd routines. Het is mogelijk dat dit gedrag gevolgen heeft voor hun slaapkwaliteit en -patronen, wat een verdere studie zou vereisen. U, als lezer, zou zich bewust moeten zijn van deze prevalentie van schermgebruik voor het slapen gaan onder jongeren.

Referenties

0. – https://www.erasmusmc.nl

1. – https://wij-leren.nl

2. – https://www.cbs.nl

3. – https://www.broadbandtvnews.com

4. – https://www.vox.com

5. – https://www.nielsen.com

6. – https://www.statista.com

7. – https://mediawijsheid.nl

8. – https://www.leidschdagblad.nl

9. – https://www.globalwebindex.com

10. – https://www.emerce.nl

11. – https://www.digitalinformationworld.com

Originally posted 2023-11-14 12:15:35.

Inhoudsopgave