a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Sharing Economy Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

U kunt een diepgaande analyse verwachten van de meest recente statistieken en trends in de deeleconomie, verrijkt met nieuwe gegevens om u een actueel overzicht te bieden van deze dynamische sector.

  • Wereldwijd heeft 44% van de volwassenen in stedelijke gebieden van de sharing economy gebruikgemaakt.
  • In 2018 gebruikte ongeveer 25% van de Nederlandse volwassenen een vorm van de sharing economy.
  • Airbnb, een hoofdrolspeler in de sharing economy, had wereldwijd meer dan 7 miljoen accommodaties in 2020.
  • Ongeveer 70% van de consumenten gelooft dat bedrijven in de sharing economy betere beschikbaarheid bieden.
  • 51% van de mensen die diensten van de sharing economy gebruiken, zijn tussen de 18 en 34 jaar oud.
  • Circa 36% van de mensen die de sharing economy gebruiken, zijn stadsbewoners.
  • Volgens een studie zegt 75% van de mensen in de sharing economy dat het deel uitmaakt van een duurzamere levensstijl.
  • Ongeveer 75% van het publiek is bereid om ongebruikte persoonlijke activa te delen of te huur aan te bieden.
  • Nederlandse consumenten gaven in 2017 in totaal bijna 700 miljoen euro uit via platforms van de deeleconomie.
  • In Nederland zijn er minimaal 370 platforms actief in de sharing economy.
  • De belangrijkste motieven voor Nederlandse consumenten om deel te nemen aan de sharing economy zijn besparingen (43%) en duurzaamheid (30%).
  • Ongeveer 64% van het publiek heeft een positieve houding ten opzichte van de sharing economy.
  • Uber, een andere grote speler in de sharing economy, had in 2020 wereldwijd meer dan 93 miljoen actieve gebruikers per maand.
  • In 2018 werd het delen van voedsel door 14% van de Nederlandse consumenten gebruikt.

Actuele Sharing Economy Statistieken

Wereldwijd heeft 44% van de volwassenen in stedelijke gebieden van de sharing economy gebruikgemaakt.

De statistiek stelt dat wereldwijd 44% van de volwassenen in stedelijke gebieden gebruik heeft gemaakt van de sharing economy. Maar wat betekent dit nu precies? De sharing economy of de deeleconomie, zoals we dat in het Nederlands noemen, is een economisch systeem waarin diensten en goederen worden gedeeld of uitgeleend via directe interactie tussen twee partijen, vaak gefaciliteerd door een online platform. Denk bijvoorbeeld aan het delen van een auto via BlaBlaCar, een maaltijd via Thuisafgehaald, of een woning via Airbnb. Wanneer we zeggen dat 44% van de volwassenen in stedelijke gebieden wereldwijd hiervan gebruik heeft gemaakt, betekent dit dat bijna de helft van alle volwassenen in steden op enig moment een dienst of product heeft gedeeld of geleend via zo’n platform. Dit toont aan dat de deeleconomie een significant onderdeel vormt van onze hedendaagse economie, met name in stedelijke gebieden, waar de dichtheid van mensen en diensten dergelijke uitwisselingen wellicht gemakkelijker maakt dan in landelijke gebieden.

In 2018 gebruikte ongeveer 25% van de Nederlandse volwassenen een vorm van de sharing economy.

De statistiek stelt dat in het jaar 2018 ongeveer een kwart (25%) van de volwassen bevolking in Nederland deelnam aan de zogenaamde ‘sharing economy’ of ‘deeleconomie’. Dit betekent dat zij diensten of producten deelden of huurden, in plaats van deze te bezitten. Denk hierbij aan het delen van auto’s via platforms zoals SnappCar, het huren van huizen via Airbnb, of het gebruik van klusdiensten via TaskRabbit. Het is een manier van consumeren die gebaseerd is op het delen van goederen en diensten. Omdat dit fenomeen veelal via online platforms plaatsvindt, refereert het ook naar het groeiende gebruik van internet en technologie in ons dagelijks leven. U als lezer maakt mogelijk deel uit van die 25% van de bevolking die deze deeleconomie diensten in 2018 zou hebben gebruikt.

Airbnb, een hoofdrolspeler in de sharing economy, had wereldwijd meer dan 7 miljoen accommodaties in 2020.

Deze statistiek geeft u een inzicht in de omvang en reikwijdte van Airbnb, een prominente figuur in de sharing economy. In 2020 waren er wereldwijd meer dan 7 miljoen accommodaties beschikbaar op dit platform. Dit betekent dat er wereldwijd meer dan 7 miljoen huizen, appartementen, of andere verblijfsplaatsen zijn die individuen of bedrijven via Airbnb verhuren aan reizigers en andere gebruikers van de app. Deze indrukwekkende statistiek onderstreept de toenemende populariteit en het bredere gebruik van de sharing economy, waarin individuen hun bezittingen delen of verhuren aan anderen, in dit geval via het Airbnb-platform.

Ongeveer 70% van de consumenten gelooft dat bedrijven in de sharing economy betere beschikbaarheid bieden.

De genoemde statistiek suggereert dat de overgrote meerderheid van de consumenten, namelijk ongeveer 70%, overtuigd is van de superioriteit van de sharing economy in termen van beschikbaarheid. De sharing economy, of de deeleconomie zoals wij het in het Nederlands noemen, betreft bedrijven zoals Uber en Airbnb waar consumenten onderling goederen of diensten uitwisselen. U kunt dit interpreteren als een sterke indicatie dat deze consumenten vinden dat deze bedrijven beter voldoen aan hun behoeften en wensen op elk gewenst moment. Het duidt op een hoge mate van vertrouwen in deze bedrijven en kan een teken zijn van tevredenheid over hun diensten in vergelijking met traditionele bedrijven.

51% van de mensen die diensten van de sharing economy gebruiken, zijn tussen de 18 en 34 jaar oud.

Deze statistiek geeft aan dat de meerderheid, namelijk 51%, van de mensen die gebruik maken van diensten van de ‘sharing economy’ (ook bekend als de deeleconomie) tussen de 18 en 34 jaar oud zijn. Dit suggereert dat dergelijke diensten populairder zijn bij de jongere generatie, die doorgaans meer technisch onderlegd en open is voor nieuwe, innovatieve bedrijfsmodellen. De deeleconomie omvat diensten zoals Airbnb, Uber en soortgelijke platforms die richten op het delen van goederen en diensten. Dus als u tussen de 18 en 34 jaar oud bent, bent u in feite deel van de grootste groep die deelt in deze economie volgens de gegeven statistiek.

Circa 36% van de mensen die de sharing economy gebruiken, zijn stadsbewoners.

Deze statistiek geeft aan dat ongeveer 36% van de mensen die gebruikmaken van de sharing economy, oftewel de deeleconomie, inwoners zijn van een stad. Het houdt in dat ruim een derde van de mensen die diensten of producten delen of huren in plaats van ze te bezitten, woonachtig zijn in stedelijke gebieden. Mogelijk maken deze stadsbewoners meer gebruik van de deeleconomie vanwege factoren zoals gemakkelijke toegang, tijdsbesparing of financiële voordelen. Uit de statistiek kunnen we niet afleiden of de stadsbewoners meer genegen zijn tot de deeleconomie vanwege hun locatie, of dat de deeleconomie eenvoudigweg beter is aangepast aan de stedelijke omgeving. U als lezer moet ook in gedachten houden dat 64% van de gebruikers van de deeleconomie buiten de steden woont.

Volgens een studie zegt 75% van de mensen in de sharing economy dat het deel uitmaakt van een duurzamere levensstijl.

Volgens dit statistische onderzoek beweert drie vierde, ofwel 75%, van de mensen die deelnemen aan de zogenaamde sharing economy, dat het een onderdeel vormt van een duurzamere levensstijl. De sharing economy, of deeleconomie, verwijst naar een economisch systeem waarin individuen goederen of diensten delen, vaak via een online platform. Deze mensen benadrukken dat hun deelname aan de deeleconomie past binnen een bredere duurzame levenswijze. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat ze minder consumeren door te delen, of zelf minder afval produceren. Uit deze statistiek zou U kunnen begrijpen dat een aanzienlijk deel van de deelnemers in de deeleconomie deze niet alleen als economisch voordelig ziet, maar ook als een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst.

Ongeveer 75% van het publiek is bereid om ongebruikte persoonlijke activa te delen of te huur aan te bieden.

De statistiek die u ziet, geeft aan dat ongeveer 75% van het publiek bereid is om hun ongebruikte persoonlijke bezittingen te delen of te verhuren. Dit betekent dat drie op de vier mensen openstaan ​​voor het idee om bijvoorbeeld hun auto, gereedschap, kleding of zelfs hun huis te verhuren of te delen als ze deze niet gebruiken. Dit kan wijzen op een toenemende acceptatie van de deeleconomie – een economisch model waarbij individuen activa delen of verhuren via peer-to-peer-diensten. U kunt hieruit opmaken dat een grote meerderheid van de mensen de voordelen ziet van dit model in termen van het maximaliseren van het gebruik van middelen, het verminderen van verspilling en het genereren van extra inkomsten.

Nederlandse consumenten gaven in 2017 in totaal bijna 700 miljoen euro uit via platforms van de deeleconomie.

In 2017 besteedden Nederlandse consumenten volgens de statistieken bijna 700 miljoen euro op de deeleconomie platforms. De deeleconomie omvat diensten zoals Airbnb, Uber en Thuisbezorgd waarbij particulieren hun eigendommen of diensten delen of verkopen aan anderen. Dit betekent dat u, als onderdeel van de Nederlandse consumentengroep, mogelijk een deel van uw uitgaven dat jaar hebt besteed aan het maken van transacties op deze platforms. Of u nu een kamer hebt geboekt, een ritje hebt genomen of een maaltijd hebt laten bezorgen, deze statistiek betekent simpelweg dat een aanzienlijk deel van het consumentengeld die periode naar de deeleconomie ging.

In Nederland zijn er minimaal 370 platforms actief in de sharing economy.

In de context van deze statistiek wordt bedoeld dat er in Nederland minstens 370 verschillende platforms zijn die functioneren binnen de deeleconomie. De deeleconomie, of sharing economy, is een economisch systeem waarin individuen goederen, diensten, tijd en vaardigheden onderling delen, vaak via een digitaal platform. Denk hierbij aan bekende voorbeelden als Airbnb en Uber, waar respectievelijk accommodaties en ritten gedeeld worden. Het getal 370 geeft dus het minimum aantal van dit soort platforms aan dat actief is in Nederland. Dit kan een indicatie zijn van hoe geïntegreerd de deeleconomie is in de Nederlandse maatschappij. U kunt het zien als een maatstaf voor hoe gemakkelijk het is voor Nederlanders om toegang te krijgen tot deze gedeelde goederen en diensten.

De belangrijkste motieven voor Nederlandse consumenten om deel te nemen aan de sharing economy zijn besparingen (43%) en duurzaamheid (30%).

Uit de statistieken blijkt dat voor Nederlandse consumenten besparingen en duurzaamheid de voornaamste drijfveren zijn om deel te nemen aan de deeleconomie. Wanneer we iets dieper in deze cijfers duiken, zien we dat bijna de helft (43%) van de consumenten voornamelijk wordt gemotiveerd door de besparingen die het delen van goederen en diensten met zich meebrengt. Het gaat hierbij om het delen van bijvoorbeeld auto’s, woningen of spullen, waarbij men de kosten splitst en zo geld bespaart. Daarnaast is er ook een aanzienlijke groep (30%) die de deeleconomie vooral ziet als een duurzaam alternatief. Deze consumenten kiezen voor delen als manier om minder te consumeren en daarmee bij te dragen aan een beter milieu. Elke keuze draagt bij aan de groei en het succes van de deeleconomie. Als consument maakt u dus deel uit van deze innovatieve en belangrijke beweging.

Ongeveer 64% van het publiek heeft een positieve houding ten opzichte van de sharing economy.

Uit de vermelde statistiek kan worden opgemaakt dat ongeveer 64% van het publiek positief staat tegenover de deeleconomie. Dit betekent dat bijna twee derde van de mensen de principes van de deeleconomie ondersteunt, het idee van gezamenlijk gebruik, huren of uitwisselen van goederen, diensten en eigendommen in plaats van ze persoonlijk te bezitten. Deze cijfers suggereren een algemene acceptatie en mogelijk enthousiasme voor deze economische sector. Echter, houdt u er rekening mee dat dit nog steeds betekent dat ongeveer 36% van het publiek geen positieve houding heeft ten opzichte van de deeleconomie, wat kan inhouden dat ze neutraal, onverschillig, onbekend of negatief zijn ten aanzien van het idee hiervan.

Uber, een andere grote speler in de sharing economy, had in 2020 wereldwijd meer dan 93 miljoen actieve gebruikers per maand.

Uber, een prominent bedrijf in de deeleconomie, had in 2020 wereldwijd meer dan 93 miljoen actieve gebruikers per maand. Dit betekent dat elke maand 93 miljoen individuen het Uber-platform actief gebruikten om een rit te boeken, en dit omvat geen passieve accounteigenaren die de app niet actief tijdens de betreffende tijdsperiode hebben gebruikt. In deze context betekent ‘wereldwijd’ dat deze praktijk van actief gebruik verspreid is over alle landen waar Uber actief is. Deze statistiek illustreert de omvang en schaal van Uber’s bereik en de invloed die het heeft op de moderne transportsector, terwijl de term ‘deeleconomie’ verwijst naar een economisch systeem waar individuele goederen of diensten worden gedeeld tussen particulieren, meestal via een digitaal platform zoals Uber.

In 2018 werd het delen van voedsel door 14% van de Nederlandse consumenten gebruikt.

Deze statistiek houdt in dat in 2018 ongeveer 14% van de Nederlandse consumenten deelnam aan het delen van voedsel. Het delen van voedsel kan bijvoorbeeld het delen van maaltijden met buren, vrienden of via een app voor voedsel delen, zoals ‘Too Good To Go’, omvatten. Dit omvat ook personen die overtollig voedsel weggeven in plaats van het weg te gooien. U kunt dit zien als een indicatie van hoe bewust Nederlanders zijn van de noodzaak om verspilling van voedsel te verminderen en hoe zij proberen bij te dragen aan een duurzamere samenleving.

Referenties

0. – https://www.statista.com

1. – https://www.tno.nl

2. – https://www.kvk.nl

3. – https://www.ey.com

4. – https://www.rabobank.nl

5. – https://www.nielsen.com

6. – https://www.sprout.nl

7. – https://www.pwc.nl

8. – https://www.ing.nl

9. – https://www.emerce.nl

10. – https://www.nibud.nl

Inhoudsopgave