a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Syfilis-Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

U kunt in deze blogpost een gedetailleerd en actueel overzicht verwachten van de laatste statistieken en trends over syfilis, ondersteund door de meest recente gegevens.

  • In 2018 waren er wereldwijd ongeveer 6 miljoen nieuwe syfilisgevallen bij volwassenen.
  • In 2016 waren er ongeveer 988.000 zwangere vrouwen met syfilis, wat resulteerde in meer dan 200.000 doodgeborenen en overleden pasgeborenen.
  • Ongeveer 66% van de syfilisgevallen in de VS werden in 2018 gemeld door mannen die seks hebben met mannen.
  • In 2017 bedroeg het percentage syfilis onder mannen in de leeftijdsgroep 15-49 jaar in Nederland 9 per 100.000 inwoners.
  • Syfilis is de op twee na meest voorkomende soa bij mannen die seks hebben met mannen in Nederland.
  • In 2015 werd een verhoging van 19% in het aantal syfilisdiagnoses gerapporteerd in vergelijking met 2014 in Nederland.
  • In Nederland waren er in 2017 751 nieuwe diagnoses van syfilis.
  • In 2019 waren er in Nederland 1.267 meldingen van syfilis, een stijging van 14% vergeleken met 2018.
  • Bijna de helft van de syfilisdiagnoses in Nederland in 2019 was bij mannen die seks hebben met mannen in de leeftijdsgroep 25-34 jaar.
  • In 2016 was de sterfte door syfilis in Nederland minder dan 1 per 100.000 inwoners.
  • In 2019 was 91% van de mensen die een diagnose syfilis kregen in Nederland, mannen.
  • In 2018 waren er in de provincie Groningen in Nederland 12 nieuwe gevallen van syfilis, de hoogste prevalentie in het land.
  • In 2018 was het aantal nieuwe gevallen van syfilis in Amsterdam sterk gedaald vergeleken met voorgaande jaren.
  • In 2017 waren er slechts 8 gevallen van congenitale syfilis (overdracht van syfilis van moeder op kind) in Nederland.
  • Mannen in de leeftijdsgroep 20-24 hebben het hoogste risico op het oplopen van syfilis in Nederland.

Actuele Syfilis-Statistieken

In 2018 waren er wereldwijd ongeveer 6 miljoen nieuwe syfilisgevallen bij volwassenen.

Deze statistiek uit 2018 geeft aan dat er wereldwijd ongeveer 6 miljoen nieuwe gevallen van syfilis zijn vastgesteld bij volwassenen. Dit betekent dat tijdens dat ene jaar ongeveer 6 miljoen volwassen mensen de diagnose syfilis hebben gekregen, een soa veroorzaakt door de bacterie Treponema pallidum. Deze gegevens helpen ons bij het begrijpen van de prevalentie van deze seksueel overdraagbare aandoening op wereldschaal en benadrukken het belang van preventie, vroege detectie en behandeling. U, als lezer, zou dit kunnen zien als een indicatie van het belang van seksuele gezondheidsvoorlichting en preventieve maatregelen tegen SOA’s.

In 2016 waren er ongeveer 988.000 zwangere vrouwen met syfilis, wat resulteerde in meer dan 200.000 doodgeborenen en overleden pasgeborenen.

De statistiek waar u naar verwijst, geeft een zorgwekkende gezondheidssituatie weer. In het jaar 2016 waren er bijna een miljoen, om precies te zijn 988.000, vrouwen wereldwijd in verwachting terwijl ze ook een syfilis-infectie hadden. Deze ziekte, die overdraagbaar is van moeder op kind, had tragische gevolgen. Namelijk, het resulteerde in meer dan 200.000 gevallen waarin een kind dood werd geboren of slechts zeer kort na de geboorte overleed. Deze cijfers onderstrepen het belang van vroege screening en behandeling van syfilis bij zwangere vrouwen om ernstige nadelige zwangerschapsuitkomsten te voorkomen.

Ongeveer 66% van de syfilisgevallen in de VS werden in 2018 gemeld door mannen die seks hebben met mannen.

Uit de gegeven statistiek blijkt dat in 2018 in de Verenigde Staten ongeveer 66% van de gemelde syfilisgevallen afkomstig waren van mannen die seks hebben met mannen. Dit betekent dat twee derde van alle meldingen van deze specifieke seksueel overdraagbare aandoening (soa) in dat jaar te maken had met de seksuele activiteit tussen mannen. Het is belangrijk te benadrukken dat deze gegevens alleen betrekking hebben op de gerapporteerde gevallen. Er kunnen ook ongerapporteerde gevallen zijn die hierdoor niet in de statistieken zijn opgenomen. Het geeft u inzicht in de verspreiding van syfilis in bepaalde bevolkingsgroepen en kan helpen bij het richten van volksgezondheidsinspanningen en preventieve maatregelen.

In 2017 bedroeg het percentage syfilis onder mannen in de leeftijdsgroep 15-49 jaar in Nederland 9 per 100.000 inwoners.

Dit betekent dat in het jaar 2017 in Nederland, onder elke 100.000 inwoners in de leeftijdsgroep van 15 tot 49 jaar, er 9 mannen waren die gediagnosticeerd waren met syfilis. Dit is een verhoudingsgetal dat het aantal gevallen van syfilis onder mannen in deze leeftijdscategorie weergeeft ten opzichte van de totale mannelijke bevolking in deze groep, uitgedrukt op een schaal van 100.000. Het betekent dus niet dat 9% van de bevolking syfilis had, maar eerder 0,009%. Het gebruik van het getal per 100.000 is een standaardmanier in de statistiek om het gemakkelijker te maken om gegevens te vergelijken.

Syfilis is de op twee na meest voorkomende soa bij mannen die seks hebben met mannen in Nederland.

Uit de vermelde statistiek blijkt dat syfilis de derde meest voorkomende seksueel overdraagbare aandoening (soa) is bij mannen die seks hebben met mannen (MSM) in Nederland. Dit betekent dat van alle soa’s die in deze specifieke bevolkingsgroep worden gemeld, syfilis de derde meest voorkomende is. De twee soa’s die vaker voorkomen zijn niet gespecificeerd in de statistiek, maar het is belangrijk op te merken dat deze rangorde niet noodzakelijkerwijs wordt weerspiegeld in de algemene bevolking. Ook is het belangrijk om te weten dat soa’s zoals syfilis kunnen worden voorkomen en behandeld. Uit deze statistiek blijkt het belang van regelmatige screening en veilig seksgedrag om de verspreiding van soa’s te verminderen.

In 2015 werd een verhoging van 19% in het aantal syfilisdiagnoses gerapporteerd in vergelijking met 2014 in Nederland.

De statistiek die u hier leest, geeft aan dat er in 2015 een toename van 19% was in het aantal gediagnosticeerde syfilisgevallen in Nederland ten opzichte van het jaar 2014. Dit betekent simpelweg dat het aantal mensen bij wie syfilis werd vastgesteld in Nederland in 2015, 19% hoger was dan het aantal vastgestelde gevallen in 2014. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een toename van het aantal tests dat is uitgevoerd, of wellicht een daadwerkelijke toename van het aantal syfilisgevallen. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat een verhoging in rapportages niet altijd een directe toename in incidentie betekent. De context en bron van de gegevens zijn noodzakelijk om volledig te begrijpen wat deze stijging van 19% inhoudt.

In Nederland waren er in 2017 751 nieuwe diagnoses van syfilis.

De statistiek geeft aan dat er in Nederland in het jaar 2017 in totaal 751 nieuwe gevallen van syfilis zijn gediagnosticeerd. Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die ernstige gezondheidsproblemen kan veroorzaken indien niet behandeld. Dit aantal houdt in dat 751 mensen in dat specifieke jaar voor het eerst zijn gediagnosticeerd met deze ziekte. Het is belangrijk om te begrijpen dat het aantal nieuwe diagnoses in één jaar niet het totale aantal mensen met syfilis in het land vertegenwoordigt, omdat mensen met syfilis in eerdere jaren mogelijk nog in behandeling zijn. Deze statistiek helpt ons begrijpen hoe wijdverbreid de ziekte is en kan helpen bij de planning van volksgezondheidsstrategieën. U kunt dit aantal in gedachten houden om het belang van veilige seks en regelmatige soa-tests te begrijpen.

In 2019 waren er in Nederland 1.267 meldingen van syfilis, een stijging van 14% vergeleken met 2018.

In 2019 registreerde Nederland 1.267 gevallen van syfilis. Dit cijfer vertegenwoordigt een toename van 14% in vergelijking met het vorige jaar, 2018. Wat dit betekent, is dat er meer mensen werden gediagnosticeerd met deze specifieke seksueel overdraagbare aandoening dan in het voorgaande jaar. Deze stijging kan door verschillende factoren worden veroorzaakt, zoals een verhoogde seksuele activiteit zonder bescherming, verminderd gebruik van condooms of zelfs een betere detectie en rapportering van de aandoening. Dit betekent echter niet noodzakelijk dat syfilis in Nederland om zich heen grijpt. Het kan ook betekenen dat de bewustwording en testprocedures zijn verbeterd waardoor meer gevallen worden opgespoord. Wat het ook betekent voor de volksgezondheid, het komt erop neer dat men zich bewust moet zijn van de risico’s en preventiemethoden bij seksuele activiteit.

Bijna de helft van de syfilisdiagnoses in Nederland in 2019 was bij mannen die seks hebben met mannen in de leeftijdsgroep 25-34 jaar.

Wat deze statistiek vertelt, is dat in 2019 in Nederland bijna 50% van de gediagnosticeerde syfilis gevallen werd vastgesteld bij mannen die seks hebben met andere mannen, in de leeftijdscategorie van 25 tot 34 jaar. Dit betekent niet noodzakelijkerwijs dat deze groep meer vatbaar is voor de ziekte, maar het maakt wel duidelijk dat syfilis voorkomt binnen deze specifieke demografie. Hieruit kan worden afgeleid dat er wellicht een hoger risico is voor syfilis in deze groep, mogelijk vanwege bepaalde seksuele praktijken, gedragspatronen of gebrek aan preventieve maatregelen zoals regelmatige screening en het gebruik van condooms. U moet er echter rekening mee houden dat statistieken altijd een breder beeld in kaart moeten brengen en vele andere factoren kunnen bijdragen aan deze bevinding.

In 2016 was de sterfte door syfilis in Nederland minder dan 1 per 100.000 inwoners.

De statistiek die u hebt aangehaald betekent dat in het jaar 2016 in Nederland de sterfte door syfilis extreem laag was. Meer specifiek, voor elke groep van 100.000 inwoners was er minder dan één dode als gevolg van deze aandoening. In andere woorden, telkens wanneer je een groep van 100.000 Nederlanders in 2016 zou nemen, zou je waarschijnlijk niet één persoon vinden die stierf aan syfilis. Dit geeft aan dat syfilis leidde tot een zeer klein aantal sterfgevallen in die periode in Nederland.

In 2019 was 91% van de mensen die een diagnose syfilis kregen in Nederland, mannen.

De statistiek geeft aan dat in 2019, 91% van de mensen die in Nederland met syfilis werden gediagnosticeerd, mannen waren. Dit betekent dat van alle personen bij wie in dat jaar deze seksueel overdraagbare aandoening werd vastgesteld, het overgrote deel mannen was. Het suggereert ook gendergebonden verschillen in de prevalentie van syfilis in Nederland. Of de reden hiervoor te maken heeft met verschillen in seksueel gedrag, toegang tot gezondheidszorg of andere factoren zou verder onderzoek vereisen. U, als lezer, moet begrijpen dat dit niet impliceert dat vrouwen of niet-binaire mensen immuun zijn voor syfilis, het betekent simpelweg dat in het specifieke jaar van 2019, mannen in Nederland overwegend degenen waren die met deze ziekte werden gediagnosticeerd.

In 2018 waren er in de provincie Groningen in Nederland 12 nieuwe gevallen van syfilis, de hoogste prevalentie in het land.

In 2018 is in de provincie Groningen in Nederland een opmerkelijk statistisch gegeven waargenomen. Er waren in dat jaar 12 nieuwe gevallen van syfilis, een seksueel overdraagbare aandoening, gerapporteerd. Wat dit cijfer bijzonder maakt, is dat het de hoogste prevalentie – oftewel het hoogste aantal gemelde gevallen in verhouding tot de bevolkingsomvang – in het hele land aangeeft. De prevalentie is een belangrijke maatstaf in de statistiek en epidemiologie omdat het een indicatie geeft van hoe wijdverbreid een bepaalde gezondheidsaandoening is. In dit geval, geeft de hoge prevalentie aan dat u, als inwoner of bezoeker van Groningen, in 2018 relatief gezien een groter risico kon lopen op het oplopen van syfilis vergeleken met andere regio’s in Nederland.

In 2018 was het aantal nieuwe gevallen van syfilis in Amsterdam sterk gedaald vergeleken met voorgaande jaren.

De statistiek die u aangehaald heeft, verwijst naar een duidelijke daling van het aantal nieuwe gevallen van syfilis in Amsterdam in het jaar 2018 in vergelijking met voorgaande jaren. Syfilis is een seksueel overdraagbare aandoening (soa) die door geïnfecteerde personen naar anderen kan worden overgedragen. Een daling van het aantal gevallen zou kunnen wijzen op een aantal positieve ontwikkelingen, zoals betere seksuele gezondheidseducatie, effectievere preventiemaatregelen of verbeterde toegang tot en gebruik van gezondheidszorgdiensten. Het exacte percentage of aantal van deze daling wordt niet in uw opmerking vermeld, maar het algemene idee is dat het aantal nieuwe syfilisgevallen in 2018 in Amsterdam aanzienlijk lager was dan in de voorgaande jaren. Dit is goed nieuws vanuit een volksgezondheidsperspectief, omdat het suggereert dat de verspreiding van deze soa wordt ingeperkt.

In 2017 waren er slechts 8 gevallen van congenitale syfilis (overdracht van syfilis van moeder op kind) in Nederland.

In 2017 was er een betrekkelijk laag aantal gevallen van congenitale syfilis in Nederland: slechts acht. Congenitale syfilis verwijst naar de situatie waarin een moeder die besmet is met syfilis de infectie overdraagt op haar kind, meestal tijdens de zwangerschap. Dit aantal is opvallend klein en impliceert dat de gezondheidszorg in Nederland effectief is in het testen op en behandelen van syfilis bij zwangere vrouwen, waardoor het risico op overdracht van de ziekte van moeder op kind sterk wordt verminderd. Het laat ook zien dat preventieve maatregelen, zoals gebruik van condooms tijdens seksuele activiteit en routine screening tijdens zwangerschap, in Nederland goed worden opgevolgd.

Mannen in de leeftijdsgroep 20-24 hebben het hoogste risico op het oplopen van syfilis in Nederland.

Uit statistisch onderzoek blijkt dat mannen in de leeftijdsgroep 20-24 in Nederland het meest vatbaar zijn voor het krijgen van syfilis, een geslachtsziekte. Dit betekent dat zij in vergelijking met andere leeftijdsgroepen en vrouwen in dezelfde leeftijdscategorie een hoger risico lopen om deze ziekte op te lopen. U moet zich ervan bewust zijn dat deze statistiek een algemeen beeld geeft, gebaseerd op de verzamelde gegevens van het verleden en huidige trends, en niet noodzakelijk een individueel risico voorspelt. Factoren zoals seksueel gedrag, het gebruik van condooms en het aantal seksuele partners hebben ook een invloed op het risico om syfilis te krijgen. Deze statistiek zou dus als waarschuwing moeten dienen voor mannen in die leeftijdscategorie om bewust te zijn van hun seksuele gezondheid.

Referenties

0. – https://www.cdc.gov

1. – https://www.ggd.amsterdam.nl

2. – https://www.rivm.nl

3. – https://www.volksgezondheidenzorg.info

4. – https://www.soaaids.nl

5. – https://www.who.int

Inhoudsopgave