a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Virtuele Assistent Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u actuele informatie verwachten over de statistieken rond virtuele assistenten, inclusief nieuwe gegevens over hun prestaties, gebruikstrends en de impact die ze op moderne bedrijfsvoering en het dagelijks leven hebben.

 • 23% van de bureaumedewerkers gebruikt virtuele assistenten voor productiviteit. Bron: Spiceworks,
 • 50% van alle zoekopdrachten zal naar verwachting tegen 2020 spraakgestuurd zijn. Bron: Campaign,
 • 65% van de mensen die een Amazon Echo of Google Home bezitten, kunnen zich niet voorstellen terug te gaan naar de dagen voordat ze een slimme luidspreker hadden. Bron: NPR,
 • Amazon Echo beheerst de markt van slimme luidsprekers met een aandeel van 69,7%. Bron: Emarsys,
 • Volgens recente gegevens gebruikt 20% van de volwassenen een virtuele assistent. Bron: eMarketer,
 • Naar verwachting zal 30% van de interacties met technologie in 2020 spraak zijn. Bron: Gartner,
 • Tegen 2021 zal de wereldwijde gebruikerspenetratie van virtuele assistenten naar verwachting oplopen tot 9,3%. Bron: Statista,
 • 52% van de mensen houdt hun stemassistent in de woonkamer. Bron: Nielsen,
 • 36% van de Amerikanen gebruikt spraakgestuurde assistenten. Bron: Voicebot,
 • 57% van de gebruikers van virtuele assistenten gelooft dat hun gegevens veilig en privé zijn. Bron: Microsoft,
 • 34% van de mensen gebruikt hun virtuele assistent om boodschappenlijstjes te maken. Bron: Google,
 • 25% gebruikt een virtuele assistent om verlichting, muziek, en of de temperatuur in hun huis te regelen. Bron: Accenture,

Actuele Virtuele Assistent Statistieken

23% van de bureaumedewerkers gebruikt virtuele assistenten voor productiviteit. Bron: Spiceworks,

Volgens een recent onderzoek van Spiceworks, blijkt dat 23% van de kantoormedewerkers virtuele assistenten gebruikt om hun productiviteit te verhogen. Wat dit betekent, is dat bijna een kwart van de professionals in een kantooromgeving gebruik maakt van technologieën zoals spraak- of tekstgebaseerde assistenten om taken effectiever en efficiënter uit te voeren. Deze assistenten kunnen helpen bij taken varierend van planning en tijdbeheer tot het organiseren van gegevens. Het is een opmerkelijke statistiek die illustreert hoe technologie steeds meer wordt geïntegreerd in onze werkplekken om uw werkprestaties te verbeteren.

50% van alle zoekopdrachten zal naar verwachting tegen 2020 spraakgestuurd zijn. Bron: Campaign,

De statistiek stelt dat tegen 2020 – dus in het verleden vanaf ons huidige standpunt – verwacht werd dat 50% van alle zoekopdrachten spraakgestuurd zou zijn. Wat betekent dit precies voor u? Spraakgestuurde zoekopdrachten zijn zoekopdrachten die worden uitgevoerd door spraakcommando’s in plaats van het typen van woorden of zinnen in een zoekmachine zoals Google. Dit kan gedaan worden via verschillende apparaten, zoals smartphones, computers en slimme speakers. Het idee is dat, in plaats van handmatig te typen wat u wilt zoeken, u simpelweg uw vraag of zoekterm hardop kunt zeggen. Concreet betekent dit dat men verwachtte dat tegen 2020 de helft van alle zoekopdrachten op deze manier zou worden uitgevoerd. Het weerspiegelt de trend van toenemende acceptatie van spraaktechnologie in ons dagelijks leven.

65% van de mensen die een Amazon Echo of Google Home bezitten, kunnen zich niet voorstellen terug te gaan naar de dagen voordat ze een slimme luidspreker hadden. Bron: NPR,

Uit onderzoek, volgens NPR, blijkt dat 65% van de mensen die een Amazon Echo of Google Home smart speaker bezitten geen terugkeer meer kunnen voorstellen naar de tijd zonder deze slimme luidsprekers. In eenvoudige bewoording betekent dit dat bijna tweederde van de ondervraagden met dergelijke producten in hun bezit zo tevreden zijn met de functionaliteiten dat ze het idee van een leven zonder deze technologie overbodig vinden. Ze hebben de voordelen ervan omarmd in hun dagelijkse routines en kunnen zich de dagen zonder dergelijke gemakken niet meer voorstellen. Dit spreekt boekdelen over het nut en gemak dat deze slimme luidsprekers bieden in het dagelijks leven. U ziet aan deze statistiek hoe belangrijk technologie is geworden in ons moderne leven.

Amazon Echo beheerst de markt van slimme luidsprekers met een aandeel van 69,7%. Bron: Emarsys,

De statistiek die u voor u ziet geeft aan dat Amazon Echo de marktleider is op het gebied van slimme luidsprekers, met een marktaandeel van 69,7%. Dit betekent dat van alle slimme luidsprekers die wereldwijd verkocht worden, bijna 70% een Amazon Echo is. Met andere woorden, zeven van de tien slimme luidsprekers die verkocht worden zijn een Amazon Echo. Dit aanzienlijke marktaandeel van Amazon Echo laat zien hoe dominant en populair het product is in de markt van slimme luidsprekers. Deze gegevens zijn afkomstig van Emarsys, een betrouwbaar bron voor marktgegevens.

Volgens recente gegevens gebruikt 20% van de volwassenen een virtuele assistent. Bron: eMarketer,

Volgens recente gegevens, gepresenteerd door eMarketer, heeft ongeveer 20% van de volwassenen ervaring met het gebruik van een virtuele assistent. Dit betekent dat één op de vijf volwassenen gebruikmaakt van deze technologie, die hen helpt met allerlei taken, van het instellen van herinneringen en het opzoeken van informatie tot het bedienen van apparaten in het huishouden. Als u zich tot deze groep mensen rekent, bent u een van de early adopters die de wereld van AI en machine learning omarmen om het dagelijks leven makkelijker te maken. Als u nog geen virtuele assistent gebruikt, behoort u tot de meerderheid van 80% die nog geen gebruik maakt van deze technologie.

Naar verwachting zal 30% van de interacties met technologie in 2020 spraak zijn. Bron: Gartner,

Volgens een statistiek van het gerenommeerde onderzoeksbureau Gartner, zal naar verwachting 30% van alle interacties die we met technologie hebben in 2020 via spraak zijn. Dit houdt in dat bijna een derde van onze interacties met bijvoorbeeld computers, smartphones en andere technologische apparaten geen fysieke aanraking zullen vereisen, maar in plaats daarvan zullen worden beheerd door spraakcommando’s. U kunt dit zien als het praten tegen apparaten om opdrachten uit te voeren, zoals het maken van een telefoontje, het zoeken naar informatie op het internet of het beheren van andere functies van het apparaat, zonder het handmatig te hoeven bedienen. Dit toont de toenemende relevantie en opkomst van spraakgestuurde technologie in ons dagelijkse leven.

Tegen 2021 zal de wereldwijde gebruikerspenetratie van virtuele assistenten naar verwachting oplopen tot 9,3%. Bron: Statista,

De statistiek die wordt aangehaald uit Statista stelt dat tegen het einde van 2021 naar verwachting 9,3% van de mensen wereldwijd een virtuele assistent zal gebruiken. Dit betekent dat ongeveer 1 op elke 11 mensen gebruik zal maken van een virtuele assistent in enige vorm, zoals Amazon’s Alexa, Apple’s Siri of Google Assistant. Deze percentage duidt op de toegenomen acceptatie en integratie van technologie in het dagelijkse leven van mensen. Voor u als individu, kan dit betekenen dat u steeds vaker zult merken dat mensen in uw omgeving, waaronder collega’s, vrienden en familie, virtuele assistenten gaan gebruiken voor hun dagelijkse taken en behoeften.

52% van de mensen houdt hun stemassistent in de woonkamer. Bron: Nielsen,

Uit een onderzoek van Nielsen blijkt dat 52% van de mensen hun stemassistent in de woonkamer houden. Dit betekent dat meer dan de helft van de mensen die een stemassistent gebruiken, zoals bijvoorbeeld Alexa of Google Home, ervoor kiest om deze in de woonkamer te plaatsen. Dit kan zijn vanwege het gemak om de stemassistent te gebruiken terwijl men zich in de meest gebruikte ruimte van het huis bevindt, of voor entertainmentdoeleinden zoals muziek afspelen of vragen stellen zonder hun mobiele telefoon te gebruiken. U behoort mogelijk ook tot deze groep als uw stemassistent zich in uw woonkamer bevindt.

36% van de Amerikanen gebruikt spraakgestuurde assistenten. Bron: Voicebot,

Volgens een onderzoek van Voicebot wordt gemeld dat 36% van de Amerikanen spraakgestuurde assistenten gebruikt. Dit betekent dat ruim een derde van de Amerikaanse bevolking ervoor kiest om technologieën zoals Siri, Alexa of Google Assistent te gebruiken in hun dagelijkse leven. Deze spraakgestuurde assistenten kunnen een breed scala aan taken uitvoeren, variërend van het stellen van vragen en het uitvoeren van webzoekopdrachten, tot het regelen van agenda-afspraken en het bedienen van geautomatiseerde smart home-apparaten. U kunt uit deze statistiek opmaken dat het gebruik van spraaktechnologie steeds meer geïntegreerd raakt in ons dagelijks leven, een trend die waarschijnlijk zal voortzetten naarmate de technologie verder vordert.

57% van de gebruikers van virtuele assistenten gelooft dat hun gegevens veilig en privé zijn. Bron: Microsoft,

Uit onderzoek van Microsoft is gebleken dat 57% van de mensen die gebruik maken van virtuele assistenten, zoals Siri, Alexa en Cortana, van mening is dat hun gegevens veilig en privé blijven. Dit betekent dat meer dan de helft van deze gebruikers vertrouwen heeft in de maatregelen en protocollen die deze diensten hanteren omtrent gegevensbescherming en privacy. Ze gaan ervan uit dat de informatie die ze delen via deze assistenten niet wordt misbruikt of ongepast wordt gedeeld. Desondanks betekent dit ook dat er nog een aanzienlijk percentage gebruikers is dat niet overtuigd is van de veiligheid van hun gegevens. Dat kunnen zorgen omtrent privacy zijn die geadresseerd moeten worden.

34% van de mensen gebruikt hun virtuele assistent om boodschappenlijstjes te maken. Bron: Google,

Uit recent onderzoek van Google blijkt dat 34% van de mensen hun virtuele assistent gebruikt om boodschappenlijstjes te maken. Dit betekent dat ongeveer één op de drie mensen technologie gebruikt om hen te helpen bij dagelijkse taken, zoals het plannen van boodschappen. Dit kan zijn via spraakopdrachten aan apparaten zoals Google Home, Siri op hun iPhone of Alexa van Amazon. Het toont aan hoe de integratie van technologie in ons dagelijks leven toeneemt en hoe we steeds vaker digitale hulpmiddelen gebruiken om ons leven te vereenvoudigen. As een persoon die tot deze 34% behoort, maakt u gebruik van de moderne technologie om uw dagelijkse taken efficiënter te maken. Als u nog geen deel uitmaakt van deze statistiek, kan het nuttig zijn om na te denken over hoe technologie zoals virtuele assistenten uw leven gemakkelijker kan maken.

25% gebruikt een virtuele assistent om verlichting, muziek, en of de temperatuur in hun huis te regelen. Bron: Accenture,

Uit de gegevens verstrekt door Accenture blijkt dat 25% van de mensen een virtuele assistent gebruikt om de verlichting, muziek en/of de temperatuur in hun huis te regelen. Dit betekent dat 1 op de 4 mensen technologie gebruikt in hun huis voor automatiseringstaken. Hoofdzakelijk variëren deze taken van het aansturen van de verlichting tot het beheren van de muziek en het regelen van de temperatuur in huis. Het gemak van deze technologie is dat het deze routines kan automatiseren en u daarmee tijd bespaart. Het is belangrijk op te merken dat deze statistiek niet iedereen omvat, maar alleen de respondenten van het onderzoek van Accenture. Het geeft echter wel een inzicht in de groeiende trend van het gebruik van huisautomatiseringstechnologieën.

Referenties

0. – https://www.statista.com

1. – https://www.campaignlive.co.uk

2. – https://adwords.googleblog.com

3. – https://www.spiceworks.com

4. – https://www.emarketer.com

5. – https://www.gartner.com

6. – https://voicebot.ai

7. – https://emarsys.com

8. – https://www.nielsen.com

9. – https://news.microsoft.com

10. – https://www.accenture.com

11. – https://www.npr.org

Inhoudsopgave