a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Vissen Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

U kunt in deze blogpost een actueel overzicht verwachten van verschillende visserijstatistieken, waaronder nieuwe gegevens over soorten vangst, visstand, visserijmethoden en trends in de industrie.

  • Er zijn naar schatting meer dan 34.000 soorten vissen ter wereld. Deze schatting is constant in beweging omdat er elke dag nieuwe soorten worden ontdekt. Bron: National Geographic,
  • Tussen 1970 en 2012 is het wereldwijde aantal zeevissen met 49% afgenomen. Dit is grotendeels te wijten aan overbevissing en klimaatverandering. Bron: WWF,
  • Ongeveer 90% van de vissen die in zee leven, bevinden zich in de kustgebieden. Dit zijn de plekken waar het meeste leven te vinden is. Bron: Oceana,
  • Ongeveer 10% van de wereldbevolking is afhankelijk van de visserij voor hun levensonderhoud. Dit zijn ongeveer 820 miljoen mensen wereldwijd. Bron: FAO,
  • In 2018 was China de grootste producent van vis, goed voor 16% van de totale wereldwijde productie. Bron: FAO,
  • In 2018 werd wereldwijd ongeveer 179 miljoen ton vis gevangen. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van 2017. Bron: FAO,
  • De vijf meest gegeten vissoorten in Nederland zijn zalm, haring, tonijn, kabeljauw en pangasius. Bron: Visbureau,
  • In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 335 gram vis per persoon gegeten. Dit is lager dan het aanbevolen hoeveelheid van de Gezondheidsraad van twee porties vis per week. Bron: Voedingscentrum,

Actuele Vissen Statistieken

Er zijn naar schatting meer dan 34.000 soorten vissen ter wereld. Deze schatting is constant in beweging omdat er elke dag nieuwe soorten worden ontdekt. Bron: National Geographic,

Uit de informatie van National Geographic blijkt dat er naar schatting meer dan 34.000 verschillende vissoorten wereldwijd bestaan. Dit is echter een voortdurend veranderend getal. U vraagt zich misschien af waarom dit zo is. Welnu, de reden hierachter is dat er elke dag nieuwe vissoorten worden ontdekt. Dit betekent dat de biodiversiteit in de wateren over de hele wereld ongelooflijk uitgebreid is en dat er nog steeds veel is dat we niet weten of nog niet hebben ontdekt. Dus, terwijl we nu geloven dat er meer dan 34.000 vissoorten zijn, moet u in gedachten houden dat dit aantal alleen maar zal toenemen naarmate we meer leren en ontdekken.

Tussen 1970 en 2012 is het wereldwijde aantal zeevissen met 49% afgenomen. Dit is grotendeels te wijten aan overbevissing en klimaatverandering. Bron: WWF,

Deze statistiek van het World Wildlife Fund (WWF) geeft aan dat het wereldwijde aantal zeevissen tussen 1970 en 2012 met bijna de helft (49%) is afgenomen. Dus als u zich voorstelt dat er in 1970 honderd vissen in de zee waren, waren er in 2012 slechts eenenvijftig over. Dit is een aanzienlijke afname die serieuze gevolgen kan hebben voor ecosystemen in de hele wereld. Volgens WWF is de oorzaak voornamelijk overbevissing, dat wil zeggen, vissen worden gevangen in zo’n hoge graad dat de resterende populatie zich niet snel genoeg kan herstellen. Ook klimaatverandering speelt een rol. Veranderingen in temperatuur en zuurgraad van de oceanen kunnen de habitats van vissen verstoren en hun overlevingskansen verminderen.

Ongeveer 90% van de vissen die in zee leven, bevinden zich in de kustgebieden. Dit zijn de plekken waar het meeste leven te vinden is. Bron: Oceana,

Uit de statistieken van Oceana blijkt dat ongeveer 90% van de vissen in de zee zich in kustgebieden bevinden. Wat betekent dit voor u? Dit betekent dat het merendeel van de mariene levenstotaliteit zich concentreert op plekken dicht bij land, waar de wateren meestal ondieper zijn en voedingsstoffen rijkelijk aanwezig zijn. Deze kustgebieden zijn levendige hubs waar het meeste leven te vinden is, van minuscule plankton tot reuzachtige walvissen. Met andere woorden, wanneer u zich aan de kustlijn bevindt, bevindt u zich in een regio die absoluut pulserend is met onderwaterleven, gedomineerd door een overweldigende meerderheid van 90% van alle zeedieren.

Ongeveer 10% van de wereldbevolking is afhankelijk van de visserij voor hun levensonderhoud. Dit zijn ongeveer 820 miljoen mensen wereldwijd. Bron: FAO,

De statistiek die de FAO heeft vermeld, geeft aan dat ongeveer 10% van de wereldbevolking afhankelijk is van de visserij voor hun levensonderhoud. In andere woorden, één op de tien mensen ter wereld haalt hun inkomen uit het vissen of activiteiten die direct verband houden met de visserij. In absolute aantallen betekent dit dat ongeveer 820 miljoen mensen wereldwijd afhankelijk zijn van visserij. Dit onderstreept het belang en de relevantie van de visserij-industrie. Het toont aan dat het niet alleen een sector is die voedselvoorziening levert, maar ook een essentiële bron van inkomsten en overleving voor miljoenen mensen. Daarom zijn duurzaam beheer en het behoud van de visbestanden van cruciaal belang.

In 2018 was China de grootste producent van vis, goed voor 16% van de totale wereldwijde productie. Bron: FAO,

In 2018 was China wereldwijd de grootste producent van vis volgens gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO). Met een bijdrage van 16% aan de totale wereldwijde productie, overtrof het alle andere landen op dit gebied. Dit betekent dat van alle vis die in dat jaar over de hele wereld werd geproduceerd, 16% afkomstig was uit China. Dit illustreert de omvang en intensiteit van de visserij- en aquacultuuractiviteiten in China en onderstreept tegelijkertijd het land als een belangrijke speler op de wereldmarkt voor visproducten. Dit kan variëren van gevangen vis tot gekweekte vis, en omvat ook zeevruchten en andere producten van mariene oorsprong. De statistiek laat u zien hoe belangrijk de rol van China is in de wereldwijde visproductie.

In 2018 werd wereldwijd ongeveer 179 miljoen ton vis gevangen. Dit is een stijging van 2% ten opzichte van 2017. Bron: FAO,

Volgens gegevens van de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), werd in 2018 wereldwijd ongeveer 179 miljoen ton vis gevangen. Dit cijfer vertegenwoordigt een toename van 2% vergeleken met het voorgaande jaar, 2017. Dus wat betekent dit voor u? Het laat zien dat de wereldwijde visvangst in opwaartse trend is, met een kleine maar merkbare stijging in de totale hoeveelheid gevangen vis van jaar tot jaar. Dit kan het resultaat zijn van verschillende factoren, waaronder verbeteringen in visserijtechnologieën en -praktijken, de groei van de aquacultuur, of veranderingen in vispopulaties vanwege milieufactoren. In elk geval is het een indicator van belangrijke trends in de wereldwijde visserij-industrie.

De vijf meest gegeten vissoorten in Nederland zijn zalm, haring, tonijn, kabeljauw en pangasius. Bron: Visbureau,

Uit de statistieken van het Visbureau blijkt dat de visconsumptie in Nederland grotendeels wordt gedomineerd door vijf vissoorten. Deze soorten zijn zalm, haring, tonijn, kabeljauw en pangasius. Dit betekent dat wij Nederlanders deze soorten vis het meest eten. Hieruit kan men concluderen dat deze vijf soorten een belangrijke rol spelen in onze voedselconsumptie, zeker als het gaat om vis. Het aandeel van deze vijf soorten in de totale visconsumptie geeft aan dat ze de voorkeur genieten boven andere soorten. Het Visbureau heeft deze informatie verzameld en gepubliceerd om ons inzicht te geven in ons eetgedrag en voorkeuren als het gaat om vis.

In Nederland wordt jaarlijks ongeveer 335 gram vis per persoon gegeten. Dit is lager dan het aanbevolen hoeveelheid van de Gezondheidsraad van twee porties vis per week. Bron: Voedingscentrum,

Volgens de cijfers van het Voedingscentrum eet de gemiddelde persoon in Nederland jaarlijks ongeveer 335 gram vis. Dit betekent dat u hoogstwaarschijnlijk minder dan de door de Gezondheidsraad aanbevolen hoeveelheid van twee porties vis per week consumeert. Deze aanbeveling is gebaseerd op onderzoek naar de gezondheidsvoordelen van vis, dat rijk is aan voedzame stoffen zoals omega-3-vetzuren. Het is belangrijk om te benadrukken dat het regelmatig consumeren van vis kan bijdragen aan het voorkomen van diverse gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten. Het blijkt dus dat we in Nederland minder vis eten dan goed voor ons zou zijn.

Referenties

0. – https://www.nationalgeographic.com

1. – https://www.fao.org

2. – https://www.wwf.nl

3. – https://visbureau.nl

4. – https://www.voedingscentrum.nl

5. – https://europe.oceana.org

Inhoudsopgave