a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Voedselveiligheid Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u een actueel overzicht verwachten van de meest recente statistieken over voedselveiligheid, inclusief nieuwe gegevens, analyses en inzichten die u helpen om het huidige landschap van de voedselveiligheidssector beter te begrijpen.

  • Elk jaar worden wereldwijd circa 600 miljoen – bijna 1 op de 10 mensen – ziek na het eten van besmet voedsel, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.
  • Volgens de Europese Voedselveiligheidsautoriteit zijn er in 2018 binnen de EU ongeveer 5.098 uitbraken van voedselvergiftiging gemeld.
  • In de VS, resulteert voedselvergiftiging jaarlijks in ongeveer 48 miljoen ziektegevallen, 128.000 ziekenhuisopnames en 3.000 sterfgevallen, aldus de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.
  • In 2020 werden er in Nederland 406 meldingen van voedselinfecties en -vergiftigingen gemeld bij de NVWA, volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.
  • De top vijf van bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken zijn: Norovirus, Salmonella, Clostridium perfringens, Campylobacter en Staphylococcus aureus, volgens het Amerikaans Department van Gezondheid en Human Services.
  • Wereldwijd zijn er jaarlijks ongeveer 420.000 sterfgevallen als gevolg van het eten van besmet voedsel, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.
  • Ongeveer 33 miljoen gezonde levensjaren gaan wereldwijd verloren door ziektes gerelateerd aan onveilig voedsel, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.
  • Volgens het RIVM treedt in Nederland bij ongeveer 1 op de 24 inwoners per jaar een voedselinfectie op.

Actuele Voedselveiligheid Statistieken

Elk jaar worden wereldwijd circa 600 miljoen – bijna 1 op de 10 mensen – ziek na het eten van besmet voedsel, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Deze statistiek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) geeft aan dat ongeveer 600 miljoen mensen, ofwel bijna 1 op de 10 mensen wereldwijd, jaarlijks ziek worden ten gevolge van het consumeren van besmet voedsel. Wat dit in feite betekent, is dat het een zeer omvangrijk probleem is. Denkt u zich eens in dat bijna tien procent van de wereldbevolking, dat is dus bijna één op de tien mensen die u kent, waarschijnlijk ziek wordt in het komende jaar door voedselbesmetting. Dit zijn aanlokkelijke cijfers die ons eraan herinneren hoe belangrijk voedselveiligheid en goede hygiënische praktijken zijn – niet alleen in het professionele voedselproductie en horeca, maar ook in onze eigen keukens.

Volgens de Europese Voedselveiligheidsautoriteit zijn er in 2018 binnen de EU ongeveer 5.098 uitbraken van voedselvergiftiging gemeld.

In deze statistiek verwijst het gegeven dat de Europese Voedselveiligheidsautoriteit in 2018 ongeveer 5.098 uitbraken van voedselvergiftiging heeft gemeld naar incidenten waarbij mensen ziek werden door het consumeren van besmet voedsel. Een uitbraak van voedselvergiftiging wordt als dusdanig gedefinieerd als twee of meer van dezelfde gevallen van ziekte die voortkomen uit het eten van een gemeenschappelijk voedsel. Dergelijke uitbraken kunnen variëren in grootte – van twee mensen die ziek worden na het eten van hetzelfde verdachte voedsel bij een maaltijd, tot honderden of zelfs duizenden mensen die ziek worden na blootstelling aan besmet voedsel. Deze meldingen worden door de Europese Voedselveiligheidsautoriteit verzameld om de veiligheid van het voedsel binnen de Europese Unie te monitoren en te verbeteren. Het feit dat er in 2018 ongeveer 5.098 van dergelijke uitbraken waren gemeld, toont aan dat voedselvergiftiging een significant probleem is binnen de EU dat voortdurende aandacht en verbetering vereist.

In de VS, resulteert voedselvergiftiging jaarlijks in ongeveer 48 miljoen ziektegevallen, 128.000 ziekenhuisopnames en 3.000 sterfgevallen, aldus de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention.

U zou geïnteresseerd kunnen zijn om te weten dat voedselvergiftiging een significant gezondheidsprobleem is in de Verenigde Staten. Volgens de Amerikaanse Centers for Disease Control and Prevention (CDC), leidt voedselvergiftiging in de VS tot ongeveer 48 miljoen ziektegevallen per jaar. Hierbij gaat het niet alleen om milde gevallen, maar soms ook om ernstige ziektegevallen die medische interventie vereisen. Dit wordt bevestigd door het feit dat er jaarlijks 128.000 ziekenhuisopnames zijn als gevolg van voedselgerelateerde ziekten. Nog onthutsender is dat voedselvergiftiging elk jaar resulteert in ongeveer 3.000 sterfgevallen. Deze statistieken tonen aan hoe belangrijk het is om de juiste voedselveiligheidspraktijken te volgen om het risico van voedselvergiftiging te minimaliseren.

In 2020 werden er in Nederland 406 meldingen van voedselinfecties en -vergiftigingen gemeld bij de NVWA, volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

In 2020 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in Nederland 406 meldingen ontvangen over voedselinfecties en -vergiftigingen. Dit betekent dat er 406 gevallen zijn gemeld waarin mensen ziek zijn geworden mogelijk door het consumeren van besmet of vervuild voedsel. Het kan gaan om zowel voedsel dat thuis bereid is, als voedsel dat buitenshuis geconsumeerd is. Zulke infecties of vergiftigingen kunnen veroorzaakt worden door bacteriën, virussen, parasieten of chemische stoffen in het voedsel. De meldingen worden gedaan om de NVWA op de hoogte te stellen, die vervolgens onderzoek kan doen naar de oorzaak, het bron van het besmette voedsel kan opsporen en mogelijke verdere gevaren voor de volksgezondheid kan voorkomen.

De top vijf van bacteriën die voedselvergiftiging veroorzaken zijn: Norovirus, Salmonella, Clostridium perfringens, Campylobacter en Staphylococcus aureus, volgens het Amerikaans Department van Gezondheid en Human Services.

De statistiek stelt dat de vijf meest voorkomende bacteriën die de oorzaak zijn van voedselvergiftiging volgens het Amerikaans Department van Gezondheid en Human Services zijn: Norovirus, Salmonella, Clostridium perfringens, Campylobacter en Staphylococcus aureus. Deze bacteriën dringen ons lichaam binnen via de voeding en veroorzaken dan een reeks symptomen die we als een voedselvergiftiging herkennen. U moet bewust zijn van het feit dat deze bacteriën in verschillende soorten voedsel aanwezig kunnen zijn, en goede hygiënepraktijken kunnen helpen om een infectie te voorkomen. Het is ook belangrijk om te weten dat iedereen op gelijke voet kwetsbaar is voor deze infecties, ongeacht leeftijd of gezondheidstoestand. Deze verkregen informatie is cruciaal in het bevorderen van veilige voedselverwerkings- en bereidingspraktijken.

Wereldwijd zijn er jaarlijks ongeveer 420.000 sterfgevallen als gevolg van het eten van besmet voedsel, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

Uit de statistieken gepresenteerd door de Wereldgezondheidsorganisatie blijkt dat er wereldwijd jaarlijks naar schatting 420.000 sterfgevallen zijn die het directe gevolg zijn van het consumeren van voedsel dat op een of andere manier besmet is. Dat betekent dat er elke dag meer dan 1000 mensen sterven als gevolg van voedselvergiftiging. Dit kan variëren van ziektes veroorzaakt door bacteriën, virussen, parasieten of chemische stoffen die in hun voedsel terecht zijn gekomen. Deze cijfers benadrukken het belang van voedselveiligheid – niet alleen voor u en uw gezin, maar voor de volksgezondheid wereldwijd.

Ongeveer 33 miljoen gezonde levensjaren gaan wereldwijd verloren door ziektes gerelateerd aan onveilig voedsel, volgens de Wereldgezondheidsorganisatie.

De statistiek die u gegeven is door de Wereldgezondheidsorganisatie is vrij zorgwekkend. Het geeft aan dat er wereldwijd ongeveer 33 miljoen gezonde levensjaren verloren gaan als gevolg van ziekten die verband houden met onveilig voedsel. Dit betekent dat mensen over de hele wereld miljoenen jaren van potentieel gezond leven verliezen door te lijden aan ziekten die voorkomen hadden kunnen worden door veiliger voedselpraktijken. Deze ziekten kunnen variëren van lichte voedselvergiftiging tot ernstigere aandoeningen zoals kanker. Deze statistiek onderstreept hoe belangrijk het is om de veiligheid van voedsel te bevorderen en te verbeteren om vroegtijdige sterfgevallen en ziekten die de kwaliteit van leven verminderen, te voorkomen.

Volgens het RIVM treedt in Nederland bij ongeveer 1 op de 24 inwoners per jaar een voedselinfectie op.

Het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) heeft een statistiek gepubliceerd waaruit blijkt dat in Nederland jaarlijks ongeveer 1 op de 24 inwoners een voedselinfectie oploopt. Wat betekent dit precies voor u? Dit betekent dat van elke 24 mensen die u kent, er ieder jaar waarschijnlijk één persoon ziek wordt vanwege een infectie veroorzaakt door voedsel. Dit kan variëren van milde tot ernstige symptomen, afhankelijk van het specifieke type voedselinfectie. Het is belangrijk om te beseffen dat hoewel dit aantal relatief hoog lijkt, veel voedselinfecties kunnen worden voorkomen door veilige voedselbereiding en -verwerking.

Referenties

0. – https://www.efsa.europa.eu

1. – https://www.cdc.gov

2. – https://www.rivm.nl

3. – https://www.nvwa.nl

4. – https://www.who.int

5. – https://www.foodsafety.gov

Inhoudsopgave