a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Webhosting Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

U kunt in deze blogpost gedetailleerde en recente statistieken verwachten over webhosting, inclusief ontwikkelingen, trends en nieuwste bevindingen die uw inzicht in de webhostingindustrie verbeteren.

 • Er zijn momenteel meer dan 1,2 miljard websites wereldwijd.
 • Er zijn meer dan 4,4 miljard internetgebruikers wereldwijd, dat is meer dan 55% van de wereldbevolking.
 • Elke seconde worden ongeveer 6 nieuwe domeinen geregistreerd.
 • .com is het meest populaire top-level domein met ongeveer 147,3 miljoen registraties.
 • 75 miljoen websites gebruiken WordPress, terwijl 18 miljoen Joomla gebruiken.
 • Door website downtime kan een bedrijf gemiddeld $7900 per minuut verliezen.
 • In 2019 werd 94% van alle websites gehost op Linux-servers.
 • 78% van de websites gebruikt MySQL als hun database.
 • 30% van de websites die e-commerce ondersteunen, gebruiken WooCommerce.
 • Jaarlijks wordt ongeveer 30% van de websites gehackt.
 • 85% van de hostingbedrijven biedt gedeelde hostingplannen aan.
 • AWS (Amazon Web Services) host ongeveer 2 miljoen websites.
 • Het datacenter van Google verwerkt ongeveer 40 miljoen zoekopdrachten per seconde.

Actuele Webhosting Statistieken

Er zijn momenteel meer dan 1,2 miljard websites wereldwijd.

U bevindt zich in een digitaal universum met meer dan 1,2 miljard websites. Dit cijfer blijft groeien als we spreken, gezien het gemak waarmee men tegenwoordig websites kan maken. Het omvat alles, van persoonlijke blogs tot bedrijfswebsites, van e-commerce platforms tot onderwijsportalen. Dit aantal is meer dan alleen maar een grootschalige indicator van de immense omvang van het wereldwijde web. Het vertegenwoordigt ook de digitale transformatie die de wereld heeft doorgemaakt, waarbij steeds meer aspecten van ons leven, zoals communicatie, handel, en informatie-uitwisseling, overgebracht zijn naar de virtuele ruimte. Deze cijfers illustreren niet alleen de digitale vooruitgang maar ook de diversiteit en complexiteit van de online omgeving waarmee u dagelijks te maken heeft.

Er zijn meer dan 4,4 miljard internetgebruikers wereldwijd, dat is meer dan 55% van de wereldbevolking.

De statistiek die u voor u heeft, onthult iets belangrijks over de mate van wereldwijde digitale connectiviteit. Er zijn momenteel meer dan 4,4 miljard mensen die toegang hebben tot en gebruik maken van het internet. Dit aantal is enorm omdat het meer dan 55% van de totale wereldbevolking vertegenwoordigt. Dat betekent dat meer dan de helft van alle mensen op onze planeet zich op de een of andere manier met het internet kunnen verbinden, en daarmee toegang hebben tot online informatie, communicatiemiddelen, diensten en nog veel meer. Het toont hoe het internet een cruciaal en alomtegenwoordig deel van ons leven is geworden, dat bijdraagt aan de manier waarop we werken, leren, communiceren en ons dagelijks leven leiden.

Elke seconde worden ongeveer 6 nieuwe domeinen geregistreerd.

Als statistiekenexpert wil ik u informeren over een interessant gegeven: elke seconde worden er ongeveer 6 nieuwe domeinnamen geregistreerd. Dit betekent dat mensen, bedrijven en organisaties wereldwijd in één enkele seconde gemiddeld 6 nieuwe webadressen of websitenamen registreren. Deze hoge frequentie geeft aan hoe snel het internet groeit en hoe belangrijk digitale aanwezigheid tegenwoordig is. Het illustreert ook de enorme hoeveelheid informatie, services en platformen die elke dag op het wereldwijde web beschikbaar komen. Het zou dus veilig zijn om te zeggen dat we in een digitaal tijdperk leven waarin internetdomeinen aan de lopende band worden gecreëerd.

.com is het meest populaire top-level domein met ongeveer 147,3 miljoen registraties.

U moet weten dat in de wereld van internet, een top-level domein (TLD) het laatste deel is van een internetdomeinnaam. In dit geval is ‘.com’ het meest populaire top-level domein. Dit betekent dat het ‘com’ gedeelte dat aan het einde van een webadres wordt geplaatst, het meest gebruikt wordt. Met ongeveer 147,3 miljoen registraties betekent dit dat er ongeveer 147,3 miljoen websites zijn die dit TLD gebruiken. Het is waarschijnlijk zo populair vanwege de globalisering, aangezien ‘com’ afkorting is voor ‘commercieel’ en vrijwel universeel herkenbaar is, ongeacht het land of de taal.

75 miljoen websites gebruiken WordPress, terwijl 18 miljoen Joomla gebruiken.

Uit de aangehaalde statistieken blijkt dat WordPress en Joomla twee populaire platformen zijn voor het maken van websites. Het is echter duidelijk dat WordPress wereldwijd meer gebruikt wordt met een totaal van 75 miljoen websites die dit platform gebruiken. Dit komt neer op een aanzienlijk hoger aantal vergeleken met Joomla, dat door 18 miljoen websites wordt gebruikt. Dit verschil kan te maken hebben met vele factoren, zoals gebruiksgemak, functionaliteiten, prijsstelling, en ondersteuning. Deze cijfers kunnen u helpen bij het kiezen van een platform voor het opzetten van uw eigen website, afhankelijk van uw individuele behoeften en voorkeuren.

Door website downtime kan een bedrijf gemiddeld $7900 per minuut verliezen.

Deze statistiek belicht de mogelijke financiële gevolgen van website downtime voor bedrijven. Hieruit blijkt dat een bedrijf gemiddeld $7900 per minuut kan verliezen wanneer hun website niet toegankelijk is. U kunt dit zien als een soort afschrikmiddel, aangezien elk moment dat uw website niet toegankelijk is, het potentiële inkomstenverlies aanzienlijk kan zijn. Dit kan variëren van gederfde verkooptransacties tot verlies aan advertentie-inkomsten. Daarnaast kan een dergelijke downtime ook resulteren in negatieve gebruikerservaring, wat leidt tot een slechte merkreputatie en klantenverlies op de lange termijn. Het is dus essentieel dat u de nodige maatregelen neemt om website-downtime tot een minimum te beperken en zo de kostbare impact op uw onderneming te verminderen.

In 2019 werd 94% van alle websites gehost op Linux-servers.

In 2019 werd 94% van alle websites wereldwijd gehost op Linux-servers. Dit betekent dat bijna alle websites die u heeft bezocht dat jaar werden ondersteund door servers die het Linux-besturingssysteem gebruikten. Servers zijn krachtige computers die continu draaien en de gegevens van een website opslaan en beschikbaar stellen aan bezoekers van een website. Het besturingssysteem dat op die servers wordt gebruikt, is van cruciaal belang voor de algehele prestaties van de website. Linux is een zeer populair besturingssysteem voor servers vanwege zijn stabiliteit, veiligheid en flexibiliteit. Dus, wanneer u in 2019 een website bezocht, was de kans groot dat deze werd gehost op een Linux-server.

78% van de websites gebruikt MySQL als hun database.

De statistiek dat ‘78% van de websites MySQL als hun database gebruikt’, verwijst naar de prevalentie van deze specifieke databasetechnologie op het wereldwijde web. Dit betekent dat wanneer u een website bezoekt, er een kans van bijna 8 op 10 is dat de data die u daar tegenkomt, wordt beheerd en opgeslagen met behulp van MySQL. MySQL is een open source relationeel databasemanagementsysteem, wat in feite betekent dat het een systeem is dat helpt bij het beheren en organiseren van de gegevens die nodig zijn om een website te laten functioneren. De populariteit van MySQL kan worden toegeschreven aan diverse factoren zoals efficiëntie, betrouwbaarheid en het feit dat het gratis te gebruiken is, wat vooral aantrekkelijk is voor websites met een kleiner budget.

30% van de websites die e-commerce ondersteunen, gebruiken WooCommerce.

Uit de statistieken blijkt dat 30% van de websites die e-commerce ondersteunen, WooCommerce gebruiken. Dit betekent dat als we 100 willekeurige websites nemen die e-commerce-diensten aanbieden, 30 daarvan waarschijnlijk WooCommerce als hun e-commerce platform hebben gekozen. WooCommerce is een open-source e-commerce plugin voor WordPress. Het is ontworpen voor kleine tot grote online handelaren die WordPress gebruiken. Dit gegeven is een indicatie van de populariteit en efficiëntie van WooCommerce in het ondersteunen van e-commerce activiteiten.

Jaarlijks wordt ongeveer 30% van de websites gehackt.

Jaarlijks betekent dat iets binnen een tijdspanne van een jaar gebeurt. Dus wanneer we zeggen dat jaarlijks ongeveer 30% van de websites wordt gehackt, betekent dit dat binnen één jaar bijna een derde van alle bestaande websites op de een of andere manier wordt gecompromitteerd door hackers. Hoewel dit percentage angstaanjagend lijkt, herinnert het ons er ook aan dat webbeveiliging uiterst belangrijk is. Voor u als website eigenaar of gebruiker, is het belangrijk om bewust te zijn van deze statistiek en stappen te ondernemen om ervoor te zorgen dat uw websitebeveiliging op peil is. Dit percentage staat niet vast, het kan variëren en is afhankelijk van verschillende factoren zoals het soort website, de beveiligingsmaatregelen die genomen zijn en de vaardigheden van de hacker.

85% van de hostingbedrijven biedt gedeelde hostingplannen aan.

Uit de statistiek blijkt dat maar liefst 85% van de hostingbedrijven gedeelde hostingplannen aanbiedt. Dit betekent dat als u op zoek bent naar een hostingbedrijf, u bij 85 van de 100 bedrijven de optie zult vinden om gebruik te maken van gedeelde hosting. Gedeelde hosting is een service waarbij meerdere websites op dezelfde server worden gehost, waardoor de kosten over de gebruikers verdeeld worden. Deze aanpak is vaak economischer en is daardoor bijzonder populair, vooral onder kleinere bedrijven en individuen die net beginnen met hun online aanwezigheid. Het hoge aantal hostingbedrijven dat deze service aanbiedt, benadrukt de vraag naar dit type hostingoplossing.

AWS (Amazon Web Services) host ongeveer 2 miljoen websites.

De statistiek dat AWS (Amazon Web Services) ongeveer 2 miljoen websites host, illustreert op indrukwekkende wijze het belang en de impact van deze service in de huidige digitale wereld. Om dit te ontrafelen, moet u begrijpen dat hosting in feite betekent dat AWS de infrastructuur levert waarop deze websites draaien – denk hierbij aan servers, opslag, en netwerken. Door deze diensten te leveren vormt AWS de ruggengraat van ongeveer 2 miljoen websites, variërend van kleine blogs tot grote e-commerce sites. Dit betekent dat wanneer u een website bezoekt, de kans groot is dat de site die u bekijkt daadwerkelijk op de technologie van AWS draait. Deze statistiek is dus een krachtige weergave van de dominantie van AWS in de hostingmarkt.

Het datacenter van Google verwerkt ongeveer 40 miljoen zoekopdrachten per seconde.

Google’s datacenter is een enorme wereldwijde infrastructuur die zich bezighoudt met de verwerking van talrijke zoekopdrachten van gebruikers. Elke seconde worden er ongeveer 40 miljoen zoekopdrachten verwerkt. Deze statistiek houdt in dat er elke seconde veertig miljoen keer informatie wordt opgehaald, georganiseerd en gepresenteerd aan gebruikers over de hele wereld. Dit weerspiegelt niet alleen het enorme volume aan gegevens dat Google kan verwerken, maar ook de snelheid waarmee deze informatie wordt verwerkt en geleverd. Dit betekent dat wanneer u een zoekopdracht invoert, Google binnen een fractie van een seconde letterlijk miljoenen mogelijke resultaten analyseert voordat de meest relevante informatie aan u wordt gepresenteerd.

Referenties

0. – https://www.statista.com

1. – https://www.cybintsolutions.com

2. – https://www.internetlivestats.com

3. – https://www.verisign.com

4. – https://www.gartner.com

5. – https://hostingtribunal.com

6. – https://w3techs.com

Inhoudsopgave