a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Werk Zoeken Statistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u up-to-date informatie, relevante cijfers en belangrijke trends verwachten over werknemersmarkt, inclusief nieuwe gegevens om u te helpen bij uw zoektocht naar werk.

 • Ongeveer 70% van alle banen wordt gevonden via netwerken, in plaats van traditionele sollicitaties.
 • Elke vacature op het internet krijgt gemiddeld 250 sollicitaties.
 • Ongeveer 85% van alle vacatures wordt ingevuld via netwerking.
 • Het kost bedrijven gemiddeld 42 dagen om een openstaande vacature in te vullen.
 • Ongeveer 73% van de werkzoekenden zijn passief werkzoekenden, die al een baan hebben maar openstaan voor nieuwe kansen.
 • Ongeveer 52% van de werkzoekenden gebruikt sociale media om naar werk te zoeken.
 • In 2019 hadden 33% van de Europese werkzoekenden een baan gevonden binnen een maand nadat ze werkloos waren geworden.
 • 17,8% van de personen die een baan zoeken, gebruiken LinkedIn.
 • Bijna 80% van de mensen die werk zoeken, zoeken actief naar werk via jobboards.
 • Ongeveer 45% van de mensen die werk zoeken, rapporteren dat ze het moeilijk vinden om werk te vinden vanwege het gebrek aan relevante vaardigheden.
 • In Nederland had 3,6% van de beroepsbevolking geen werk in augustus 2021.
 • Op dit moment zijn er in Nederland 106 vacatures per 100 werklozen.
 • Slechts 2% van sollicitanten wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Actuele Werk Zoeken Statistieken

Ongeveer 70% van alle banen wordt gevonden via netwerken, in plaats van traditionele sollicitaties.

Uit de statistiek blijkt dat ongeveer 70% van alle banen wordt gevonden via netwerken, in plaats van door traditionele sollicitaties. Dit betekent dat de meeste mensen een baan vinden door hun bestaande connecties en relaties in de professionele wereld te gebruiken, in plaats van door de traditionele weg te volgen van het solliciteren naar vacatures die openbaar worden geadverteerd. Het benadrukt het belang van netwerken in de huidige arbeidsmarkt. Er wordt gesuggereerd dat u meer kans maakt om een baan te vinden als u uw professionele netwerk gebruikt, dan wanneer u simpelweg solliciteert naar open vacatures. Daarom is het van groot belang dat u investeert in het bouwen en onderhouden van professionele relaties.

Elke vacature op het internet krijgt gemiddeld 250 sollicitaties.

U heeft wellicht gehoord dat elke vacature op het internet gemiddeld 250 sollicitaties ontvangt. Dit betekent dat voor elke open positie die op online platforms wordt geadverteerd, bedrijven gemiddeld 250 reacties ontvangen van kandidaten die geïnteresseerd zijn in die functie. Let wel, dit is een gemiddelde – sommige vacatures kunnen minder reacties genereren, terwijl populaire of zeer gezochte rollen honderden en mogelijk duizenden sollicitaties kunnen ontvangen. Daarom is het van cruciaal belang dat uw sollicitatie opvalt vanwege de hoge concurrentie. Dit statistieke feit toont ook de prevalentie en het belang van digitale platforms in de huidige arbeidsmarkt.

Ongeveer 85% van alle vacatures wordt ingevuld via netwerking.

Dit betekent dat volgens bepaalde statistieken, ongeveer 85% van alle beschikbare banen wordt verworven door middel van netwerken. Netwerken in deze context verwijst naar het leggen en onderhouden van contacten, vaak in een professionele setting, om informatie, advies en mogelijkheden tot samenwerking te delen. Kortom, u verhoogt uw kansen om een baan te vinden aanzienlijk door niet alleen te vertrouwen op traditionele sollicitatieprocessen, maar ook door actief te netwerken. Mensen die u kent in uw vakgebied – of dit nu vorige collega’s, vrienden, familie, docenten, zijn – kunnen u informeren over vacatures voordat deze openbaar worden gemaakt, of zelfs een goed woordje voor u doen bij de verantwoordelijke voor het aannemen van nieuw personeel. In feite kan netwerken u toegang geven tot een groot aantal ‘verborgen’ banen die niet op de traditionele manier worden aangekondigd.

Het kost bedrijven gemiddeld 42 dagen om een openstaande vacature in te vullen.

Dit specifieke cijfer verwijst naar de gemiddelde tijd die bedrijven nodig hebben om een vacature te vervullen. Wanneer er staat ‘Het kost bedrijven gemiddeld 42 dagen om een openstaande vacature in te vullen’, betekent dit dat vanaf het moment dat een functie beschikbaar komt binnen een bedrijf, het gemiddeld iets meer dan een maand (42 dagen) duurt voordat een geschikte kandidaat is gevonden en aangenomen. Dit proces omvat het publiceren van de vacature, het ontvangen van sollicitaties, het afnemen van sollicitatiegesprekken en het selecteren van de beste kandidaat. U moet echter in gedachten houden dat dit een gemiddelde is; het kan sneller of langer duren afhankelijk van verschillende factoren, zoals de specifieke eisen van de functie, de arbeidsmarkt en de wervingsprocessen van het bedrijf.

Ongeveer 73% van de werkzoekenden zijn passief werkzoekenden, die al een baan hebben maar openstaan voor nieuwe kansen.

Deze statistiek houdt in dat circa 73% van de mensen die als werkzoekend worden aangemerkt, eigenlijk al werk hebben. Dit betekent dat deze individuen al werkzaam zijn, maar niet volledig tevreden zijn met hun huidige rol of simpelweg nieuwsgierig zijn naar andere beschikbare kansen. Zij zijn wat we ‘passief werkzoekenden’ noemen. Anders dan actieve werkzoekenden die actief solliciteren en naar vacatures kijken, zullen deze passieve werkzoekenden meestal niet onmiddellijk handelen, tenzij er een bijzonder aantrekkelijke kans voorbij komt. Zij zijn open voor verandering, maar zetten die stap niet actief. Laten we daarom als voorbeeld nemen dat u een werkgever bent die nieuw personeel wilt aantrekken, dan zult u uw vacatures aantrekkelijker moeten maken om deze passieve werkzoekenden te interesseren en motiveren om een carrièremove te overwegen.

Ongeveer 52% van de werkzoekenden gebruikt sociale media om naar werk te zoeken.

Uit de statistiek blijkt dat ongeveer 52% van de werkzoekenden sociale media als een hulpmiddel gebruikt in hun zoektocht naar werk. Dit betekent dat meer dan de helft van de mensen die actief op zoek zijn naar nieuwe werkgelegenheid, een beroep doet op platforms zoals LinkedIn, Facebook en Twitter om mogelijke vacatures te vinden, om connecties te leggen met potentiële werkgevers of gewoon om zich bewust te zijn van de huidige trend en eisen in hun gewenste werkveld. Het is een significant aantal dat de impact en het belang van sociale media in de hedendaagse arbeidsmarkt benadrukt. Als u op zoek bent naar werk, is het misschien een effectieve strategie om rekening te houden met deze methode en uw aanwezigheid op sociale media te vergroten.

In 2019 hadden 33% van de Europese werkzoekenden een baan gevonden binnen een maand nadat ze werkloos waren geworden.

De statistiek die u noemde geeft aan dat in 2019 een derde, of 33%, van de werkzoekenden in Europa binnen een maand een baan had gevonden na hun werkloos worden. Dit betekent dat, van alle mensen die dat jaar in Europa werkloos werden, 33 op de 100 binnen een maand weer een nieuwe baan hadden. Het vertelt ons iets over de efficiëntie van de arbeidsmarkt en de snelheid waarmee mensen nieuw werk kunnen vinden. Het is belangrijk om op te merken dat dit niet betekent dat de overige 67% geen werk vonden; ze hadden mogelijk gewoon meer dan een maand nodig om een nieuwe baan te vinden. Deze statistiek geeft dus aan hoe snel de arbeidsmarkt in staat was werkzoekenden te absorberen in het jaar 2019.

17,8% van de personen die een baan zoeken, gebruiken LinkedIn.

Dit statistiek toont aan dat bijna een op de vijf mensen (17,8%) die actief op zoek zijn naar een baan, LinkedIn als hulpmiddel gebruiken. LinkedIn is een sociaal netwerk dat speciaal gericht is op professionals. Het platform wordt door veel werkzoekenden gebruikt om hun persoonlijke merk te profileren en te netwerken met potentiele werkgevers. Het betekent dus dat als u een baan zoekt, u niet alleen bent in het profiteren van dit platform. Volgens deze statistiek gebruikt bijna 18 van de 100 werkzoekenden LinkedIn om hun kansen op werk te vergroten.

Bijna 80% van de mensen die werk zoeken, zoeken actief naar werk via jobboards.

Uit de gegeven statistiek blijkt dat bijna 80% van de mensen die op zoek zijn naar werk, actief gebruik maken van jobboards. Dit betekent dat een groot deel van de werkzoekenden deze online platforms zien als een belangrijk middel in hun zoektocht naar een baan. Jobboards zijn websites waar werkgevers vacatures kunnen plaatsen en werkzoekenden kunnen zoeken naar en solliciteren op deze banen. Het feit dat zo’n significant percentage van werkzoekenden actief gebruik maakt van deze services, illustreert hoe internet en digitale platforms een cruciale rol zijn gaan spelen in het hedendaagse sollicitatieproces. Voor u als werkgever of recruiter betekent dit dat het plaatsen van uw vacatures op dergelijke platforms u toegang geeft tot een breed scala aan potentiële kandidaten.

Ongeveer 45% van de mensen die werk zoeken, rapporteren dat ze het moeilijk vinden om werk te vinden vanwege het gebrek aan relevante vaardigheden.

Begrijpt u de statistiek die zegt dat ‘Ongeveer 45% van de mensen die werk zoeken, rapporteren dat ze het moeilijk vinden om werk te vinden vanwege het gebrek aan relevante vaardigheden’? Dit betekent dat bijna de helft van degenen die op het moment naar werk kijken, aangeven dat ze worstelen om een baan te vinden die aansluit bij hun huidige vaardigheden. Met andere woorden, ze beschikken niet over de juiste kennis of ervaring die nodig zijn voor de beschikbare banen. Dit kan een breed scala aan situaties omvatten, variërend van een gebrek aan gespecialiseerde technische vaardigheden voor een bepaalde functie, tot een gebrek aan meer algemene competenties zoals communicatie of probleemoplossing. Het kan ook betrekken op situaties waarin werknemers weliswaar over bepaalde vaardigheden beschikken, maar deze niet voldoende zijn voor de jobs die momenteel in de markt beschikbaar zijn.

In Nederland had 3,6% van de beroepsbevolking geen werk in augustus 2021.

De statistiek geeft aan dat in Nederland in augustus 2021, 3,6% van de beroepsbevolking geen werk had. De beroepsbevolking omvat iedereen die in staat is om te werken, dus iedereen die niet met pensioen is, niet op school zit, en fysiek en mentaal in staat is om te werken. Dit betekent dus dat van alle mensen in Nederland die zouden kunnen werken, 3,6% geen baan hadden in augustus 2021. Het kan zijn dat ze actief op zoek waren naar werk of dat ze om de een of andere reden niet actief op zoek waren. Ook kan dit percentage mensen omvatten die parttime werken maar fulltime willen werken. Het is een belangrijke maatstaf om de gezondheid van de economie te meten, waarbij over het algemeen geldt dat hoe lager het werkloosheidspercentage, hoe beter de economie wordt geacht te functioneren.

Op dit moment zijn er in Nederland 106 vacatures per 100 werklozen.

Dit statistiek houdt in dat er momenteel meer vacatures zijn dan het aantal werklozen in Nederland. Met 106 vacatures per 100 werklozen betekent dat er meer arbeidsplaatsen beschikbaar zijn dan er mensen zijn die op zoek zijn naar werk. Dit suggereert dat we ons in een arbeidsmarkt bevinden die gunstig is voor werkzoekenden. Dit soort markt wordt ook wel een ‘krappe arbeidsmarkt’ genoemd. Omdat er meer vacatures zijn dan werklozen, hebben werkzoekenden vaak meer macht om te onderhandelen over arbeidsvoorwaarden en salaris. Dit kan betekenen dat u als werkzoekende meer mogelijkheden heeft om de juiste baan te vinden die aan uw eisen en wensen voldoet. Het kan ook betekenen dat werkgevers wellicht meer moeite hebben om vacante posities te vullen.

Slechts 2% van sollicitanten wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek.

Deze statistiek toont aan dat het sollicitatieproces zeer competitief kan zijn. Slechts 2% van de sollicitanten wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, wat betekent dat van elke 100 sollicitanten, slechts twee personen de kans krijgen zich persoonlijk te presenteren aan de werkgever. Dit betekent niet noodzakelijk dat de overige 98% ongeschikt of ongekwalificeerd is, maar eerder dat de concurrentie groot is of dat de selectiecriteria van de werkgever zeer specifiek zijn. U, als sollicitant, zou dit in gedachten moeten houden. Het is dus cruciaal om uw sollicitatie zo sterk mogelijk te maken om uzelf te onderscheiden van de menigte. Deze statistiek onderstreept de noodzaak om uw vaardigheden, ervaringen en prestaties goed weer te geven in uw cv en sollicitatiebrief.

Referenties

0. – https://www.randstad.com

1. – https://www.seek.com.au

2. – https://www.cbs.nl

3. – https://www.shrm.org

4. – https://www.kinsta.com

5. – https://www.entrepreneur.com

6. – https://www.ilo.org

7. – https://www.nu.nl

8. – https://www.careerarc.com

9. – https://www.cio.com

10. – https://www.linkedin.com

11. – https://www.payscale.com

12. – https://zety.com

Inhoudsopgave