a) Onze redacteuren zijn onafhankelijk van de fabrikanten van de aanbevolen producten. We publiceren wel links naar verschillende webshops waar we mee samenwerken. Lees meer. b) Wij gebruiken cookies om het bezoekersgedrag op deze website te analyseren. Door verder te surfen op deze site geef je toestemming voor het gebruik ervan. Privacybeleid.

Zonnebrandstatistieken: Actueel overzicht [Met nieuwe gegevens]

In deze blogpost kunt u een gedetailleerd en actueel overzicht verwachten van zonnebrandstatistieken, inclusief de meest recente gegevens over de prevalentie, risicofactoren en preventieve maatregelen van zonnebrand.

 • Dit jaar zullen ongeveer 106.110 mensen in de VS gediagnosticeerd worden met melanoom van de huid.
 • Ongeveer een op de vijf Amerikanen zal in hun leven huidkanker ontwikkelen.
 • Een persoon sterft aan melanoom elke uur.
 • Het merendeel van de mensen die worden gediagnosticeerd met een melanoom zijn blanke mensen – met een 1-op-41 levenslange risico voor blanke mannen en een 1-op-61 risico voor blanke vrouwen.
 • 8 op de 10 huidkankergevallen zijn basaalcelcarcinomen.
 • Ongeveer 90% van de niet-melanoom huidkankers zijn geassocieerd met blootstelling aan ultraviolette (UV) straling van de zon.
 • Regelmatig gebruik van een zonnebank voor de leeftijd van 35 jaar verhoogt het risico op melanoom met 59%.
 • Overvloedig zonnen en ernstige zonnebrand in de kindertijd verhogen het risico op het ontstaan van melanoom.
 • Melanoom is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge volwassenen tussen de 25 en 29 jaar oud.
 • Gemiddeld acht Nederlanders per dag krijgen de diagnose melanoom.
 • In 2015 is het aantal mensen met melanoom gestegen met 51% ten opzichte van 2000.
 • Het gebruik van zonnebrandcrème kan het risico op melanoom met 50% verminderen.

Actuele Zonnebrandstatistieken

Dit jaar zullen ongeveer 106.110 mensen in de VS gediagnosticeerd worden met melanoom van de huid.

Uit de gegeven statistiek kunnen we opmaken dat naar verwachting dit jaar ongeveer 106.110 mensen in de Verenigde Staten de diagnose melanoom van de huid zullen krijgen. Melanoom is een type huidkanker dat minder vaak voorkomt, maar gevaarlijker is omdat het zich snel kan verspreiden naar andere delen van het lichaam. Met andere woorden, meer dan honderdduizend mensen zullen geconfronteerd worden met deze ernstige medische aandoening. Deze cijfers onderstrepen het belang van preventieve maatregelen, zoals het vermijden van overmatige blootstelling aan de zon en het regelmatig controleren van moedervlekken en huidveranderingen. Op die manier kunt u het risico verminderen om tot deze statistiek te behoren.

Ongeveer een op de vijf Amerikanen zal in hun leven huidkanker ontwikkelen.

Deze statistiek betekent dat, rond één op elke vijf personen in Amerika op enig moment in hun leven zullen worden gediagnosticeerd met huidkanker. In eenvoudige termen, als u een groep van vijf Amerikanen zou nemen, is de kans groot dat een van hen op een bepaald punt huidkanker zal krijgen. Dit betekent niet dat de ziekte zich tegelijkertijd bij iedereen voordoet, maar het benadrukt het feit dat huidkanker een vrij algemeen voorkomende vorm van kanker in de Verenigde Staten is. Dit onderstreept ook het belang van regelmatige huidcontroles en bescherming tegen de zon, omdat preventie een sleutelrol speelt in de strijd tegen deze ziekte.

Een persoon sterft aan melanoom elke uur.

U heeft mogelijk de statistiek ontmoet dat er elke uur een persoon sterft aan melanoom. In eenvoudige bewoordingen betekent dit dat in de loop van een etmaal (24 uur) gemiddeld 24 personen sterven ten gevolge van melanoom, een zeer ernstige vorm van huidkanker. U kunt dit voorstellen als het equivalent van bijna één dode per uur op een wereldwijde schaal. Deze statistiek kan beangstigend zijn, maar het is belangrijk dat we ons bewust zijn van deze realiteit om maatregelen op het gebied van preventie en vroegtijdige opsporing te bevorderen. Hogere mortaliteit betekent niet noodzakelijkerwijs een hoger risico voor u persoonlijk, aangezien het ook afhankelijk is van veel verschillende factoren zoals genetica, blootstelling aan ultraviolette straling, waarin u woont en nog veel meer.

Het merendeel van de mensen die worden gediagnosticeerd met een melanoom zijn blanke mensen – met een 1-op-41 levenslange risico voor blanke mannen en een 1-op-61 risico voor blanke vrouwen.

Deze statistiek geeft aan dat van de mensen die de diagnose van een melanoom krijgen, de meerderheid bestaat uit blanke mensen. Een melanoom is een vorm van huidkanker die ontstaat in de pigmentcellen van de huid. Uit deze gegevens kunnen we achterhalen dat de kans voor een blanke man om gedurende zijn leven een melanoom te ontwikkelen 1 op 41 is. Voor blanke vrouwen ligt dit risico iets lager, met een kans van 1 op 61. Met andere woorden, als u een blanke man bent, dan is er in uw leven een kans van ongeveer 2,4% dat u een melanoom krijgt. Als u een blanke vrouw bent, ligt deze kans op ongeveer 1,6%. Deze cijfers geven duidelijk aan dat blanke mensen een hoger risico hebben op het ontwikkelen van een melanoom, vergeleken met mensen van andere etniciteiten.

8 op de 10 huidkankergevallen zijn basaalcelcarcinomen.

Uit de gegeven statistiek blijkt dat 80% van de huidkankergevallen wordt geclassificeerd als basaalcelcarcinomen. Dit houdt in dat, als we alle huidkankergevallen bij elkaar nemen, acht van de tien gevallen het type basaalcelcarcinoom betreffen. Dit type huidkanker ontstaat uit de basale cellen in de huid die zich aan de basis van de opperhuid bevinden. Het betekent echter niet dat basaalcelcarcinoom altijd ernstig of levensbedreigend is. Veel basaalcelcarcinomen groeien langzaam en met de gepaste behandeling kunnen ze vaak succesvol worden verwijderd. Desalniettemin stelt deze statistiek ons in staat om te begrijpen hoe wijdverbreid dit type huidkanker is in vergelijking met andere vormen van huidkanker.

Ongeveer 90% van de niet-melanoom huidkankers zijn geassocieerd met blootstelling aan ultraviolette (UV) straling van de zon.

Deze statistiek geeft aan dat er een grote relatie is tussen blootstelling aan de zon en het ontwikkelen van niet-melanoom huidkankers. In feite suggereren de gegevens dat ongeveer 90% van deze soorten kanker zijn gerelateerd aan ultraviolette (UV) straling van de zon. Dat wil zeggen, van iedere 10 mensen die met niet-melanoom huidkanker worden gediagnosticeerd, zou de ziekte bij ongeveer 9 personen zeer waarschijnlijk te wijten zijn aan hun blootstelling aan UV-straling. Het is daarom uiterst belangrijk voor u om zonbescherming serieus te nemen, zo vermindert u uw risico op deze veel voorkomende vorm van kanker aanzienlijk. Dit kan door het dragen van zonnebrandcrème met een hoge beschermingsfactor, het dragen van beschermende kleding of het zoeken van schaduw tijdens de piekuren van zonnestraling.

Regelmatig gebruik van een zonnebank voor de leeftijd van 35 jaar verhoogt het risico op melanoom met 59%.

Deze statistiek geeft aan dat er een significant verband is tussen het regelmatig gebruik van een zonnebank voor de leeftijd van 35 jaar en het verhoogde risico op het ontwikkelen van melanoom, dat is een zeer gevaarlijke vorm van huidkanker. Concreet betekent dit dat als u voor uw 35ste regelmatig een zonnebank gebruikt, uw risico om melanoom te krijgen met 59% stijgt in vergelijking met iemand die geen zonnebank gebruikt. Dit betekent niet dat u gegarandeerd melanoom krijgt als u een zonnebank gebruikt: het betekent dat uw risico, statistisch gezien, aanzienlijk hoger is dan dat van iemand die niet regelmatig een zonnebank gebruikt. Deze statistiek benadrukt het belang van verstandig zonnen en de risico’s te begrijpen van het te vaak blootstellen van de huid aan ultraviolette straling.

Overvloedig zonnen en ernstige zonnebrand in de kindertijd verhogen het risico op het ontstaan van melanoom.

Uit de statistiek blijkt dat er een direct verband is tussen overmatige blootstelling aan de zon en ernstige zonnebrand tijdens de kindertijd, en het verhoogde risico op het ontwikkelen van melanoom op latere leeftijd. Melanoom is de meest dodelijke vorm van huidkanker en de statistiek suggereert dat vroege blootstelling aan de schadelijke ultraviolette straling van de zon tot een verhoogd risico op deze vorm van kanker kan leiden. Dit betekent dat hoe meer tijd u als kind in de zon doorbrengt zonder voldoende bescherming en hoe vaker u ernstige zonnebrand krijgt, des te groter het risico is dat u op latere leeftijd een melanoom ontwikkelt.

Melanoom is de meest voorkomende vorm van kanker bij jonge volwassenen tussen de 25 en 29 jaar oud.

Uit de statistieken is gebleken dat melanoom, een ernstige vorm van huidkanker, de meest voorkomende kankervorm is bij jonge volwassenen in de leeftijdscategorie van 25 tot 29 jaar. Deze statistiek betekent dat wanneer alle verschillende soorten kanker die in deze leeftijdsgroep voorkomen, worden bekeken, het melanoom het vaakst wordt gediagnosticeerd. Het is belangrijk te noteren dat dit niet betekent dat elke jonge volwassene deze ziekte krijgt, maar het betekent wel dat, van alle kankertypen, melanoom de meest frequent voorkomt binnen die exacte leeftijdsgroep. Het is daarmee een belangrijk aandachtspunt in de gezondheidszorg, gezondheidseducatie en preventieve screenings binnen deze demografie.

Gemiddeld acht Nederlanders per dag krijgen de diagnose melanoom.

U zult wellicht verrast zijn te horen dat volgens de laatste statistieken, er gemiddeld acht Nederlanders per dag de diagnose ‘melanoom’ krijgen. Melanoom is een type huidkanker dat ontstaat uit melanocyten, de pigmentcellen in de huid. Per dag betekent dit dat er acht mensen in Nederland de sombere diagnose van deze ernstige ziekte krijgen. Wanneer je dit uitspreidt over een heel jaar, stelt dit dat ongeveer 2920 mensen per jaar deze diagnose krijgen in Nederland. Het is belangrijk om te benadrukken dat een vroege diagnose en behandeling van melanoom essentieel is, omdat de overlevingskansen dan aanzienlijk hoger zijn.

In 2015 is het aantal mensen met melanoom gestegen met 51% ten opzichte van 2000.

De statistiek geeft aan dat in het jaar 2015, het aantal mensen dat gediagnostiseerd is met melanoom, een type huidkanker, met 51% is gestegen ten opzichte van het jaar 2000. Dit betekent dat er in 2015 meer dan de helft meer gevallen van melanoom werden gemeld vergeleken met 2000. Het hebben van een dergelijke stijging kan worden gekoppeld aan verschillende mogelijke redenen. Denk aan een toename van blootstelling aan risicofactoren zoals zonnestraling, maar ook betere detectiemethoden en meer bewustwording kunnen bijdragen aan een hoger aantal geregistreerde diagnoses. Het is van cruciaal belang dat u zich bewust bent van deze stijging en de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om u te beschermen tegen melanoom en andere vormen van huidkanker. Ook is het belangrijk dat bij eventuele verdachte huidafwijkingen, u vroegtijdig medisch advies inwint.

Het gebruik van zonnebrandcrème kan het risico op melanoom met 50% verminderen.

Dit statistiek suggereert dat het toepassen van zonnebrandcrème een belangrijke rol kan spelen in het verminderen van uw risico op melanoom, een soort huidkanker. Het cijfer van 50% geeft aan dat het risico op het ontwikkelen van melanoom halveert wanneer u consistent en op de juiste manier zonnebrandcrème gebruikt. Met andere woorden, als u regelmatig zonnebrandcrème gebruikt, zou de kans dat u melanoom krijgt 50% lager zijn dan als u geen zonnebrandcrème zou gebruiken. Nog steeds is het belangrijk eraan te denken dat hoewel het gebruik van zonnebrandcrème uw risico aanzienlijk vermindert, het u niet volledig beschermt tegen melanoom. Het is dus ook aan te raden om andere voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals het vermijden van te veel blootstelling aan de zon tijdens de piekuren en het dragen van beschermende kleding.

Referenties

0. – https://www.cancer.org

1. – https://www.volksgezondheidenzorg.info

2. – https://www.kwf.nl

3. – https://www.skincancer.org

4. – https://www.aad.org

5. – https://www.huidfonds.nl

6. – https://www.stichtingmelanoom.nl

7. – https://www.gezondheidsnet.nl

Inhoudsopgave